Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

fredag 26 december 2014

Traditioner - för vems skull?

Vi vet att raketer lemlästar människor varje år, vi vet att de skrämmer, traumatiserar och även dödar människor och djur - så varför fortsätter vi?


Traditioner ändras inte i ett nafs. Det handlar om vår, i eget tycke, rättighet att utöva dem. Se på USA där det finns en djup tradition att bära vapen. En helt vansinnig tradition enligt många människor men en medborgerlig rättighet. " Don´t touch my revolver". Traditioner är inte bara av godo. De skördar offer, stora som små.

Jag tror inte att ett förbud hjälper. Vem ska se till att det efterlevs, grannen? Polisen har knappast tid under det mest hektiska dygnet på året.
Jag tror att vi långsiktigt måste skapa nya traditioner. Hur sammansvetsade är egentligen vi djurägare? Vilka möjligheter har vi att skapa nya traditioner?


Förslag på saker vi skulle kunna göra,
  • Handla i affärer som inte säljer raketer och smällare.
  • Göra en manifestation i olika städer i Sverige, inför nästa års nyårsfirande. Kanske på trettondagen, för att inte konkurrera med nyårsafton och för att långsiktigt göra trettondagen till en ljusfest? Kanske en lasershow? Möjligheterna borde vara stora. Istället för att förbjuda en lång tradition öppnar vi möjligheterna för nya traditioner. Hur skulle den nya traditionen i så fall kunna se ut? Det finns många företag som idag bojkottar raketer. Vill de samarbeta för att skapa en ny tradition? Vi skulle kunna skapa förändringar som gagnar alla och slippa fysiska såväl som psykiska skador på människor och djur.
God fortsättning! 

3 kommentarer:

Klintan sa...

Fina Eva, så klokt skrivet!

Unknown sa...

Bra skrivet

Unknown sa...

Instämmer!

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com