Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 6 juni 2013

Retrieverträning i Kratte Masugn
 


Jag har just kommit hem från två härliga dagar i Kratte Masugn där trettiofem ekipage samlades för retrieverträning med grund i belöningsbaserad träning.

Idén med dessa dagar var att samla aktiva retrieverägare för att utbyta kunskap och erfarenheter om retrieverträning. Det lyckades med besked. Det var en samling inte bara aktiva hundägare utan även erfarna män och kvinnor som samlades, inte alltid inom retrieverträning, men med stor hunderfarenhet. Vi delade upp oss i fem olika grupper och tränade fotgående, stadga, dirigeringar, markeringar, grundläggande apportering och närsök. Det var en fröjd att se så många duktiga och trevliga hundar och det var en ännu större fröjd att under två dagar ägna sig åt att analysera, diskutera och träna inlärning såväl som problemlösning.

 Det fanns en stor tillfredsställelse att vi alla hade en gemensam värdegrund och att vi pratar samma språk. Hundarna gjorde fina framsteg och vi analyserade och bollade olika lösningar. Begreppet ”kursdum”lös med sin frånvaro. Alla tog ansvar för egen träning och personliga direktiv delegerades till övriga i gruppen. ofta började vi med att titta på en person och dens upplägg innan vi analyserade vad som kunde förbättras och hur.


Idag rodde jag ut för att slänga markeringar och dirigeringar till de andra i ”min” grupp. Jag utnyttjade tillfället att lämna kvar Zakk sittande på en flytö ca 80 – 90 meter ut i sjön. Sedan slängde jag en tennisboll upp på en flytö 25 meter till vänster om honom. Jag lämnade en ytterst förvånad labrador sittandes på en av flytöarna. Stadgeträning med roddbåt var en ny upplevelse för oss båda. Jag skickade några uppmuntrande ord på vägen och Zakk verkade uppenbarligen tycka att jag hade situationen under kontroll och att det förhoppningsvis skulle leda till något spännande för oss båda två.

Jag drog upp jollen, gick ut på udden och blåste en stoppsignal för att göra Zakk beredd på att snart så….. Jag sträckte ut armen  åt vänster och gav Zakk tillåtelse att kasta sig i vattnet. För någon sekund tyckte jag mig skönja en viss förvåning i Zakks kroppspråk innan hann slängde sig i vattnet och simmade mot bollen. Den bärgades glatt tillbaka till mig.

Jag upplever att vi i stor utsträckning utgår från dirigeringar med hunden sittande invid vänster sida,speciellt när vi tränar i grupp,istället för att dela upp beteendet (dirigeringen) i flera mindre beteendesekvenser. Om jag tex vill styra min hund på långa avstånd behöver jag inte träna hela beteendekedjan vid ett och samma tillfälle. Jag bryter istället ut den del som jag vill träna, i det här fallet dirigeringstecken till vänster på långt håll i vatten.
På köpet fick jag gratis träning av axlar och rygg.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com