Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 28 mars 2013

En fråga om Ryggsäcken

Hej Eva!
Jag går kursen Kontaktkontraktet med min flat tik, 8 månader. Jag har nog kört fast, gjort fel, med övningen , ryggsäcken, för hunden blir stressad när jag håller fast den och börjar bita i händerna o tokmjällar. Jag kanske håller på för länge. Jag har kört med godisbit framför och då går det bra en stund, men sen börjar hon" åla" sig runt för att komma ur greppet. Hur länge ska man sitta och hålla i början, och hur fort kan man öka på tiden? Ska man sitta tills hon somnar? Eller är det när man känner att hunden slappnar av, vilket hon gör fort men det varar inte länge. Bör tillägga att hon älskar att leka, vilket är bra, men det har slagit över, blir stressig bla. biter på händer, koppel, mjällning. Behöver bara titta på henne på ett lurigt sätt så,startar hon och har svårt att varva ner. Förlåt att jag besvärar dig med mina frågor, men det är min 3 e flat och jag har kört jakt med förra tiken, jag vill bara att det ska bli rätt, tänker säkert för mycket.

Hej Lena!

Din hund har inte förstått! Kriteriet för belöning är att så fort hon blir lugn ger du en godbit eller ett varsågod till en godbit/leksak. Troligen har du felaktigt tänkt tid istället för att till en början belöna varje gång hon lutar sig tillbaka eller blir stilla för en sekund. Först när du märker att hon omedelbart bjuder på beteendet att bli stilla kan du utöka tiden och förändra belöningen.

Hälsningar
Eva
 
 

Utdrag ur Kontaktkontraktet -2008
 
Ryggsäcken – grundövning i passivitet
”Ryggsäcken” är en av de grundövningar i passivitet jag lär ut på mina kurser. Den handlar om att du och hunden, oavsett situation och miljö, tillsammans lär er att koppla av. När du läser en bok, pratar med vänner eller tittar på andra som arbetar med sina hundar behöver du och hunden kunna ta det lugnt. Ni behöver lära er att vara lugna och stilla. Bara då finns möjligheten till förändring. Passivitet ger aktivitet!
  Börja träna ”ryggsäcken” i lugn och avslappnad miljö. Sitt på golvet eller på en stol så att dina fötter bildar ett ”v”. Hunden sitter mellan dina knän med sin rygg mot din mage. Om du har en stor hund eller inte vill sitta ner kan du istället göra övningen ”Lugn och ro vid sidan” nedan.
  För att få hunden att komma in mellan dina knän kan du locka med en godbit. Gör en ”u”-rörelse med handen och låt hunden knapra på godbiten. Tryck eventuellt
på hundens bakdel. Ge hunden resten av godbiten så fort han kommit på plats mellan
dina knän. Undvik ögonkontakt eftersom vi ska lära hunden passivitet.
  När hunden är på plats, placerar du din ena hand under hakan på hunden och kastar ut en ny godbit strax framför hunden.
  Invänta att hunden slutar att streta framåt och istället slappnar av. Det spelar ingen roll om han står eller sitter. Tänk på att vara tyst! Hunden ska själv räkna ut hur han kan komma åt godisen. Att bli förbaskad skapar sällan trygghet att vila. Så fort hunden upphör med sin aktivitet och inte längre hänger framåt på din hand, säger du ”varsågod” och ger hunden tillåtelse att leta reda på godsaken.
  Upprepa övningen, både inom- och utomhus. Träna i olika miljöer för att göra träningen svårare. ”Varsågod” med en godbit framför används inledningsvis och i nya miljöer för att din hund ska förstå att han får lämna dig bara om han är lugn. Träna så många gånger det behövs med hjälp av godbiten. Din hund ska förstå att passivitet leder till någonting positivt! Variera belöningen ganska omgående. Du kan till exempel ge tillåtelse till frihet och fortsätta promenaden. Träna även med olika störningar. Om du är konsekvent med att aldrig låta hunden ta initiativet till uppbrott, kommer din hund att snabbt lära sig att ta det lugnt till du initierar en aktivitet.

>> Mer finns att läsa i Kontaktkontraket

1 kommentar:

Ulrika sa...

Hej. Jag kan tycka att instruktörer som håller kurs efter din bok ska gå kurs hos dig. Jag fick hålla i med mild tvång tills hunden slappnade av. Nu har jag kört hund tidigare och kan läsa av hundar så jag belönade vid minsta tecken på avslappning. Sen tycker jag kanske det är för svårt för en valp att köra det med andra stressade/ skällande hundar vid varje kurstillfälle. Jag fullföljde aldrig kursen just pga det. Jag kör hemma där jag kan välja mina störningar. LENA

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com