Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

lördag 3 november 2012

England ToR

 
Resan och arbetet för School for Paws i Shrewsbury gick galant. På lördagen undervisade jag om kontakt och följsamhetsträning och skvallerträning som var något helt nytt för deltagarna. Jag hade en kul blandning av hundar, flertalet lurchers. En vit herdehund med ägare hoppade in tidigt lördag morgon eftersom hans hund gjorde utfall mot andra hundar.

"Som vanligt" är det som hundägare väldigt lätt att omedvetet bygga felaktiga och oönskade beteendekedjor i vardagen om man inte passar sig. Även en av vinthundarna gjorde utfall och jag bad hundägaren visa hur hon hanterade situationen. Ägaren promenerade därför mot av hundarna och på ett visst avstånd kastade sig hennes hund ut i kopplet och gjorde ett utfall mot en stillastående hund. Ägaren med lurchern vände sig om, gick därifrån och när hunden kom upp invid sidan belönades den.

Risken är i mina ögon mycket stor för att vi skapar oönskade beteendekedjor. Hunden gör ett utfall, vi vänder, går därifrån och hunden får en belöning när den tar kontakt med oss.
Skillnaden med Skvallerträning är att man istället utgår från en hund som stannar upp alternativt vänder bort blicken istället för att röra sig mot det den fått syn på alternativt hört. Vi har alltid ett val, att agera förebyggande eller åtgärdande. Inkallningsträning är naturligtvis viktig men den är i grunden en åtgärdande träning och inte förebyggande. En hund som skvallrar behöver sällan kallas in, den kommer tillbaka när den ser eller hör något.

Emma med sina fyra BC och jag gick en förmiddagspromenad på måndagen innan jag fortsatte min resa till London. Vi mötte en del hundar, motionärer och joggare och det som alltid fascinerar mig är att ingen blir sur över lösa hundar. Emmas hundar passerar andra människor utan att ta kontakt, men ändå.

Plötsligt kommer två äldre gentlemen och sex stycken lösa hundar emot oss. Det kliar lite i fingrarna när Emma inte kallar in sina hundar. Nu blir det tjafs! Nej då, istället startar en ljuvlig konversation om hundar, väder och mycket annat. Tio minuter senare lämnar vi herrarna och fortsätter vår promenad. Naturligtivs förenklas tillvaron genom att en stor del av hundarna är kasttrerade.
 
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

làter som engelskt gemyt i sin prydno och att de knappast var storstadsbor med kaxiga nerver..dessa engelska gentleman


hàlsningar
mumlan

Skogsstjärna sa...

Ibland tror jag att vi svenskar krånglar till det lite för mycket.

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com