Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

tisdag 17 juli 2012

Retrieverlydnad i Ystad


Jag och Zakk gjorde ett kul avbrott i semestern för att i fredags  åka ned till Ystad och Skåne för två dagars retrieverlydnad i Carin och Isac Träffes regi. Deltagare var till största delen deras egna valpköpare och vänner. Carin och Isac hämtade mig på stationen och efter ett kort stopp i hemmet körde vi genom det vackra skånska landskapet till en mysig utomhusrestaurang. Där grillade vi vår egen mat i trevlig samvaro med andra gäster. Skånskt gästabud anno 2012.  Det är inte svårt att förstå varför Carin och Isac flyttade ned till Skåne från Norrland eftersom Skåningarna har Sveriges bästa marker för retrieverträning.Under två dagar har jag berättat om min grundträning när det gäller framförallt passivitet, koncentration och stadga men även följsamhetsträning, matskålsträning och handtarget. Det kan låta märkligt att vi under två dagar endast gjorde en enda apportering och då i syfte att titta på en avlämning.

Vad skulle deltagarna tycka när jag bytte ut apporter/fåglar mot matskålar? Skulle de förstå syftet? Carin och Isac har tidigare enbart bjudit in engelska tränare vilka är virtuoser på jaktträning. Lördagen var kanske en aning stapplande men vi kom loss ordentligt på söndagen och fick fina resultat på fotgående som inte tidigare fungerade fullt ut under skott och kast.

Vi arbetade även med gnäll i passiviteten, handtarget och ingångar där vi lade grunden till att lära hundarna att hålla fysisk kontakt och med bogen mot vårt knä. Det blev definitivt en helg som inte blev lik någon annan. När jag nämnde övningen Ryggsäcken för Carin tittade hon förvånat på mig och sa att, ”vi sitter aldrig ner, vi går eller står. Den här helgen satt, stod och låg vi ner.


Vi har utsatt hundarna för stora retningar och vi har ”tvingat” dem att fokusera på vad de gör. En retrieverhelg där väldigt mycket handlade om vad som sker innanför vår armlängd och inte med tyngdpunkt på apportering. Fokus, känsla, och stadga, oavsett hunden sitter, står eller går fot.


Det har varit en fantastiskt givande helg! Nu återupptar jag semestern.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Min drömkurs! Blir det kanske en repris någon annanstans?
/Anna

Anonym sa...

Låter jätteintressant!
/En annan Anna :-)

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com