Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

tisdag 15 maj 2012

Vattensvans

Water tail eller vattensvans som det kallas på svenska, innebär en ofta smärtsam men kortvarig inflammation i nerverna i svansroten när hunden blir kall om bakdelen. Mina tidigare hundar har drabbats vid något enstaka tillfälle medan Zakk verkar drabbas väldigt lätt.
Hans symtom stämde heller inte in på den gängse beskrivningen. I normala fall släpper förlamningen inom ett par dagar. Zakk hade vid ett tillfälle förra hösten problem i nästan en månad. Kan det då verkligen "bara" vara en vattensvans?


Jag hade turen att träffa en mycket skicklig kiropraktor i Norge i höstas, Geir Wiik som gjorde en grundlig undersökning av Zakk. Efter behandling, vid den tidpunkten hade Zakk inte vattensvans) förändrades svanshållningen avsevärt. Svansen viftade inte längre lågt under rygglinjen utan istället en aning över rygglinjen. Dessutom förändrades de sidvärtes svansrörelserna. Svansen var glad och svepande igen.

Geir rekommenderade en svensk kollega, Eva Solstrand, som vi kontinuerligt gått till sedan i oktober i fjol. Det är lätt att tro att många problem härstammar från ryggen men i Zakks fall har problemen även suttit i själva svansen,speciellt runt violfläcken som varit svullen. I höstas var halva svansen tjock och den sista delen såg ut som en pinne. Delarna passade verkligen inte ihop.

Eva har behandlat med kiropraktik och laser och själv har jag dagligen masserat och stretchat Zakk. Svansen ingår alltid i behandlingen. Det finns två ligament som utgår från svansrotens sidor. De känns som två tjocka strängar. Zakks högra ligament var betydligt tjockare än det vänstra. Jag har hållit ett statiskt tryck med tummar och pekfingrar i varje ligament någon minut varje dag. Skillnaden märktes efter ca fyra, fem gånger. Det högra, tjockare och mer spända ligamentet blev mindre spänt och idag är de båda ligamenten liksidiga.

Jag har även stretchat svansen genom att börja intill svansroten med lätta böjningar uppåt och arbetat mig genom svansen, kota för kota. Från att ha haft en låg svanshållning med sluttande kors, har Zakk en rakare rygg och en svans som viftar över rygglinjen. Skillnaden är remarkabel.

Känsligheten kommer Zakk nog alltid att dras med. Kanske är det inte heller en vattensvans i den vanliga bemärkelsen. Kanske kan det istället vara en svårläkt skada  med återkommande inflammationer?

Förutom min dagliga massage och kontinuerliga återbesök hos Eva är jag noga med att alltid smörja in Zakks ryggslut och en decimeter av svansen, från svansroten, med vaselin som förhindrar att vattnet tränger in vid simning. Jag torkar och masserar Zakk, även svansen, omedelbart han kommer upp ur vattnet och lägger sedan på ett Backontracktäcke. Det gäller att få igång blodcirkulationen snabbast möjligt. Liniment går också att använda för att öka blodcirkulationen efter kyla eller bad.
 Observera att vinden är minst lika farlig för en blöt hund med anlag för vattensvans som vatten. Ett täcke kan förhindra onödiga bekymmer med vattensvans förutsatt att hunden torkats torr innan.

Summa summarum är att Zakk mår mycket bra idag därför att jag vet hur jag ska sköta honom för att inte problemen ska uppstå på nytt.

Hoppas dessa rader kan hjälpa någon av er andra vars hundar har liknande bekymmer.

5 kommentarer:

Tina sa...

Visst är hon bra Eva Solstrand. Bra tips med vasselinet.
Tina

Marie, Troya o Tyra sa...

Hur gör man då med en schäfer som tror att hon är en spets? Den enda schäfer jag sett med krok på svansen, det är min det...;))

Key Dolk sa...

Hej, detta ska jag prova! Jag har en jaktlabbe 2 år Zappah som efter intensivt badande första året inte fick någon form av vattensvans alls men så i november fick han för sig att hoppa ned i vattnet och därefter har vi haft 4 eller 5 vattensvansar trots noggrann torkning efter bad mm. En gång fick han vattensvans efter en varm dusch inomhus och där han var inomhus ända tills han var torr morgonen därpå. Zappahs svans läker inte heller på 2-3 dagar utan det tar 2-3 veckor om man inte ger Rimadyl vilket jag fick sista gången, då gick det över på en vecka. Jag ska kontakta Eva Solberg och göra som du beskriver med Zakk. Tack för tipsen!

Anonym sa...

Jag vill minnas att en som hade en hund med detta problem stickade en svansvärmare åt hunden. Det fungerade tydligen utmärkt

/Gabriel

Anonym sa...

Hej Eva, nu har jag fått svaret till Zappahs återkommande vattensvansar. Svaret var en dels en inflammation i prostatan dels en urinvägsinfektion. Nu är båda åtgärdade och efter detta har vi inte sett tillstymmelse till vattensvans. Ett tips....

//Key med Zappah

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com