Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

fredag 6 april 2012

Glad Påsk!

Jag träffade mitt jaktträningsgäng igår. Vi turas om att ha ansvar för upplägget av träningen: strukturerat och väldigt skönt att komma till ett färdigt upplägg. Dessutom är det väldigt kul att själv få planera träningen till våra hundar. Genom att ansvara för varsin gång måste vi tänka på vad som passar jyckarna och se till att det finns variationsmöjligheter.

Igår hade Gustav lagt ut dummies och tennisbollar på olika stationer vilket gjorde att det fanns oändliga möjligheter att skicka hundarna med eller utan störningar från intilliggande stationer.
Jag bestämde mig snabbt för att Zakk inte skulle hämta så många apporter utan istället fokusera på stoppsignaler, inkallning och belöning och gos vid min vänstra sida. Han tvärnitar inte riktigt på samma sätt tillsammans med andra hundar som han gör när vi är själva. Därför blåste jag stopp- och inkallningssignal efter först ha skickat iväg Zakk från mig på ett linjetag alternativt ett tomt sök. Efter ett par gånger fick jag samma tvärnitar som jag när jag tränar själv. Först då fick han apportera.

Karin och jag avslutade träningspasset med ett sök medan Gustavs Laban tränade passivitet under störning av våra arbetande hundar. Zakk har även här, tillsammans med andra hundar, en tendens att "springa" och inte få med sig näsan från början. Första skicket gick utmärkt. Zakk sprang i ett relativt högt tempo men använde nosen väl. Däremot i det andra skicket var nosfunktionen delvis urkopplad. Så vill jag inte ha det!!

Nästa skick höll jag för ögonen på Zakk och la ut en kvadratcentimeter stor gummibit en meter framför mig i gräset. Sedan gav jag honom signalen att leta lågt och nära. Först när Zakk apporterat gummibiten skickade jag ut honom som vanligt och se där, då jobbade han utmärkt. Jag vill inte använda mig av stora tennisbollar, inte ens pyttesmå dummies, utan riktigt små föremål så att Zakk inte för en sekund kan slarva iväg.
För övrigt är jag väldigt glad över Zakks utveckling. Nu är han tre år och förra årets problem med sjukdomar kanske i det stora hela inte gjorde så mycket. Under tiden har han fått mogna ytterligare. Jag ser fram mot den första starten i öppen klass i Bro den 21/4. Tills dess ska jag låta Zakk simma två gånger i veckan i pool så att han får lite simträning.

>>  Glad Påsk!

2 kommentarer:

Inger sa...

Lycka till på Bro-provet!

Anonym sa...

Zakk màste skòta sig bra den 21 april...eller hur, det àr ju en speciell dag.
Hàlsar Mumlan GLAD PÀSK.

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com