Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 15 mars 2012

When to be or not to be, that´s the question

Jag är med i tre träningsgrupper. Två lydnadsgrupper och en jaktgrupp. Min ständiga utmaning för egen del, förutom hundträningen, är att inte falla in i min väletablerade lärarroll. Det har lett till några stycken "ursäkta att jag tog över/la mig i".


Men det är väl bra????
Nej! Jag hamnar i en lärarroll jag inte vill ha eller bör ha, till skillnad från när jag håller kurs. Jag tror attt det är många med mig som får kämpa med att inte dra på sig lärarkostymen i tid och otid. Nåväl, insikt är ju ett första steg men senast idag kastade sig den där förnumstiga läraren (jag) över en av mina träningskompisar.
Jag fick en lång och introvert blick till svar, och minsann, drog sig inte lärarinnan tillbaka och insåg att hon visst var framme och pillade trots att ingen bett om hennes makalösa råd.

Det är väl jättebra att du säger till när du ser något tokigt tänker säkert någon, men det är det inte. Det skapar en obalans i träningsgruppen och risken är stor att gruppen felaktigt utvecklas till en vanlig kurs där en person i gruppen tar på sig lärarrollen. "Det är ju enklast, han eller hon kan ju så mycket".

Det leder i sin tur till att andra i gruppen inte känner ansvar för sin egen träning och istället förlitar sig till den person som har det största kunnandet.
Min erfarenhet är att det finns många guldkorn att hämta hos personer som inte formats av det gängse tänket, bara man täpper till truten på sig själv och använder öronen lite mer. :-). Basta Bodfäldt!

3 kommentarer:

Åsa sa...

Jag håller med dig Eva! I ett träningsgäng bör man fördela gracerna så ingen tar på sig lärarrollen. I vårt gäng turas vi om att planera och lägga upp träningarna och försöker ge konstruktiv kritik till varandra, inte bara applådera när det går bra. Även vår klart mest meriterade gruppmedlem får sig en släng av sleven mellan varven... ;-)

Det finns en stor fördel med att vara ett gäng som känner varandra väl, är trygga i gruppen och vågar ge och ta konstruktiv kritik. Det gör att man skärper till sig, vågar ta för sig och pröva mer och inte faller in i slentrian och "vi gör väl som vanligt?".

Sen tror jag alla träningsgäng mår bra av att få input utifrån, tränar med andra gäng ibland och för olika instruktörer. Det ger inspiration och nya idéer som sen kan prövas och utvecklas i den egna gruppen.

Och viktigast av allt: det är fantastiskt kul att ha förmånen att få träna regelbundet med människor som är lika sålda på att träna hund som jag själv! :-)

Hälsn. Åsa

gunilla sa...

Amen!
Jag är "gammal" sjuksköterska och har samma problem...det sitter som i ryggmärgen...det poppar ut genom munnen utan att ha gått genom kontrollen haha

Anna - med hund i hälarna sa...

Man lär sig nåt nytt varje dag Eva, vare sig man vill eller inte. Är inte det underbart!?

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com