Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

lördag 26 november 2011

Zakk tävlar 1:an
2011 har inte varit Zakks och mitt år rent tävlingsmässigt. Sjukdomar har satt stopp för starter i såväl jaktprov som i bruks spår. Målet att vara uppflyttade i elitjakt och elitspår under sommaren ändrades drastiskt till att istället plocka bort tonsiller och försöka få rätsida på ofta återkommande svansförlamningar.


Jag anmälde oss istället till en lydnadsetta på Nacka BK. Vi kom dit vid 08.00 i morse och fick startnummer tre vilket knappt kunde varit bättre.Vi startade med platsliggning och tandvisning. Jag märkte att Zakk förvånande nog inte var helt tillfreds med situationen med främmande hundar intill sig. Jag fick säga kommandot två gånger innan han lade sig ner långsamt. Dessutom lade Zakk hakan min känga som för att säga, - du tänker väl inte gå härifrån? Han satte sig omedelbart upp när jag gick iväg. Ett snyggt sättande i två minuter blev resultatet. :-) 5 poäng av 10 möjliga. Här har jag tyvärr någonting att fundera över som jag missat i generaliseringsträningen.

Tandvisningen fick Zakk en 10:a på.

Zakk är orutinerad och har bara gjort en appell och en lägre tävling vilket gör att jag prioriterar hans attityd framför höga poäng. Känslan Zakk hade inför och i platsliggningen är inget jag vill att han ska ta med sig i framtida tävlingar.Därför gick vi direkt efter tandvisningen till bilen och hämtade ett märgben. Jag kom lagom tillbaka när hunden före oss startade sitt program. Bortanför appellplanen, in i ett buskage,  kastade jag ut märgbenet vilket fick labradoren i en helt ny sinnesstämning. Jag lämnade honom sittande och ställde mig tjugofem meter bort och inväntade vår tur.

- Startnummer tre välkommen in på planen, ropade tävlingsledaren. Vi sprang in till början av planen och gick sedan fot till startpunkten. Zakk var mycket laddad med märgbenet i färskt minne. Fotgåendet var mycket bra på sträckorna men med usla halter. De var både sena och sneda. Jag skyllde tyst för mig själv på att han var för het på grund av märgbenet. Först efteråt när jag analyserade min prestation insåg jag att jag normalt aldrig håller högerhanden på bröstet. Inte ens när jag störningstränar honom i fotgåendet. Jag kan sträcka ut handen helt plötsligt framför mig, för att se om Zakk bibehåller positionen men jag måste med skammens rodnad säga att jag är smått allergisk mot att höja handen mot mitt bröst, eftersom så många förare felaktigt går med handen tryckt mot bröstet. När de sedan tar ned handen har hunden många gånger ingen aning om vad den ska göra. I det här fallet blev resultatet det motsatta. Zakk blev störd av min högra hands placering.
Poäng, 7,5.

Nästa moment var nedläggande under gång. Nu gick fotgåendet utmärkt eftersom jag såg ut som vanligt med armarna pendlande längs mina sidor.
10 poäng av 10 möjliga.
Jag lämnade sedan Zakk för en inkallning. Jag gick tjugo meter och vände mig om. Zakk satt som en stenstod och inväntade min inkallningssignal och kom sedan som ett skott. Helt plötsligt efter drygt halva sträckan ser jag hur hans ögon antar en klotrund form och en fråga formas i hans blick. - Märgbenet Morsan, märgbenet......
Zakk förebereder sig, inom loppet av en hundradels sekund, att tvärnita. Jag tjoar till ett dubbelkommando och han kommer pliktskyldigast in vid min sida och ställer sig. - Märgbenet Morsan!!!! Poäng 6 av 10.

Jag är fortfarande fundersam till vad som hände eftersom jag kört raka inkallningar med externa belöningar, just för att han ska generalisera inkallningen till alla miljöer, situationer och belöningar. Men, jag har missat någonting i hans utbildning. Min tanke är ju naturligtvis att lära Zakk att han ska springa så snabbt som möjligt för att, i första hand, lyssna efter "ut" eller "bus". (stick bakåt/kom till mig och lek).
Ställandet under gång gjorde han perfekt. 10 poäng.
Apporteringen likaså, 10 poäng.
Hopp över hinder, 10 poäng.
Helhetsintryck 10 poäng.
Sammanlagt skrapade vi ihop 163 poäng. Precis över marginalen. Eftersom jag var säker på att vi, med våra våra missar, inte skulle klara minimigränsen för ett första pris 160 poäng, höll jag på att bokstavligen trilla av stolen när tävlingsledaren sa att vi fått ihop 163 poäng.
Jag var ju så glad att Zakk hade rätt attityd i lydnaden.Nu blev jag dubbelt glad. Tvåan nästa!!! :-)

11 kommentarer:

Kim sa...

Skitbra poäng med tanke på omständigheterna! :)

Nina sa...

NEIMEN DU Eva.. den statusen på Facebook...
Nå kjenner jeg meg lurad, for dette gikk jo knall bra! Hele 5 stk 10'ere!!
Grattis så myyyye! Ja nå er det kl2 neste :D

Peggy sa...

Alltid spännande att man aldrig blir fullärd i det här med djurträning! Hur mycket man än tänkt och förberett dyker nya spännande utmaningar upp att träna på som ger ny kunskap till oss alla! Duktiga var ni ordentligt! Har du tänkt på att ha kopplet i vänster hand i stället när du kör linförighet? då slipper du ju höger brösthöjd på höger hand! Nu är du kanske redan klar med detta moment?! Och bara fria följet som gäller men ändå en liten tanke att ta med! Det är ju faktiskt helt tillåtet!
Är säker på att ni bränt upp er till elit till denna sommar med frisk hund och härlig attityd! Kanske ses vi på någon tävling!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Med så många stavfel så var jag tvungen att skriva om mitt inlägg. Här kommer det på nytt. "Slarvmajan"

Tack! @ Peggy! Äh, det var ju en riktig miss av mig. Jag vet mycket väl att jag kan ha kopplet i vänsterhanden men det hade jag förbisett. Den enda gången jag håller handen i brösthöjd är ju vid framförgåendet eftersom jag aldrig tränar med koppel annars. Nu blir det inget mer koppel för vår del. :-)

Anonym sa...

Förmodligen en bra analys du har gjort. Inte så lätt att räkna ut i förväg hur det ska gå. Hundar är ju inga maskiner:-) Det är ju detta som gör hundträning så spännande. Grattis med 1:an!
/Gerd

Leif Hedberg sa...

Fotgående på bilden såg mycket bra ut! Alla 10:or som du fick på en del andra moment, måste ha varit utmärkt utförda.
Tävla inte kl II före 2012, momenten blir mer anpassade till klassen då.
Man är ju alltid mer osäker på en ny hund, det påverkar givetvis.
Grattis till första priset!!

Gudrun sa...

Grattis duktiga ni! Kan inte vara lätt att utföra detta med allas ögon (mer än normalt) på sig!

Anonym sa...

GRATTIS, ni bàda och ha det bra med eller utan màrgben jag tycker det àr bra gjort med tanke pà Zakks alla svàrigheter den gàngna sommaren.
VOV VOV WAOUUUUUUU
mumlan

Viveka Lillieros sa...

Kul Eva. Ibland saknar jag lydnadstävlandet men har inte känt mig redo att blanda upp systematisk lydnadsträning för Tara med jaktträningen. Annars finns här möjlighet att träna inomhus i en hangarunder vintern.... Blir allt lite sugen när jag läser din beskrivning. Grattis båda två.

/Viveka

Anonym sa...

Härligt att läsa att du tar attityden före poängen, håller fullständigt med! Hellre en glad 0 än en grå sjua;)
/Annelie

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com