Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

fredag 21 oktober 2011

Kunnigt, intressant och roligt...

.......var gårdagens föreläsning med etolog Karolina Westlund (som inte är hundägare)

Jag är en tämligen kvällstrött typ som oavsett ämne - vid en viss tidpunkt - får ytterst svårt att hålla ögonen öppna. Så icke igår! Karolina avslutade föreläsningen vid 21.30 och då satt jag fortfarande rak i ryggen som en fura - och pigg som en lärka.


Entuiastisk, kunnig och rolig - vad kan man mer begära av en föreläsare. Helt ny i hundvärlden och för allmänheten men inte i etologivärlden. Det känns skönt att dra ut Karolina i den "vanliga" världen så att även vi får tillgång till hennes kunskaper.


- Fokusera på känslan och inte beteendet, förespråkade Karolina.
•Fundera över grundläggande emotioner
–Universella för djur och människor
•SEEKING; FEAR; RAGE; PANIC; LUST; PLAY; CARE
•Emotioner föder beteenden
–Fokusera på emotionen, inte beteendet.
Seeking system handlar om att djur inklusive vi själva upplever en lust i själva sökbeteendet. Känslan aktiveras av förväntan - inte av själva belöningen. Klickern är ett bra exempel. Alla som klickertränat sina djur vet att de gärna fortsätter att jobba och erbjuda nya beteenden och att belöningen i sig inte är det primära.

Du kan läsa mer om begreppet SEEKING och på ett enklare sätt i Temple Grandins bok, Animals make us human. en fantastisk och annorlunda inblick om djurs beteenden.

Nästa del av Karolinas kurs är den 8/12 och den finns fortfarande möjlighet för dig som missade gårdagkvällens föreläsning att anmäla dig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com