Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

tisdag 12 juli 2011

Oj då!Jag blev så inspirerad av att två jaktlabbar och en tollare kvalificerade sig till VM i lydnad att jag på stående fot bestämt mig att starta Zakk i lydnad. Niina Svartberg tog dessutom silver, fantastiskt bra gjort med den blott treårige Skoj.
Sedan Niina tog silver har jag kört tre träningspass med Zakk. Ikväll tränade jag Zakk att ställa sig från liggande position och ställa sig upp från sittande position. Jag har bestämt att hans bakben ska vara stilla. De här passen har jag medvetet använt mig av en bakomliggande belöning.

Stadga
Sedan tränade jag stadga i "stå" med en boll framför honom och störde honom genom att jag berömde och tog i honom. Kriteriet för belöning/boll var att han inte flyttade sig.

Rutan
När det gäller "rutan" har Zakk en fördel av att han sedan tidigare kan springa rakt fram på kommandot "ut". Jag tränar max två gånger på samma plats innan jag flyttar rutan, allt för att han ska lära sig titta efter rutan och inte följa "stigen" han sprungit på tidigare. De här gångerna har jag kastat en boll över Zakks huvud när han varit i höjd med de första två konerna. Kriteriet har varit att han galopperar med huvudet framåt och inte mot mig.men som sagt, det kan han sedan tidigare. Skillnaden nu är att det står en ruta på linjen :-).

Apportering med dirigering
Apportering med dirigering tränar jag in med matskålar vilket jag brukar göra. Det viktiga är att skålarna står nära honom och att han vänder åt rätt håll när jag sätter upp respektive höger/vänster hand. Ikväll stod mittenskålen precis bakom honom som störning och på mitt vänstertecken vände han upp alltför tvärt men insåg snopet att där vankades ingen godbit. Tillbaka på ruta 1 för nytt dirigeringstecken! :-) Den här gången gick Zakk direkt till vänster.
Det här momentet har så många likheter med jaktträningen att jag redan imorgon kommer att öka avstånden mellan Zakk och skålarna. Varje gång han ätit upp en godis ur en skål, ropar jag "bus". På det viset lär Zakk sig snabba återgångar till mig.

Ingångar med stå, sitt och lägg
När jag lär in stå, sitt och lägg vid vänster sida utgår jag alltid från att hunden gör en ingång. Det kan se olika ut. Ibland går jag och kallar in Zakk, omedelbart han söker rätt position invid min sida kommenderar jag något av de tre positionerna. Jag gör det mycket sällan framifrån men däremot från sidan alternativt att Zakk springer ikapp mig bakifrån.
Jag tränar springandes och gåendes och jag undviker ett regelrätt fotgående innan Zakk utför positionsförändringarna i samtliga gångarter. Mina, liksom hans egna.

3 kommentarer:

Susanne, Isa och Adde sa...

Härligt med lite handfasta tips, nu blev jag inspirerad :-). Men, vart har du högerhanden, Eva?... ;-)

Eva o Zakk sa...

Hahahhaha.......det är en bild från appelltävlingen inför framförgåendet. :-)

Sussie & Yrvädret sa...

Kul när det är skrivit så att en "Vanlig" oxå förstår!;) Väldigt inspirerande...Tack för att du delar med dig=)

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com