Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

måndag 18 juli 2011

Att vila tillsammans stärker banden

Att vila tillsammans stärker banden

Under min utbildning hos Anders Hallgren klagade jag över alla hundpromenader jag fick gå. Anders svarade att om jag satte mig på en stubbe och var tyst, skulle jag få lära mig mycket om vad som rör sig i en hunds huvud. Då förstod jag aldrig vad han menade. Varför måste jag fortsätta att gå så många hundpromenader istället för att göra viktigare saker?
Att ständigt vara i rörelse, utan att då och då sätta sig ner och vila, skapar lätt en ovana: en hund som alltid strävar framåt. I förlängningen ger det en hund som agerar allt mer självständigt. Därför är det viktigt att du och hunden i olika situationer och miljöer tränar på att vara lugna. Att gå i skogen innebär även att kunna vila tillsammans en stund, att inte alltid vara i rörelse. Framför allt med en ung hund är det viktigt att gå flera men korta promenader och att varva indianövningar (se kapitlet ”Vem följer vem? Om kontakt- och följsamhetsträning”) med mental aktivering och stunder av vila och närhet. Signalen för lugn och stillhet är helt enkelt att du själv med ditt kroppsspråk och din sinnesstämning visar att ni ska ta det lugnt en stund. 

2 kommentarer:

Anita N sa...

Så sant, så sant...

Susanne, Isa och Adde sa...

"Det man inte har i benen, får man ha i huvudet"

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com