Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

tisdag 7 juni 2011

Fånga lyra!

Kan din hund fånga lyra: fånga ett föremål som du slänger på olika sätt till honom/henne?
För en del år sedan korsades tervueren Cash och mina vägar. Cash ville enligt matte inte befatta sig med föremål överhuvudtaget. Han ville helt enkelt inte gripa någonting.


Jag provade med att slänga en bit köttbulle till honom, 1......2......åååååååå.........3. hmmmm....den studsade på Cash nos och föll till marken. Jag fortsatte vår lilla lek med att jag lät Cash plocka upp godbiten, men ibland snodde jag den retsamt och med ett skratt precis när den landat.

Efter ett par repetitioner om ett par minuter fångade Cash plötsligt en lyra. Det är lätt att säga att min glädje gjorde honom uppspelt men jag kan inte beskriva hans reaktion på något annat sätt än att han lös av stolthet över att ha klarat en uppgift som från början verkade oöverstiglig.

Så.........kan hundar känna tillfredsställelse och stolthet, eller är det bara Homo Sapiens förunnat?
Vad tror ni?

Kanske finns det någon forskning? Om inte, vore det väl otroligt spännande för någon etologistudent att sätta tänderna i?

Ps. Cash avslutade helgen med att med lätthet varva mellan att fånga köttbullar, kottar, vantar och bollar. Allt med samma entusiasm. 

2 kommentarer:

Peggy Westerlund sa...

Är helt övertygad om att djur har känslor. De har mycket känslor till och med, det är inte bara oss tvåbenta förunnat men det som skiljer oss människor från alla andra djur är förmågan att använda fantasi och att lägga ner värderingar kring det vi känner också. Djur känner glädje, sorg, stolthet och besvikelse mm men det funderar helt enkelt inte vidare över varför utan agerar mer instinktivt hela tiden;)

Daniela sa...

Jag vet inte hur skulle man "mäta" stoltheten på en hund, men antagligen har Kenth Svartberg svar till det... ;-)
Men att hundar kan känna sig stolta, det tror jag definitivt på. Det är ju en ingrediens av den sociala spelet och de flesta hundarna uppskattar att bli frenetiskt berömda även om kanske utmaningen som ledde till detta var lågvärderat i början... Jag tycker mig se ofta "stolthet" i hundar som klarar svåra/nya problemlösningar. Det kanske är enklare att märka det på en valp eller unghund - som hamnar oftare inför utmaningar - men även en 8 årig golden kan vara berusad av erkännande om han får en helt "annorlunda" uppgift och klarar den samtidigt som den får "publikens" jubel. :-)

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com