Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

måndag 2 maj 2011

Vad betyder "bra" för din hund?


   • Godis?
  • Nu är det slut?
  • Ingenting?
  • Ökad koncentration?
  • Fortsätt så?
Vad vill du att "bra" ska betyda för din hund?
Tänk, tyck, skriv gärna vad "bra" betyder för dig! :-)

10 kommentarer:

Morten Egtvedt sa...

Jeg foretrekker å bruke "bra!" som en verbal klikker. Ordet skal markere nøyaktig den atferden jeg ønsker å forsterke. Jeg ønsker derfor at det skal være 100% sammenheng mellom ordet "bra!" og levering av belønning (ball, godis eller andre ting) etter ordet.

Jeg bruker personlig aldri keep going signaler, men HVIS man bruker dette, bør man skille tydelig mellom ord som er keep going signals, og ord som er belønningsmarkører. Ordet "bra" bør med andre ord ikke brukes som begge deler (på samme måte som vi ikke gjør det med klikkeren heller).

mvh
Morten

http://www.hundetrening.no

Magdalena sa...

Bra = "du gör rätt,forsätt så"
Varsågod och klick = "slut, belöning kommer"

Typ....

Heléne, Mick & Tiger sa...

Bra för min hund ska betyda "duktig kille - fortsätt så". Alltså ingen slutsignal. Jag använder också för att bekräfta rätt aktivitetsnivå och känsla.

Linn sa...

Bra = Fint jobbat, fortsätt på den linjen, och som Heléne också skrev gäller det även känslan och nivån.
Sen har vi dock en hel del slutkommandon som betyder det ena än det andra..

Marie&Bo&Sigge sa...

Intressant fråga. Jag håller med tidigare inlägg- bra= rätt, fortsätt så. Ibland märker jag dock att ordet bra kommer väl ofta, lite slentrianmässigt, nu när valpen finns med så upptäcker jag att orden bra och varsegod sägs i ett sammanhang. Det är viktigt att hålla isär dem. Bra är att berömma beteendet, varsegod blir som en förstärkning, "ta-hämta din belöning". Men, gör jag det inte komplicerat för mig, behövs bägge orden- bra och varsegod?

Ingrid sa...

Har två nyanser på att uttrycka att jag är nöjd: "Bra" och "Rätt så". Inser att mitt bra har lite diffus betydelse och om det kommer spontant som ett utrop har jag tillåtit att det uppfattas som en verbal klicker. Känns lite orättvist att ändra på det nu:-). "Rätt så", säger jag aldrig på samma sätt, utan mer långt och utdraget och det betyder att jag är nöjd, att hon ska fortsätta så.

Kicki Sundelin sa...

BRA (med glädje i rösten, men med möjlighet att variera volymen) = jag är skitnöjd! Däremot förväntar sig min hund inte någon annan belöning då.
Ibland blir det så extra bra det hon gör, att jag skriker "wow, bra" tillsammans med klickern. Det verkar vara en extra krydda för oss båda:) I det sammanhanget direkt åtföljt av förstärkare (ev jackpot).
BRA med neutral röst, använder jag när hon tvingas göra något vardagligt som hon inte är nöjd med, för att bekräfta att jag i alla fall är nöjd med det hon gör. T ex att hon går och lägger sig när hon inte får följa med mig ut. Tveksamt om hon bryr sig om ordet i det sammanhanget...:)

Jeanette och Sly sa...

Bra = Full fest & belöning!

Anonym sa...

Bra= nu är vi på rätt väg!
Hälsn Sun

Elon och Linus matte sa...

Bra för mig, är när jag ser att hunden har roligt i de aktiviteter den gör.

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com