Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

lördag 12 mars 2011

KoncentrationDet var trötta jyckar och mattar som lämnade lokalen idag. En dag som helt ägnades åt hur vi skapar så bra förutsättningar som möjligt för att våra hundar ska koncentrera sig på den uppgift vi givit dem. Ofta funderar vi på kriterier, timing och snabba belöningar.
Snabba belöningar är inte alltid av godo eftersom en redan aktiv hund riskerar att tappa koncentrationen på uppgiften och istället "bara tänka belöning".
Genom att skilja på "bra", "bus", "varsågod" och "slut" skapar vi system som lär hunden vilken typ av belöning som kommer.

Vi har kedjat belöningar, "Bra" och kel vid vänstersida leder till "bus" (lek inom armlängds avstånd) alternativt "varsågod" till en matbit.
Målet med att namnge olika typer av belöningar är att undvika biverkningarna av ritualiserade belöningar.
 
Jag ska kunna klappa om hunden och berömma honom utan att han uppfattar det som en frisignal. Jag ska kunna låta en person störa min hund utan att hunden tappar fokus om jag lärt min hund att avvakta tills att jag ger ett "varsågod". Jag ska trots att det står en person på avstånd med en frestande godbit kunna berömma eller leka med hunden utan att han/hon rusar ifrån mig.

1 kommentar:

Sofie med Milo sa...

Tack för en mycket givande helg!
Känner mig oerhört inspirerad och träningsmotivationen är nu högre än någonsin när det gäller fotgåendet :)

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com