Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

måndag 27 december 2010

Mode och trender inom hundvärlden

Vi svenskar är itutade sedan generationer tillbaka att Sverige är ett fantastiskt land. Faktiskt lite mer fantastiskt än andra länder! Sjukvård, jämlikhet, äldrevård djurskydd och mycket mer.

Jag säger inte att det är sant, men det är många gånger så vi uppfattat det lilla, men stora landet Sverige. Därför är det märkligt att vi utan att blinka faller i farstun för tyska, engelska och amerikanska synsätt på hundträning och hundägande.

Vad är det som gör att MyDog väljer att ta hit Ceasar Milan som kommer från ett land där stackel (halsband med piggar på insidan av halsbandet) och elhalsband är helt lagliga "hjälpmedel". Ett land där dessutom merparten av hundarna kastreras. Ett land där många hundar förvaras i burar och där daglig motion inte alls är någonting självklart för många hundägare. Hur påverkar det faktumet, Ceasar Milans val av träningsmetoder? Hur kommer Ceasar Milans synsätt påverka våra egna värderingar om djurhållning och hundträning i Sverige?

Vad är det som gör att många lyfter engelsmännen till skyarna när det gäller retireverträning? Varför sväljer så många att det är en nödvändighet för utvecklingen av en duglig jakthund att förvara hundarna i hundstall istället för att bo tillsammans med oss?

Det är just exakt det som många jägare hävdat, "hungriga hundar jagar bäst". Vi vet att det är skitsnack! Den enda anledningen är att det är praktiskt omöjligt att förvara så många hundar inomhus samtidigt.

IPO utgör ingen skillnad. Vi plockar inte bara in "nya" metoder utan vad värre är: Vi tar också in en syn på hundar såsom verktyg till oss människor. Det är en syn som många svenska hundorganisationer de senaste tjugo åren arbetat hårt för att den ska försvinna.

Det gör mig därför ledsen och bestört att se att Svenska kennelklubben, SBK och Royal Canin samarbetar om att bjuda in Ceasar Milan. Var tog dressyrpolicyn vägen?

Vi har arbetat hårt med att förändra attityder. Låt inte arbetet förstöras av inhyrda experter med helt andra grundläggande värderingar om djurhållning och träning. 

 

261 kommentarer:

1 – 200 av 261   Nyare›   Senaste»
Annika & Lovis sa...

Bra Eva!! Vi är många som reagerar "hemma på kammaren". Tack för att du tar täten och sätter ner foten.

Bra och tydligt formulerat!


En hundälskare som inte kommer att delta på MyDog

Ewa sa...

Håller med dig..

Kan inte föstå hur de tänker som tar hit honom..

SKK protesterade när de visade hans program på TV..sen tar de hit honom..vad är det för dubbelmoral??

Är det sånt mina medlemspengar ska gå till?? Då är inte SKK en organisation för mig och mina hundar!!

Vad det gäller kastraktion..så har det ju blivit modegrej här i landet oxå..Djursjukhusen och Försäkringsbolag pushar på för att folk ska kastrera sina hundar..man får rabatt mm..det löser alla hundproblem..då slipper folk träna sina hundar..tror de..helt sjukt är det!!

Sen är det ju aldrig riskfritt att göra ingrepp..men det talas det inte om överhuvudtaget.

Nina Eide sa...

Supert Eva!

Håper flere dyktige og respekterte hundetrenere går i bresjen og er klare og tydelige i sine standpunkter!


Kram

Gerd Mortensen sa...

Så bra att du sticker ut hakan, Eva. Du har ett namn inom hundvärlden, och därför tar det mer skruv när du agerar än när vanliga dödliga protesterar. Är så trött på att försöka förklara för folk att Ceasars metoder är förbjudna i det här landet. Dressyrpolicyn är tyvärr väldigt ofta bara ord på ett papper.

Linn sa...

Tack för det inlägget! Visste inte att det var SKK som var med att stödja hans färd hit, ännu en anledning till att välja bort det medlemsskapet.

Märta sa...

Det är bra Eva!

Elisabet sa...

Det är uppenbarligen så att marknaden behöver utvidgas, men marknaden måste börja tänka själv!!! Agera! Protestera med sakliga argument!

Annelie & Kevin sa...

Jättebra skrivet, tack!!

Madde sa...

Jag hoppas att Cesar får se och lära sig en hel massa saker när han är här på besök !

Övriga världen ligger långt efter både vad gäller djurhållning och dressyr metoder överlag.

Jag tycker också att det är trist att se hur nya hundägare väljer att använda sig av förlegade dressyr metoder pga inspiration från länder som inte kommit längre....

Kicki sa...

Tack för att du tar ton!

Marie o Troya sa...

Håller med!!

Maria med whippet Puzzel sa...

Bra skrivet!

No Cesar Millan sa...

Den vill jag ha på vår sida!

Maria med Prince sa...

Det finns så många "vanliga" hundägare som inte är så insatta och följer den/de som syns och hörs mest. Skönt att någon som har stor kunskap och erfarenhet vill sätta ord på en avvikande åsikt och faktiskt tala för hunden. Vi har kommit långt i Sverige med synsätt och värderingar när det gäller våra älskade hundar, men samtidigt har vi lång väg kvar att gå. Höj din röst oftare Eva. Tack!

Helena Sundsgård sa...

STORT VARMT TACK EVA att du tar upp detta och vågar skriva det rakt ut. Mycket starkt och bra av dig. Vi behöver alla gå samman och motverka denna obehagliga trend!

Hoppas att alla som vill få slut på bestraffningar i TV rutan går in på Facebook och går med i gruppen: Mot Bestraffning av Hund i TV! - Fram med Forskning och Resultat istället!

Vi behöver slå oss samman för att få tillbaka saker i balans.

Tack för ordet
Helena Sundsgård

Jessica sa...

Tack Eva för att du bryr dig! Kram från mig! Själv blir jag galen!

Kristina sa...

Jag tror att vi har något att lära av alla, och att många har nåt att lära av oss.
Om vi istället för att slå oss för bröstet, och vara så snabba att peka finger åt folk som har en annan bakgrund, är lite ödmjuka och tar till oss de vettiga bitarna i andras träningstänk - så har vi chans att komma mycket längre mycket snabbare.

Eva & Zakk sa...

Hej Kristina!

Jag tycker att du har helt rätt. Självklart ska vi ta till oss kunskap och influenser från andra länder. Det tråkiga är dock när metoder går stick i stäv med allt det arbete vi lagt ned på att få bort våldsmetoder inom hundträning. Vi ska vara tacksam att vi har en lag som förbjuder användande av el i träning och hantering av djur. Vad jag vill ha sagt med mitt inlägg är att vi ska tänka oss för när vi tar in tränare från andra länder. Vilken djurhållning står de själva för? Ödmjukhet inför kunskap är en självklarhet- men inte när det övergår i djurmisshandel.

Yax sa...

Och var kommer hundsverige hamna efter en hel Cesarshow på hovet??

Vilket onödigt slöseri med tid att försöka förklara för "folk" att hundhållningen skiljer sig markant från dessa länder med promenader o dyl, o att inget problem blir löst för hunden efter en (i vissa fall)nära döden upplevelse pga syrebrist... Givet att den är spak EFTER..

Linda sa...

Bra med protest. Dock tror jag brist på etik i hundhållning är vanligt även i Sverige. Har tex mycket tråkiga egna erfarenheter av IMMIs brist på etik.

Ina och Oscar sa...

Det kanske är tid för ett nytt hundsportsförbund som står utanför både SBK och SKK och deras eventuella olika ställningstaganden - en del av dem skulle jag personligen aldrig ställa mig bakom. Ett förbund för människor som är genuint intresserade av att träna, leva och tävla med hund, av att ta del av forskning och framsteg och med ett tydligt avståndstagande för att trycka ner andra oavsett om det gäller människor eller djur.

AnneGry sa...

Bra skrevet, Eva!

Hvis man snur litt på situasjonen så kan man jo se dette som en gylden mulighet til å gjøre folk mer bevisst når det gjelder hundetrening og hundehold.

Det gjelder bare at flere gode debattører kommer på banen!

Kees-Anettte sa...

Heja Eva!

Kanonbra att du tar upp detta prblem som heter cesar.

Men jag tycker inte bara vi har ett cesarproblem i vårt hundland. Utan vi har ett problem till... och det är hundkurser via TV. Oavsett om det är en liten "söt" mexikanare, "stöddig" svensk, kaxig svensk eller äldre dam som tävlat SM.

Så skapar TV fan imig så mycket problem för oss andra som håller vettiga hundägarkurser runt om i Sverige. När våra kursare kommer och tror att allt går att fixa till på en kafferast. Och att allt man behöver göra är att väsa som en orm, kasta en kasse burkar, använda ryck och välta hunden på rygg och tala om vem som bestämmer...

Till Ina ! Håller med dig fullständigt dags att skrota SKK & SBK

Ursäkta att jag klmapade in så här !

Gabbe sa...

Eva: Du är underbar. Några planer på att komma nerom Blekinge?

Bella sa...

vad specifikt är det du inte gillar med kastrering?

Kristina sa...

Med tanke på den flock hundar CM har själv, en salig blandning olika raser, storlekar och temperament, många av dem med en mycket traumatisk bakgrund.. Hur han handskas med dessa hundar och hur de bemöter honom så kommer ingen att få mig att köpa snacket om att han misshandlar hundar.
Filmen där han hanterar en alaskan husky och det påstås att hunden ligger näst intill medvetslös skulle jag kalla rent förtal. Lyssna på vad karl'n säger på bandet. Han avråder ju ägarna från att använda strypkopplet eftersom han upptäcker att det stressar hunden.

Anna sa...

Kan bara hålla med Kristina! Hundar är ärliga, hundarna på hans avsnitt är glada att se honom, tar åt sig när han måste säga till dom, men inte är dom rädda alls när han går in till dom!

Apan sa...

HEIL CEASAR!

Åsa sa...

Vad har Cesar Millan med IPO att göra? Och var kommer detta IPO-agg ifrån? Eller är du bara ännu en i raden av motståndare mot skyddsarbete i sig?

Madeleine & Yippie sa...

Jättebra skrivet!!!

Annelie sa...

Kristina: En fråga då bara. Du skriver om CM´s behandling av huskyn. Om han nu inte rekommenderar att man använder sig av stryphalsband. Hur kommer det sig då att han stryper denna husky under så otroligt lång tid och dessutom gör det på fler olika hundar?? Jag behöver inte lyssna på vad han säger på filmerna...det räcker med det hemska jag får se. En hund som stängt av, en hund som väntar på att dö.

Om han nu konstaterat att stryphalsband inte är bra utan stressande...hur jäkla lång tid ska det ta för människan att sluta använda det?


Bort med Ceasar Milan från rutan!
Anneli og Barte-Marte sa...

Vi synes dette var kloke ord. Vi liker ikke CM treningsmetoder. Og liker ikke at det vises på tv. Når det må ha en advarsel i starten av programmet sier det seg jo selv at det ikke her helt bra. Men vi liker din artikkel, og vi har linket til den


Godt nyttår

Klem fra Anneli, Barte-Marte og Magnus Olsen

Angelo sa...

Hej alla samman. Nu ska jag göra mig mindre populär! Det ni pratar om,dressyr och "hundskola" har inte med balans och hundpsykologi att göra. Skola/dressyr är just skola.., som att lära sig sitta fint,hämta boll,komma på inrop, på ett fält tillsammans med andra hundar som gör samma sak. Lära sig trix är som att gå på universitet och lära sig A,B,C och 1,2,3..en advokat,en läkare eller en professor behöver inte vara socialt kompetenta.., de kan t.o.m vara galna;) Många så kallade "välutbildade" hundar, så som polishundar, bombhundar, vakthundar, knarkhundar och liknande kommer till C.M för att hjälpa husse/matte med "jobbiga" beteenden. Han rehabiliterar instabila hundars psyke, när ingen annan eller inget annat har hjälp! Man kan inte göra halvmesyrer för att rehabilitera en psykiskt instabil människa, då går det inte med ett djur heller. M.v.h angelo

Kicki sa...

Mja, Angelo. Jag uttrycker mig som lekman, men som erfaren hundägare. Jag tycker faktiskt att inlärning och psyke är väldigt nära kopplade till varandra! Brutala eller ogenomtänkta träningsmetoder kan ge "instabila" hundar. Väl genomtänkta och positiva träningsmetoder ger även instabila eller t ex veka hundar en bra möjlighet att fungera och leva ett gott liv.
Det gäller även människor:)

Annika & Lovis sa...

"Do not attempt these techniques yourself without consulting a proffesional"

Så står det ofta i bild när CMs program visas. Jag förstår inte varför man vill visa tekniker för hundägare som man avråder dem från att använda utan proffs hjälp?

Mao så vänder sig hans TV-program till fel målgrupp, varför visa något som många gånger kan vara en en felaktig/farlig metod för oss vanliga hundägare att använda? Kan vi hundägare alltid avgöra vilka metoder som är olämpliga/lämpliga att använda?

Jag har sett CM göra saker som jag kan tycka är ok, men det förmildrar inte det faktum att andra av CMs metoder är grymma.

Fram för mer hundprogram med utbildning i förebyggande syfte så slipper vi kanske råka ut för att hamna i ett läge där det gått för långt.

Lisa sa...

Hallå! Exakt vad gillar ni inte med CMs metoder? Att han tar jobbet ifrån "hundpsykologerna" i landet, eller?

PashaMay sa...

Mycket tänkbart...
Reagerade på en sak, vad är det för fel på att kastrera hundarna? Är inte det bra? Ska inte hunden användas i avel är det väl bättre att låta kastrera hunden? Eller tänker jag helt fel?

B sa...

Skojar du eller?
hahaha

Kristin sa...

Blandade tankar här känner jag.

Först, vad har Ceasar att göra med IPO? Här tror jag det handlar om okunskap hos författaren och ett personligt agg mot sporten.


För att man bor i ett land där vissa hjälpmedel eller en viss hundhållning är tillåten. Innebär det att ALLA hundägare i det landet är FÖR dessa metoder eller sätt?


Allt handlar väl om att lyssna på ALLA. Alla hundägare, instruktörer osv har något att tillföra. Man ska visa en ödmjukhet mot den kunskap de besitter. Sedan plocka ut godbitarna och de delar man själv känner är korrekt för den träningsstilen man själv anammat.


Att el och stackel är förbjudet i Sverige tycker jag är helt rätt. Men man ska heller inte glömma bort att det faktiskt räddat livet på en hel del hundar i vardagen.

Kristin sa...

Eva, ser att du till höger här i spalten har Agrias länk. Hur ställer du dig till att även de är med och sponsrar och stöttar att Cesar kommer till My Dog?

Tina sa...

Ceasar på Hovet, rena väckelsemötet. Sen kommer det pssst:as åt höger och vänster. Och detta flum om energier, att folk går på det. Visste inte att även SBK var med på eländet.

Kram

Tina

Angelo sa...

Vem som helst kan inte använda sig av samma tekniker som en psykolog använder sig av på människor väl!? Tänk på allesamman vad kritik, hat och avundsjuka brukar bottna i...,brist på information,kunskap och praktik. Jag har använt mig av C.M´s hundpsykologi och tekniker på många hundar som behövt rehabiliteras, och jag kan bara säga att det fungerar otroligt snabbt och effektivt.., och aldrig har jag behövt använda ström eller annat tjafs!

m sa...

Det är som vanligt en otrolig brist på nyansering i debatten."förvara hundar i hundstall"


Har alla hundar som bor inne i hus med familjen det bättre än kennelhundar per automatik? "Förvaras" inte hundar i hus? Okunnigt och beklämmande att försöka knipa poäng på förmänskligandets syn på hunden. En hund som bor i ett hus har det NATURLIGTVIS alltid bättre än en kennelhund? En gyllende bur är också en bur, det är många hundar som bor inne i hus som inte har ett värdigt och bra liv.


"Vad är det som gör att många lyfter engelsmännen till skyarna när det gäller retireverträning"


Att många lyfter en del av britterna till skyarna i retrieverträning beror på att de är förbaskat duktiga. Vad tror du själv? Tror du att alla britter slår sina hundar och att britternas alla hundar lever ett eländigt liv???

Det är som vanligt gott om brist på självkritik och gott om höga tankar om sig själv och sina ideér som det enda rätta och saliggörande.

Vad är det som gör att SKK låter Anders Hallgren breda ut sig oemotsagd nummer efter nummer i tidningen Hundsport?

Allting är inte svart eller vitt Eva.

Det finns många duktiga människor och många olika och bra sätt att hålla sina hundar på.Och att hålla ett öppet sinne kan göra att man lär sig mer, och ibland från oväntade håll...

Och det finns många dåliga sätt att hålla sina hundar på.Och många gånger finns inte ett hundhus/hundgård inblandat över huvudtaget...


Och apropå en kommentar om Cesar på hovet och väcklesemöte - vad är det för skillnad på honom och andra "gurus"?

Här tänker ingen själv - antingen håller man med Eva eller så håller man med Cesar..... Halleluja!
Ingela sa...

Jag måste nog säga att jag tycker CM är en suverän hundtränare. DJag gilalr itne stackel eller el! Det är jag emot. Men han r duktig på att arbeta med hundens eget språk och få till bra lösningar.

Jag tycker inte om allt han gör men som med alla instruktörer jag ser, jag plockar ur de godbitar som jag kan tycka är bra.

Allt behöver inte vara svart eller vitt, stryp behöver inte vara värdelöst. Icke strypbehöver inte alltid bara det bästa.

Försök vara lite objektiva, se att er lösning kanske inte är den bästa för alla.

Lyssna på dem alla i stället för att förkasta!

Ingela

Suzanne Depken sa...

Bra Eva och det gläder mig att så många delar Dina åsikter. Problemet med CM:s TV-program tycker jag är att det finns så många oerfarna hundägare, som aldrig går på några vettiga hundkurser, utan tar till sig allt som visas helt okritiskt. Bedrövligt att SKK och SBK dessutom bjuder in CM.

mumlan sa...

verkar finnas bra vidriga ting att anvànda sig av mot stackars djur men klart... àr man av en sadistisk làggning och inte har vett att lòsa problem pà ett vettigt sàtt blir man tydligen beroende av bàde stackel och elhalsband

HUR kan nàgon fòrsvara tortyr?

Stà pà dig, Eva och TACK fòr vad du stàr fòr!


Sofia sa...

Håller med dina åsikter till fullo. Hatten av för dig Eva!

Angelo sa...

Jag har rehabiliterat flertalet hundar enligt C.M´s skola, och många av dem har gått alla möjliga sorts "hundskolor".., vilket tydligen inte gör någon större nytta. Hundar som fungerar perfekt under deras träningar, tävlingar och annat.., men som hemma bestämmer vad som gäller. Som skäller på allt och alla för att vakta "flocken",är osäkra, dominanta, eller har andra obalanserade beteenden. Även en sicuritas hund har jag hjälpt med C.M´s hundpsykologi, så jag vet att det funkar, snabbt och effektivare än allt annat jag sett eller hört om! Utan ström och tortyr som vissa tror är C.M´s specialitet..lol;)

LIv sa...

Hej. Jag har en hund som har varit mycket svår att få att fungera. Han är en bruksmalle. Han har hög skärpa, sociala brister mot människor och har svårt för olika miljöer. Det som fungerat bra med honom är att vara tydlig, vänlig och inte bestraffa. Man bör tänka på att om man ska bestraffa en hund, så kan det hända att man får svar.

Och för egen del så vill jag ha en god relation med min hund, och då bör inte någon form av straff användas.

Min hund har jag tävlat, han har åkt på läger med mig, varit förevisningshund på SBK när jag hållit kurs och varit terapihund åt andra hundaggressiva hundar.

Det hade aldrig gått om jag inte hade sett och accepterat min hund för den han är, och hjälpt honom med hans rädslor.

Om en person som Cesar skulle hantera min hund, så skulle han sannolikt blivit biten(vilket iochförsig inte vore första gången).

Det han säger som är bra är att hundar ska motioneras och aktiveras, men det tycker jag är rätt självklart.

Angelo sa...

Din hund är inte balanserad om han har sociala brister.., vilket betyder att han är flockledare i familjen. Bestraffning är inte samma sak som korrigering.., om en person håller på att drunkna och i panik håller på att dra ner dig när du försöker rädda den panikslagna drunknande personen.., visste du att man ska ge den personen en ordentlig lavett för att försöka "skrämma" bort chocktillståndet för att undvika drunkna själva? Är detta också bestraffa? Vakna nu och sluta behandla era hundar som små prinsessor, det är en hund inte din dotter eller själsfrände! Av de hundratals hundar jag har träffat sista 2-3 åren som jag har fattat vad balanserad ser ut som, så kan jag räkna bra balanserade hundar på en hand! Resten behöver någon sorts rehabilitering för att bli balanserade och harmoniska. Låter det som om vi svenska hundälskare har koll på vad vi sysslar med med våra hundar, och aggility lekar o.s.v.., från min sida verkar det som att vi människor gör dessa hundkurser och allt vad det heter mer för våran egen skuld än för hundarnas skuld...

Anette Wallin sa...

Jag vill utbringa en stor "skål" för dig EVA BODFÄLDT för att du sticker ut hakan på det här sätet!

Jag vill även passa på att Tacka dig Eva för allt du gör för oss hundägare som vill leva i harmoni och glädje tillsammans med våra fyrbenta vänner!

Och framförallt vill jag tacka dig fär att du skrivit en så himmla vettig bok

KONTAKTKONTRAKTET!

Tack för att du är du Eva och för att du finns!

Kram Anette med keesarna

Sillen sa...

Jag blir oerhört trött på att folk dömmer ut Ceasar för att han använt El-halsband ett fåtal gånger (i 2 tv-program av dom ca 160 jag sett(skulle tro att ca 180 tv-programm gjorts),varav han inte använde El-funktionen i 1 av dom 2 bara "vibrations-funktionen")

Stackel har han aldrig satt på en hund i nått av dom tv-programmen,utan det har ägaren själv gjort,troligen p.g.a att dom redan testat "allt"


Sen är det STOR skillnad på att träna en hund och att rehabilitera en hund som har stora problem.


Men här verkar bara folk tro på att vifta med en godisbit framför en hund som håller på att döda en annan hund är enda lösningen,medans jag tycker att den hunden skall ha en Kraftig korrigering (inte straff, en korrigering skall ske när ett oönskat betende sker och ett straff är efter ett oönskat betende redan sket och hunden inte förstår varför man gör så)

För enligt mig gör endast hundar det dom har fördel i och undviker saker som ger obehag.

Angelo sa...

52an. Tur att någon fattar vad det handlar om;)

Gunilla sa...

Ingen person är perfekt och gör allt rätt, inte Cesar heller, men han har varit oerhört inspirerande för mig och hans tänk har gjort mig till en mycket bättre hundtränare. Och de flesta vet ju om att även om en hund kan vara jätteduktig när godiset finns där, så kan den både vara helt olydig och opålitlig som lös i den vanliga vardagen med hunden, och/eller vara opålitlig mot andra människor eller andra hundar. Dvs den saknar en bra flockledare som bestämmer på ett lugnt och vänligt sätt och vid behov tillrättavisar när hunden gör fel.


I sin senaste bok lär sig Cesar om momentträning av andra kända tränare. Och vi har massor av lära av Cesar, om vi klarar att bortse från att Cesar vid ytterst få tillfällen har använt el, och sällan stackel. Redskap är faktiskt inte en viktig del av Cesars lära. Men här hemma byter en viss Barbro ofta ut hundens halsband mot sitt eget stryp för att det ska göra ondare när hon rycker. Att hon inte använder stackel är nog bara för att man inte får ha det i Sverige. Enda skillnaden mellan hårda ryck med stryp och lätta tag med stackel är att skaderisken med stryp är högre. Jag tycker att det märks tydligt att Cesar ligger före de flesta svenska tränare i hundkunnande, och förstår man inte att man kan lära sig mer om hund av honom så är man inte tillräckligt ödmjuk. Jag gissar att flertalet som inte förstår Cesars metoder har låg erfarenhet av svåra hundar och tror att det räcker med godare godis och klicker och "momentträningstänk". Men hunden blir inte mer social och mer pålitlig i grunden på det sättet. Det handlar om social kommunikation, inte om beteenden, när hunden är i obalans.

Sillen sa...

Tack Gunilla!

Du sa det jag försökte få fram men på ett bättre sätt.


MVH Sillen

Anna sa...

Bara för att ett land som tillåter vissa saker behöver väl inte det betyda att alla som kommer därifrån förespråkar det?! Det verkar ju inte vara fler än vid ett tillfälle som CM använt el och om inte jag minns fel så räddade det livet på de hundarna.


Jag har aldrig heller hört CM förespråka att hundar ska straffas, utan att ett felbeteende ska korrigeras. Vari ligger djurplågeriet i det?


Bra att SKK lyfter fram någon som ser hunden som en hund, och inte det förmänskligade djur som många här verkar göra!

Jenny sa...

Ett inlägg som detta skapar debatt... ;)
Men det är väl bra! Jag håller med vissa saker och andra inte. Min åsikt i allt detta är att jag inte gillar alla svenska metoder heller. Jag har tagit till mig "godbitarna" från flera olika. Ingen är perfekt!!! Och vad beträffar CM så har han oxå godbitar som passar mig! Så att döma ut honom eller ngn annan helt och hållet, det tycker jag inte är okej. I hans program, visst motion är inte ngt som hör till vanligheten, men som ngn skrev, det är väl bra att även han kan få se ngt annat hur vi tar hand om våra hundar här där vi faktiskt, oftast, motionerar våra hundar fysiskt väldigt bra. Det kan väl vara utvecklande för honom oxå?!?!
Som sagt, döm inte ut folk totalt för att du inte gillar vissa saker hos denne... Det är vi alldeles för duktiga på!! Se hellre och belys de bra saker som faktiskt alla har!!

sandra sa...

Fler som du Eva... Håller helt å hållet med dig!!!

maria sa...

Bra rutet Eva.

Som stor hundvän ser jag de flesta hundprogram som visas på tv med tanken att alltid kan man lära sig något. Jag har följt Ceasars program. Det finns flera vägar till resultat och vägarna kan ge olika bieffekter. Ceasar löser absolut de problem han ställs inför men till vilket pris?

Någon skrev om att relationen till hunden är det viktigaste, så är det för mig också, jag tar hellre än längre väg än en quickfix som skadar relationen.

Någon annan skrev att en hund är inte ens dotter eller ens själsfrände, det säger en hel del om personens syn på hundar. Mina hundar är mina bästa vänner och det beror på intet sätt på att jag saknar människovänner. Jag är lyckligt lottad på båda fronter. Flera av mina människovänner har sagt att de gärna skulle vara hund hos mig. Det kanske är en fråga att ställa sig, skulle du vilja vara hund hos dig?


Någon skrev om Ceasars användande av strypkoppel, han säljer ju t o m ett strypkoppel som är konstruerat så att öglorna för kopplet hamnar högt upp på halsen där det gör som mest ont på hunden.

Ni som hyllar Ceasar, har ni prövat en kurs hos Eva? Jag tror att ni ännu inte fått möjligheten att se att man kan nå resultat även med trevliga metoder, även om det kanske tar lite längre tid.


Hälsningar

maria med flatgänget


Sandra sa...

Bra skrivet!


Förstår dock inte varför så många är emot kastrering???

Finns så många oönskade djur ute i vårt land både katter och hundar, som tillkommit pga tjuvparning, oseriösa hundägare som avlar på sina hundar hit och dit. Dessutom mår många djur betydligt bättre av kastrering. Jag är för att alla djur som inte ska avlas på kastreras.

Är själv hundägare med en kastrerad tik och en hane. Ingen av dem har blivit lydigare men de mår så betydligt bättre som kastrater!

Christel Nyström sa...

Bra skrivet säger jag också,minns när jag var ung och dom förbjöd halsbanden, hundar for illa,nu 45 år senare har det blivit på "mode"igen vi går ju bak i tiden,folk ser ser bara hur det ser ut i tv rutan.Hur kan Svenska kennelklubben,Royal Canin,Sbk, bjuda in C M när vi har här i Sverige folk med mjukare metoder som är duktiga och kunniga,hade väl varit på plats att visa vad vi i Sverige kan åstadkomma utan el och pigga halsband.
Mina hundar är mina vänner och dom ska inte fara illa, det är mitt ansar./Christel

skinneristheshit sa...

Ang. "straff": Viss förvirring tycks finnas om vad detta är! Jag kommer väl inte att nå fram här till de personer som har en egen idé om vad det ska betyda, men det skulle ju vara rätt bra om alla höll sig till normal terminologi inom inlärningspsykologi.


Så här är det: Straff är en konsekvens av ett beteende, som minskar sannolikheten att beteendet upprepas. (Man kan säkert formulera det mycket bättre dock.)


Endast så, inget mer eller mindre.

Fanny sa...

Eva har helt rätt.

Eva Bodfält är lösingsfokuserad och hittar lösninar när man ska arbeta bort ett dåligt beteende. Cesar "skrämmer" istället bort det felaktiga beteendet, inte tränar bort det. CM pratar att man ska bli ledare över sin hund men ledarskapet ska man förtjäna och bevisa genom sina handlingar mot hunden. Genom att bjuda in Cesar till hovet tar man ett stort kliv tillbaka i hundvärlden.

Vascel sa...

Jeeez, alldeles nyligen har jag funnit att det tydligen finns ett brett missnöje hos somliga vad gäller CM rehabilitering av hundar. När jag upptäckte det, först hos en i min bekantskapskrets så berättade hon att - jo minsann han STRÖP ju hundarna. - Va?!, sade jag, det har jag aldrig någonsin sett! Då började det snackas om nån video på youtube..och herregud..varför bli förvånade att man i landet lagom inte kan se en helhet, objektivt.
Men det är klart, om man "inte ens behöver lyssna", utan rycker saker ur sitt sammanhang, då kan man ju få till det mest fantastiska hitorier.

Jag har sett flera säsonger av CM's show och tycker han är helt otrolig att handha problemhundar. Jag har aldrig sett några stackel, el-halsband eller strypmetoder. Vilket j-la bullshit! CM är verkligen en människa som älskar hundar och som vigt sitt liv åt att hjälpa sådana som blivit illa behandlade eller är hemlösa.

Er rädsla lyser verkligen igenom, från författaren av artikeln och dennes hejjaklack ! Det är lite för genomskinligt - Åhhh...neeej...titta inte på honom och lär....kom till oss...vi kostar bara Xkr/h..Vad gör den som författade detta inlägg..jo..hoppsan minsann hon är visst hundpsykolog och bedriver kursverksamhet. Föga förvånande.. Ni gapar och orerar om grundlösa påståenden, väx upp!

Att CM blir inbjuden till Sverige av Svenska kennelklubben, SBK, och Royal Canin - ja det KAN ju bero på att de tycker att han gör ett bra jobb och sprider nyttig kunskap till de som är intresserade av hundpsykologi och hundrehab. Det beror säkerligen inte på att han är en "Hundstrypare" från Californien.

Anki sa...

Tycker alla som förespråkar CM här att kreti o pleti kan använda de metoder som visas i hans program?

Angelo sa...

C.M. är hundens bäste vän, och den enda person som vad jag sett, utför mirakel med 100-tals så kallade "omöjliga hundar som måste avlivas", det är allt jag orkar skriva just nu:)

maria sa...

Jag tror att många tyvärr inte sett att det går att nå resultat på andra sätt än Ceasars.

Jag tror absolut att Ceasar älskar hundar och de gör säkert ni som är nöjda med hans metoder, men vad jämför ni hans metoder med?

Avlivning eller Ceasar? Problem eller Ceasar? Tänk om det finns en tredje väg? som inte går ut på att genom obehag skrämma hunden till lydnad utan som bygger på en ett ömsesidigt förtroende.

Kärnan är ju att ge och få förtroende till/av hunden.

Det jag pratar om är inte nån enstaka film på youtube, den har jag inte ens sett, jag har bara sett programmen på tv. Ja jag tillhör Evas hejaklack och hejaklacken för alla som behandlar sina hundar med respekt och kärlek.


Hälsningar

maria med flatgänget

Kristina sa...

Härligt men så många åsikter. Jag kan inte säga bu eller bä över hund i hundgård. MEN - jag får ofta höra att du skämmer bort dina hundar låt dem inte vara hos dig hela tiden, låt dem sova i bilen osv.De kommer då att lyda mig bättre är tipset eller förklaringen :-/ NEJ - jag tänker inte låta mina hundar inte få vara med mig. Jag har köpt mina hundar för att ha trevligt ihop med. Träffa trevliga människor, tävla, jaga, men de mesta tiden är mina hundar sällskapshundar. Varför - jo jag jaktsäsongen är inte under hela året jag har ett jobba som inte har med hundar att göra så hundarna är mitt fritidsintresse kan man säga. Jag kan inte tycka att mina hundar har visat ett sämre resultat över att de får vara med mig. Ang CM så tycker jag inte man skall visa sådan dressyrmetoder på TV. PUNKT Jag tänker fortsätta att behanda mina hundar med respt samt som hundar.

/Kristina med Labbarna

m sa...

Detta handlar bara om pengar och marknadsandelar. Eller ska jag säga uteblivna pengar och marknadsandelar för Eva Bodfäldt?

Gå inte till Cesar för guds skull, han är dum! Kom till mig...


Tänk lite själva...

maria sa...

Så man får inte tycka om man har en marknadsandel? Då kan syftet med ens åsikt inte vara för hundars bästa?

Jag har ingen marknadsandel eller privata vänskapsband till någon hundtränare men tycker att Eva är den i särklass bästa instruktören jag gått för och de är många, just för hennes hundtänk och finurliga lösningar på problem.

Av den anledningen följer jag sporadiskt hennes blogg och hamnade mitt i denna debatt.

Läser man kommentarerna så ser man att att vi som kommenterat antingen dissat Ceasar eller hyllat honom. Läser ingen kommentar som dissar Evas metoder. Kan det vara så att när man väl prövat Evas metoder så inser man hur mycket bättre (och roligare) de är?


Hälsningar

maria med flatgänget

Märta sa...

Det som gör mig mest ledsen bland CM-anhängarnas kommentarer här är den föraktfulla tonen för att nån står upp för att vi ska hålla på vår dressyrpolicy. Flera skriver att man måste vara öppen för andra metoder än de man själv använder, då kanske det skulle vara trevligt med ett öppet sinne tillbaka? Jag tillhör varken klicker- eller CM-gänget, jag tränar jakt med retriever på ett i mina ögon hyggligt sätt. Tror ni att Cesar Milan är ideell i sin verksamhet? Det finns nog få som är så komersiellt inriktade!

Pia sa...

Härligt med en debatt om träningsmetoder!

Det finns ju många metoder och utövare i vår herres hage. I Sverige har vi relativt goda kunskaper om inlärning, och en relativt schysst inställning till vår trognaste vän hunden.

Kan vi bara se till att vara även hundens bästa vän så vore livet toppen!

Roffe Blom sa...

Trist med Agria. Har alltid haft dem som försäkringsbolag. Nu har jag precis skaffat valp och skall försäkra henne, men valet kommer inte falla på Agria och självklart flyttar jag över de anna till ett annat bolag oxå.

Vad gäller övriga arrangörer av MyDog så handlar det inte om kunskapsspridning utan det handlar enkom om ekonomi. Genom att sponsra Cesar Millan på MyDog ser kennelklubben med fler till att öka inkomsterna på sitt näst största evenemang.

Det är som Eva skrev beklämmande!

Roffe Blom sa...

Trist med Agria. Har alltid haft dem som försäkringsbolag. Nu har jag precis skaffat valp och skall försäkra henne, men valet kommer inte falla på Agria och självklart flyttar jag över de andra till ett annat bolag oxå.

Vad gäller övriga arrangörer av MyDog så handlar det inte om kunskapsspridning utan det handlar enkom om ekonomi. Genom att sponsra Cesar Millan på MyDog ser kennelklubben med fler till att öka inkomsterna på sitt näst största evenemang.

Det är som Eva skrev beklämmande!

Angelo sa...

Måste tyvärr säga att okunskap lyser igenom ordentligt då så många Eva fans ser C.M´s korrigeringar som bestraffning och smärtsam behandling. Man ska inte kritisera för mycket om något man inte förstår tycker jag.., och han gör MYCKET ideelt arbete, tror inte han har problem med att hjälpa många gratis, när han tjänar 600 miljoner om året!

Linda sa...

Men ärligt talat, jag tycker att var och en ska ta en ordentlig funderare kring varför man skaffar sig hund. Vad är anledningen till att vi vill ha hundar runt omkring oss, som familjemedlemmar eller nyttodjur? Misshandel/glädje?

Varför ägnar vi oss åt hundsport? Spontant känns det ju som om drivkraften borde vara glädje, kärlek eller nyttan av det samarbete som ju hunden har en suverän förmåga till. Misshandel/glädje?

Tycker diskussionen ska röra relationen till vår bästa vän och de metoder vi använder för att uppnå de mål vi människor sätter upp. Varför vill man misshandla sin hund? Jag har inga svar men undrar en massa. Om är någon nu tycker att el/stackel är okej om det handlar om att rädda en hund från avlivning. Då undrar jag om inte man ska fundera på varför vi ska ha hundar som inte är lämpade att leva i det samhälle vi lever i. Hur kan vi få uppfödare att ta sitt ansvar i sitt avelsarbete?
Diskussionen har dock en förmåga att bli onyanserad och polariserad - för eller emot korrigeringar / för eller emot positiv träning.

Frånvaro av våld/misshandel ska i Sverige inte ens behövas diskuteras, för oavsett hur man tränar sin hund, är alla vi som tränar för tävling/prov reglerade av det rådande regelverk - Dressyrpolicyn! Ny ställs ju allt på sin spets, är detta bara en samling ord som i realiteten inte har någon som helst betydelse?

Jag vet varför jag har hund!!!

Ingrid sa...

Jag tillhör inte dem som har något fan i hundinstruktörsvärlden. Däremot lyssnar jag och tar del av så många olika idéer som möjligt, för att själv bilda mig en uppfattning om hur jag ska träna på mest effektiva sätt med min egen hund. Jag har hållt på med hundar sedan barnsben och gjorde min första tävling som tolvåring 1968. De som håller fast vid de träningsmetoder som användes då har väldigt svårt att hävda sig på tävlingsbanan i dagens konkurrens. Och jag lovar att moderna metoder inte går ut på att följa efter en köttbulle. De som påstår detta har läst och sett, men inte förstått.

De "som kan tala med hundar" som vi sett i olika skepnader på TV har en sak gemensamt. Deras metoder påminner mig om det som utövades på tidigt sextiotal. Jag vet inte om det är för att de så snabbt som möjligt ska lösa ett hundproblem, men metoderna är beklämmande. Nog vore det bra mycket trevligare och mer relevant för de flesta hundägare att visa instruktörer som arbetar med positiva metoder. Det finns gott om sådana både i Sverige och utomlands.

Märta sa...

Ingrid (kommentar 78) jag blir väldigt glad av ditt inlägg. Du har varit med tillräckligt länge för att se resultaten av en massa olika metoder och kan reflektera över resultaten. Härligt!

Pernillaa sa...

Starkt att du vågar ha en åsikt i detta ämne Eva även fast det väcker många känslor!!
Det intressanta tycker jag är att de som tycker Cesars sätt att jobba med hundar är vettigt är de "vanliga" hundägarna, de som inte har hund och "självlärda" hundtränare (som Cesar, hundcoachen osv) utan egentlig utbildning. De som har en djupare utbildning i hundars beteende och språk har en helt annan syn på dominans och flockliv. Ungefär som om någon skulle jobba som psykolog men sakna utbildning i människors beteende, bara ha erfarenheten att ha umgåtts mycket med människor. Det skulle aldrig få tillåtas. Låt han jobba men ta bort han från TV!

Ingrid sa...

Märta (kommentar 79), ja jag har sett väldigt mycket. Allt från folk som använt stackel på framföringar på rapporten, använt vidjor och lyft hunden i öronen som en kanin och på fullt allvar tror att hunden ska bli en tyst, fokuserad och harmonisk rapporthund som gör sitt yttersta. Jag har sett tävlingsförare som lyckades bra på 70-och 80-talet, men som i dag inte kommer någonstans. Samma människor pratar hånfullt om muta och godisautomater. Men har som sagt knappast förstått "skillnaden som gör skillnaden". I stället skyller de på hundmaterialet. Att hundarna är för veka i dag. Jag vet inte om det underförstått betyder att hundarna inte är tillräckligt stryktåliga

Githa sa...

Jag kan inte se annat än att det är självklart att en organisation med en dressyrpolicy - inte anlitar en föreläsare som inte följer densamma. För inte kan det väl (obs ironi)handla enbart om pengar? Förhoppningsvis så hade de bara otur när de tänkte...

Vascel sa...

Man upphör aldrig att bli förvånad, det är helt klart.

För det första, påståendet om de som tycker CM gör ett bra jobb anser att "kreti och pleti" ska använda hans metoder?

Programmet skildrar hur en professionell hundtränare/hundpsykolog hjälpen människor med hundar som har utvecklat extrema beteenden som de tappat kontrollen över. I 9 fall av 10, ligger problemet hos ägaren. Han visar hur han arbetar med hundar, och det finns såklart massa olika sätt att rehabilitera hundar. Mer eller mindre framgångsrika också.

Det börjar tyvärr mer och mer verka som att de som eldar på om Cesars "bestraffningar"(?!), "strypmetoder" osv, aldrig sett ett enda program av Dog Whisperer! Ni vet väl att man behöver inte blåsa ut den andres ljus för att ens eget skall lysa starkare!

- Nej Anki, det du kallar "kreti och pleti" skall inte använda CM:s rehabmetoder - vilket alltid också framgår i programmen - nämligen att man inte skall praktisera dessa metoder av rehabilitering själv, utan konsultera ett proffs".

Jag tycker det är intressant hur artikelförfattaren Eva ondgör sig över H U R man kan ta hit CM då han faktiskt:

1. kommer från "ett land där stackel och elhalsband är helt lagliga "hjälpmedel"."

och:

2. han kommer från "ett land där många hundar förvaras i burar och där daglig motion inte alls är någonting självklart för många hundägare.." osv.

Ursäkta, men du verkar vara väldigt mycket för kollektiv bestraffning, för att använda ditt eget vokabulär.
Skall CM straffas för att det finns människor som behandlar sina djur illa, eller för att det finns lagar i USA som inte finns här?

Är det någon som förespråkar vikten av motion så är det väl Cesar Millan? Jenkarna är ju så korkade att de inte fattat att man måste gå ut med vovven också. Den kan inte bara hänga på armen när man traskar runt i gallerian.

Nr 80 Pernillaa som anser att
"de som tycker Cesars sätt att jobba med hundar är vettigt är de "vanliga" hundägarna, de som inte har hund och "självlärda" hundtränare (som Cesar, hundcoachen osv) utan egentlig utbildning."

- Jag förstår att du tror att bara man plöjer sig igenom ett antal böcker och läser lite kurser på universitetet samt skaffar sig en fin titel, gör automatiskt att man blir en excellent hundpsykolog.
Antagligen ungefär lika bra som alla människopsykologer, som haft högst betyg i alla ämnen, full pott på högskoleprovet och som inte varit utanför campus på 10år.
En sådan person tror jag förstår t.ex en post-traumatiskt skadad människa MYCKET bättre än någon som själv gått igenom samma sak och som vigt 20år av sitt liv åt att framgångsrikt hjälpa sådana människor. Det har du helt rätt i.

Nr 80: Gunilla - Huvudet på spiken!

Jag förstår att han som i folkmun kallar sig Hundcoachen inte heller faller denna protektionistiska skara människor på läppen, eller som Eva" skriver:

"Vi plockar inte bara in "nya" metoder utan vad värre är: Vi tar också in en syn på hundar såsom verktyg till oss människor."

Gud förbjude att man tar hit något till lilla Sverige som gör att människor lär sig något de kanske har hjälp av - då blir det ju en faktura mindre...

Hundar älskar att vara "verktyg" till oss människor, de är "eager to please" - har ni missat det? De mår bra av att ha uppgifter att fokusera på, spåra, leka, dra pulkor, köra agility osv.. allt efter vilken ras vi talar om.

Sedan finns det ju människor som går till jobbet och låter hunden sitta ensam 8h/dag - 5 dagar i veckan. Positiv stimulans behöver alla våra djur, vilka vi än talar om. Och det är också vad dessa omtalade personer Cesar Millan och Hundcoachen jobbar med.
Detta verkar dock ha gått er fullständigt förbi.


Pia sa...

Det är bra med den här typen av diskussion. Jag har nu via alla inlägg i debatten fått ytterligare tillfälle att rannsaka mig själv och min egen hantering av hundar. Hur agerar jag och vad skulle jag kunna ändra på för att kunna bli den hundägare jag egentligen vill vara?


Gott Nytt Hund-År!


ps. en liten passus till Gunilla. Jag tror du har fått det här med samarbete med Barbro B om bakfoten. Vad jag kan komma ihåg så hade Barbro och Eva inget samarbete alls utan de hade sina program varannan vecka. ds

Gunilla sa...

Pia, det stämmer att de hade olika veckor. Men vid åtminstone ett tillfälle satt båda i studion.


Sedan förstod jag aldrig om Eva med sin valpskola ville vara en motvikt eller ett komplement till Barbros problemträning. Var budskapet att så länge hunden är valp så ska man förebygga med nästan bara positiv förstärkning, men om valpen inte har fått denna start så får Barbro komma in?


NÄR kommer någon som visar hur man botar en problemhund med nästan inga korrigeringar alls?? Victoria Stilwell är väl närmast hittills. Hon ger ägarna hemläxor och återkommer flera veckor senare, och då behöver hunden inte vara "färdig", men ska ha blivit bättre. Fast även Victoria (som även hon är emot Cesar) använder mycket korrigeringar och pratar om ledarskap.


Och Victoria tar sig inte an lika svåra hundar som Cesar.


Ingen har visat att de kan bättre än Cesar, med helt andra metoder, när det gäller svåra/aggressiva hundar. Medan Cesar hävdar att han faktiskt botar dem. Det är värt att lära av.


Men så länge de okunniga ägarna har hand om hunden, dvs den är inte hos honom på hans hundcenter, så måste han nöja sig med att lära dem att gå ut och gå med den på ett sätt som ger den motion. Att t ex stanna och vänta på slakt koppel varje gång det spänns, då skulle det inte bli mycket motion på den tid som amerikanska ägare vill avsätta på att rasta hunden.


I sin senaste bok skriver han att de har filmat 317 avsnitt och använt elhalsband i 8 av dem. Det är 2,5 procent. Låt bli att visa de avsnitten i svensk TV, gärna för mig!


Hur många här inne har sett mer än högst några få avsnitt?


Sedan har ju karln själv mycket att lära om kontaktskapande och aktivering, med mera. MEN - han håller faktiskt inte på med vanlig hundträning (inlärning av kommandon). Det finns det redan så många andra som gör.


Sedan att klaga på att han kommer från ett land där de inte motionerar hundarna... Åsyftas löpband? Det skulle nog enstaka svenska hundar också ha nytta av, om alternativet är att få för lite promenad. Äldre ägare köper ibland hundar med för mycket energi, för det gick när de var yngre. Och ägare kan skada sig eller bli sjuka. Och många ägare tränar inte hunden till att kunna vara lös annat än på vissa ställen.


Många av oss använder ju löpband själva, i stället för att jogga i spåret. Motionscykel också, i stället för att cykla på vägarna! Är det fel?


Det är bra för en hunds rehabilitering också när den har blivit skadad. Precis som hundsim. Hunden måste inte simma i sjön.


Och i de flesta fall lär ju faktiskt Cesar ägarna att gå ut med hundarna. Har man varit i USA så vet man att det är en stor prestation bara det! Det är väl bara när en högenergi-hund har kommit till en lågenergi-ägare som löpbandet kommer fram. Man borde väl omplacera hunden i stället. Men om ägaren inte vill skiljas från sin hund då?


Jag tror att Cesar har gjort erhört mycket gott för framför allt amerikanska hundar. Han är en eldsjäl som brinner för att hundar ska få det bättre - samtidigt som han tjänar mycket pengar. Svenskar får inte det att gå ihop. Men så är vi ju lite vid sidan av resten av världen också...


Vi (människor/svenskar) har ofta lätt för att snabbt dissa en person utan att faktiskt veta tillräckligt för att kunna bedöma denne rättvist.


Jag väger den sporadiska användningen av el och stackel mot allt det goda och finner att det goda överväger!

Annika sa...

- Yes! Tack för det, Tobias!

Anki sa...

Om inte "Kreti och pleti" ska använda sig av CMs metoder varför ska det då visas för de samma? Jag har sett massor av skrämmande exempel hos "vanliga" hundägare där de använder CMs metoder bara för att de sett att det funkar för honom på TV. Många anser sig nog vara proffs vad det gäller deras egen hund. Kom ut i den vanliga världen och lyssna på en del hundägare man träffar i skogen på sina promenader, arbetsplatser mm, man blir ibland chockad. Inga av dem har frågat/konsulterat ett yrkesmässigt proffs innan.

Även om det finns en del ok i det hela så får vi inte, enligt min åsikt, acceptera en person som även använder sig av grymma metoder. Det gör vi ju inte i det övriga livet.

Jag förstår faktiskt inte vad han ska hit och göra? Vad är nyttan, vad är nöjet?

Vi har en hel del fantastiska hundtränare/hundägarcoacher i Sverige som arbetar i förebyggande syfte vilket skulle kunna innebära att vi inte behöver andra metoder om folk lyssnar och lär av dem.

Gott Nytt År till Eva B och alla hundägare och deras hundar.

Madde D sa...

Håller med om att vissa metoder CM använder är helt förkastligt, andra ok. Tyvärr tycker många hundägare att det tar för lång tid är för svårt och kostar för mkt pengar att lära sög belöningstekniker. Många ggr upplever de det lättare med korrigeringstekniker..
Har jättemånga som inte kan/vågar klippa klorna på sin hund. De betalar hellre för att någon annan gör det. Har flera ggr provat att ha en kloklippkurs men intresset har varit svalt...

GWH sa...

Bara funderar på att Eva skriver att vi tar in en syn på hunden som verktyg till oss människor. Det är väl ändå så våra raser har kommit till. Dom har avlats fram för ett ändamål nämligen att vara en hjälp och ett verktyg till oss människor, jakthund, vallhund, draghund osv. Det är när man går ifrån det synsättet och förmänskligar hundarna som problem uppstår. Framgångsrika hundtränare är värda att lyssna på oavsett om dom heter Ceasar elle Brittisk retrievetränare. Hundar söker inte efter vänner utan dom söker efter en ledare. Här har Ceasar något att förmedla tycker jag. Själv har jag inte för avsikt att åka och lyssna på honom, utan jag kör mitt sätt att träna hund, vilket i mångt och mycket stämmer överens med den filosofi som Ceasar har.

Jag är övertygad om att en hund inte vet att den gör fel om man inte talar om det.

Gerd Mortensen sa...

Det slår mig att av alla dessa inlägg är det endast ett litet fåtal som skriver under med sitt namn. Förnamn, javäl, annars endast initialer eller någon lustig signatur. Det hade ju varit intressant att få gå in på en blogg eller hemsida och få ta del av de metoder som t ex Angelo använder vid rehabilitering av hundar. Vi står väl alla för det vi tror på? Räknar med att alla här vet vem Lars Fält är. Läs därför noggrant inlägget som Tobias Gustavsson skrivit.

Gott Nytt Hundår till er alla önskar Gerd Mortensen, Västerås.

Angelo sa...

Vill börja med att be alla läsa 88:an! Många bra poäng i den skriften; och för den som undrar hur jag jobbar.., så titta på C.M. Jobbar ganska exakt efter hans modell! Hemsida är på gång till nästa år.
Gott Nytt År allesamman! :)

Ingrid sa...

Angelo, jag tycker att alla skulle börja med att läsa inlägg 87.


Och i stället för att fokusera på Evas fakturor vore det trevligt att hålla sig till sakfrågan.


Jag har även tittat in på Gunillas hemsida (inlägg 88) och läst hennes träningsfilosofi. Måste tillstå att jag håller med om det mesta som hon skriver där. Jag funderar därför på vad som skapat två så starka motpoler i denna debatt. Oftast handlar det om rädsla och att man vill försvara sina ena metoder. Själv korrigerar jag min hund. Klart att jag talar om när hon gör fel. Ungefär som i leken "gömma nyckel". Det vill säga i hjälpande syfte - inte bestraffande. Alltså en himmelsvid skillnad mot att lyfta upp, skaka om, rycka, slita och använda stackel.


Jag har inte sett många klipp på CM men de jag sett får mig ändå att ställa frågan. Främst till Gunilla och Angelo som verkar ha svaret:


Vad exakt har C M att tillföra svensk hundhållning/hundträning?
Ingrid sa...

Eftersom flera i kommentarsfälten undrat vad som är fel med kastrering vill jag gärna ge min syn på detta ingrepp.


Ämnet behandlas i senaste numret av Hundsport Special. Där beskrivs både för- och nackdelar med kastrering. Jag har inga problem med att kastrering sker av medicinska skäl. Men jag tycker att man måste ta sig en funderare på vart vi är på väg. Kastrering har varit tillåtet sedan slutet av 80-talet. Mellan åren 2002 och 2008 har dock antalet kastrationer utan medicinsk orsak ökat med 300%! Vi måste fråga oss varför och vad det kan få för konsekvenser om ingreppen fortsätter att öka.

En och annan översexuell hanhund kan sannolikt må bra av kastrering . En och annan tik med problematiska löp och ständig skendräktighet likaså. Men det är knappast troligt att dessa problem är så omfattande som antalet kastreringar visar. I så fall bör lösningen letas inom hundaveln. Min övertygelse är att kastrering i stor grad utförs för att tjäna våra syften. Hundens drifter är jobbiga att hantera och tikens löp stör vår tävlingsplanering. Dessutom blodar "eländet" ner. Jag skulle vilja påstå att större delen av de kastrationer som görs, utförs pga av bekvämlighet. Så vad skulle nästa steg bli vad gäller användningen av hunden som "verktyg"? Ska vi operera stämband så att hunden inte stör med sitt skällande? Ska katternas klor opereras bort så att de inte förstör i hemmet? Kommer jag som uppfödare att i framtiden få acceptera följande svar på frågan om valpköparen vill ha hanhund eller tik: "Det spelar ingen roll. Vi ska ändå kastrera."?

Hur ska vi kunna utvärdera avel om flertalet hundar kastreras? Vad händer med avelsbasen?

Frågan är alltså större än ett ingrepp med operationskniven. För mig handlar det minst lika mycket om huruvida våra hundar får vara hundar med de drifter och naturliga beteenden de har. Jag tycker att de ska få det.


LIv sa...

Angelo, jag har bara en sak att säga om din flockteori- min hund VET att jag är människa. Av den anledningen har han inget behov av att dominera mig.. Hans reservation är helt enkelt en nedärvbar rädsla. Om du har hyfsad kunskap om hundar och nedärvning, så vet du att rädsla har väldigt hör nedärvbarhet.. OM jag skulle börja dominera den här hunden, så skulle jag ganska snart få svar. Vilket inte är särskilt konstigt, med tanke på vilka egenskaper min hund har.. Jag rekommenderar att du läser Freddy Worm Christiansens senaste bok. Tror den heter vargar och hundars beteende.

Har överhuvudtaget lite svårt för det här "tänket" att hundar skulle vilja "ta över".. För tillfället har jag tre bruksmallar, två hanar och en dräktig tik i mitt hushåll. Ingen av dom har någon gång försökt "ta över".

Jag behandlar mina hundar vänligt, är konsekvent och det skulle aldrig falla mig in att trycka ner dom.

sarah sa...

vare sig CM har använt sig av elhalsband 8 av 317 avsnitt eller om "man bara sett CM använda elhalsband 2 gånger i hans program" så har han använt det och det är fortfarande lika fel!

Carina & Nixa sa...

Tack Eva, för ett mycket bra inlägg! Som ägare till en hund med mycket egna viljor och tankar, kan jag försäkra att det är mycket arbete med att bygga upp förtroendet - men det räcker med ett fel från mig för att rasera förtroendet för en lång tid.

Anna sa...

faaast Ingrid, vänta nu.
naturliga beteenden.. hur naturligt är det för hundar att bo såå tätt som våra hundar gör idag? Det blir populärare och populärare att skaffa hund, vare sig man tänkt arbeta med den eller ej, områden blir hundtätare för varje dag, var är det naturligt? Var är det snällt att låta en okastrerad hanhund var och varannan dag känna driften att "sätta på" något? Det är inte snällt någonstans.
Bara stressande för hund och ägare.
Att kastrera behöver inte vara av bekvämlighetsskäl utan för att vara snäll emot hunden.
Man vet oftast, om man ska eller inte ska använda sin hund i avel innan man skaffar den.
Jag har en vacker hund, alla säger det, många på stan frågar om dom kan få använda honom till sin tik, jag är glad över att min hund är kastrerad. Jag skulle aldrig kunna tänka mig äga en okastrerad hane.

Gunilla Melkersson sa...

Ingrid, från Cesar kan väl alla åtminstone ta till sig EN sak, att det viktigaste redskapet i hundträning och allmän samvaro med hunden är (borde vara) - du själv! Hur du beter dig, hur du kommunicerar, hur du mår.


Jag vill också säga att jag har lärt mig väldigt mycket av Eva, från kurs och från hennes bok. Men jag har inga problem med att plocka från alla håll... Bra att ha många verktyg i lådan, beroende på vem ägaren är, vem hunden är och vad målet är.

LIv sa...

Tja Gunilla... Han Milan tycker att hundar ska motioneras mer... Det är ju vettigt, men ganska basal kunskap. I synnerhet eftersom de flesta av oss har hund på ett annat sätt, än de har i USA... För övrigt tycker jag inte att han har något att tillföra.

Anette sa...

Tack för att du skriver det många av oss tänker och tycker. Håller helt med dig i alla delar.

a sa...

Svar till kommentaren "Jag hade nyligen en hundägare på kurs som berättade (gråtande) att de hängt hunden över en trädgren och lyft den så den inte nådde marken, för att sett att Cesar Millan gjort det, och de orkade inte lyfta hunden upp som Cesar gjorde därför hade de använt ett träd. Orsak: Hunden hade gjort ett utfall mot en annan hund. Det blir lätt fel.... eller hur?"


Det är tragiskt att höra att någon försöker kopiera metoder men gör det till något helt annat. CM's korrigeringar (vilket det är) kommer när hunden gör fel, mao timing. Det handlar inte om att straffa hunden, att hänga upp den i ett träd kan inte komma i rätt tid! Men att folk inte kan tänka själva och gör konstiga versioner av en duktig hundmänniskas metoder kan man ju knappast beskylla CM för. Tänk själv!

Tina sa...

Alla ni som undrar varför Ceasar ska komma? Ingen ska behöva se hans metoder? Usch vad hemskt! Jag har ett råd till er - ÅK INTE TILL MY DOG SÅ SLIPPER NI SE HONOM, men låt de som vill se, lyssna och lära göra det.


För egen del så har jag inget behov av att lära min hund springa runt och pocka på uppmärksamhet och aktivering hela tiden eller att den ska vara med överallt. Jag tycker om när hunden är lugn och man har en sån där härlig kontaktkänsla när man ser på sin hund. Men för er som hela tiden vill ha en aktiv hund så ska jag inte ta det ifrån er. Ta då inte ifrån mig chansen att på närmare håll få se vad Ceasar har att säga. Och JA! jag har sett fler än ett par avsnitt och gillar mycket av hans tankar, men jag behöver inte följa honom slaviskt för det. Man måste ju plocka ut det som man tycker man kan ta till sig, oavsett vem som sagt det.

Ingrid sa...

Anna (kommentar 100). Jag har haft flera hanhundar genom åren och känner inte igen mig i din beskrivning att en okastrerad hane skull vara stressad och orolig. Observera att jag inte heller är emot kastrering, utan frågan är var man sätter sin etiska gräns för vad vi får göra med våra djur. Är det okey att skära bort stämbanden så att inte grannar störs. Är det okey att operera bort klorna så att den inte repar parkettgolvet?

Anna, vad tror du skulle hända om alla som köper en hanhund resonerar som du? Ytterst få utgår från att deras hanhund kommer att användas i avel. Förutom en kraftigt försämrad avelsbas, så kommer vi inte längre att kunna utvärdera våra hundar mentalt. En kastration påverkar hundens beteende och vi vet då inte längre hur hunden egentligen skulle ha blivit. Jag tycker du ska försöka få tag i Hundsport special senaste numret. Där står mycket tänkvärda saker om kastration. Både för -och nackdelar.

Ingrid sa...

Svar till Gunilla (kommentar 101). Jag tror i grunden inte att ditt sätt att tänka hund skiljer sig speciellt mycket från mitt. Jag plockar också, men fysiskt våld oavsett om vi pratar om stackel, el eller kraftiga ryck i ett stryphalsband - det finns däremot inte i min verktygslåda.

Ingrid sa...

Svar till Tina (kommentar 105): Så kan man resonera vid folkstorm kring ett Tv-program som tittarna tycker har för grova skämt. Men här handlar det inte om huruvida vi tänker se CM i Göteborg eller inte. Det handlar om att vi har en dressyrpolicy framtagen och godkänd av SBK (som är en specialklubb inom SKK). Och att dessa organisationer bjuder in en instruktör som näppeligen kan påsås arbeta i enlighet med dressyrpolicyn.

Sedan vet jag inte vad du menar med det du skriver om hundar som ständigt springer runt, pockar på uppmärksamhet för att aktiveras och som ska vara med överallt. Utveckla gärna det.

Till er som verkar tro att det bara är en klick fanatiska "godisautomater" i Sverige som reagerat på CM's metoder. Så är det inte. Jag har kontakt med flera proffstränare i både Europa och USA som debatterat metoderna på Facebook. Och ja, jag har sett mer än några enstaka program med CM. Detta har väldigt lite med modern hundutbildning att göra.

Ingrid sa...

Kan inte låta bli att än en gång be er läsa kommentar 87.

Ewa sa...

En sak som slår mig när jag läser alla inlägg av er som hyllar CM och påtalar att hans metoder fungerar..

Hur vet ni det? Har ni träffat de hundar han behandlat..före och efter hans behandlingar?


Ingrid (inlägg 96)..jag håller med dig i det du skriver.

Jag tror oxå att folk kastrerar sina hundar i bekvämlighetssyfte..om de inte varit tvungna av medicinska skäl.

Tacka sjutton för att djursjukhusen har kampanjer och vurmar för kastreringar..tänk vad pengar de tjänar på alla dessa hundägare..

Problemet "översexuella hundar" beror ju på aveln..man avlar på hanar som är testesteronstinna..

För min del köper jag inte ursäkten "tjyvparning"..det är nog en liten del som är precis det istället för rent slarv hos hundägare..

Och ja..min hundflock består av både hanar och tikar samtidigt och har alltid gjort..och det är inget stort problem..

Angelo sa...

Jag rehabiliterar och tränar människor enligt C.M´s metod sedan ett tag tillbaks. Öppnar företag officiellt i veckorna. Har hjälpt över 15 hundar och deras ägare. Lättare och roligare jobb får jag leta efter. En så länge, (på grund av människans skuld de gångerna), har det behövts max 9 sessioner a ca 2.5 tim. Hade det varit enbart hundens beteende, så hade det tagit max 3 besök kanske! Har än så länge bara fått fantastiskt nöjda klienter och hundar. Så ja, jag har träffat många hundar som genomgått en rehabilitering C.M´s way! Funkar förvänadsvärt snabbt och enkelt!

Cecilia Hamilton sa...

Hund dressyr metoder har alltid diskuterats och kommer alltid att diskuteras, liksom barnuppfostran.
Alla metoder fungerar på ett problematiskt ekipage, just för att man inför en förändring och att man bryter "dåliga" vanor hos både hundägare och hundar. Men ingen metod är "kvick fix" en dålig vana tar lika lån tid att bryta som den tagit att skapa

kastrera!!!

Jag tycker att det bara är fördelar med kastrering!!! Men det är ingen generell metod för att få en hund lugn, som redan skapat ett dåligt beteende. Många av de hundar jag arbetar med skulle aldrig haft de problem de har att vistas med andra hundar om de redan vid unga år blivit kastrerade. Hundar på hunddagis och hundar som umgås mycket i miljöer med andra hundar har en mycket bättre tillvaro om de är kastrerade.
Varför har vi så svårt med kastrering av hundar, man har kastrerat katter, hästar, tjurar och grisar i generationer... vad är skillnaden?Anledningen är alltid av fördel för oss och djuren blir lättare att hantera och får det enklare att umgås i grupp.

Gunilla Melkersson sa...

Om Tobias läser den här bloggen så känner jag att jag måste ställa en fråga till honom. Du skriver i texten från er kommande bok att en bestraffning måste vara kraftig för att ha en god effekt. Och eftersom det är så, så kan hunden bli chockad. Och eftersom den kan bli chockad så ska vi inte bestraffa. Dessutom blir vi frustrerade och arga när vi bestraffar, ännu ett skäl att inte bestraffa. Låter som något slags Moment 22...


Jag tycker att texten bygger för mycket på experiment från typ råttor i bur som får lära sig genom starka elstötar att inte trycka på en spak som tidigare gav dem pellets. Det har inte så mycket med vår hundhållning att göra. Hundar kan minska sina beteenden därför att vi lugnt talar om vad som gäller. Du skriver att vi blir frustrerade när vi bestraffar. Det är exakt det som Cesar gång på gång lär oss att vi inte får bli. Om man utdelar ett straff lika lugnt som när man klickertränar (då är man faktiskt också calm-assertive), då lär sig hunden faktiskt även av verbala tillsägelser. Därför är ofta ett "Schhh" eller ett stilla "A-A" mycket effektivare än att till exempel skrika "TYST!!" Även om skriket, tekniskt sett, är starkare och mer skrämmande och därför, enligt dig, effektivare?


Problemet är att inlärningsteorin främst kommer från experiment där det inte finns något samspel med en människa som hunden respekterar och känner sig trygg med. (Det skulle inte vara vetenskapligt att ha med hundägare, relation är inte vetenskap) Men när en sådan människa sätter upp en begränsning i hundens beteende, då lyssnar hunden, om relationen är bra.


Det är sådant som Cesar håller på med.


Hundägare kan faktiskt få sina hundar att sluta göra saker som inte är bra - utan att behöva ta till "storsläggan" och chocka hunden.


Däremot är koppeldragande något av det svåraste, eftersom oppositionsreflexen stimuleras när hunden drar. Då vill den automatiskt trycka bort obehaget. Bättre där att träna mycket följsamhetsövningar än att rycka stenhårt i kopplet a la Barbro! För när hunden är ensam med sin egen ägare då drar den säkerligen i kopplet igen, men nu med lite mera ont i halsen...


Operant inlärning missar helt att ta hänsyn till dels ägarens sinnesstämning, dels ägarens relation med hunden. Därför kan man inte prata hundträning "i verkligheten" utan att också prata relation och ledarskap.


Angående experimentet du beskriver - där hade hundarna säkerligen tidigare fått förstärkning många gånger på att äta en godbit som erbjuds dem av en människa. Eller hur? Däremot hade hundarna säkert inte tränat alls på att vägra ta emot mat ur en människas hand. De visste inte att det var fel. De hade lärt sig att inte ta, men inte lärt sig att inte ta emot. Om ingen hade "trugat" hundarna, då hade nog många klarat det. Så det var ett orättvist experiment.


Men det stämmer att hundar inte skäms, utan det är ju en försvars/underkastelsereaktion på vårt hot. Håller med dig där i alla fall!

Tobias Gustavsson sa...

Hej Gunilla


Ditt påstående om moment 22 är helt korrekt (trots att du inte verkar ha läst texten särskilt noga). Det är precis den slutsatsen vi ville att läsaren skulle komma fram till. Det som är så himla bra med hundträning är att det är så enkelt att utvärdera; funkar det så är det en bra metod - fungerar det inte så är det inte en bra metod. Hoppas vi är överrens där

också!


Vad beträffar experimenten med råttorna så har jag lite svårt att svara för det. Jag har nämligen inte nämnt något sådant experiment i texten.


Nej, jag skriver inte att vi blir frustrerade när vi bestraffar. Jag säger att vi bestraffar FÖR att vi blir frustrerade.


Schh, AA, TYST! är inte något som hunden föds med att förstå (oavsett vad CM säger). Innebörden lär sig hunden genom att associera ljudet med någonting. Eller hur? Själva syftet med ett obehag är just att det ska vara obehagligt. Självklart är ett kraftigare obehag obehagligare än ett mindre kraftigt obehag:) Därmed borde väl ett kraftigt obehag även vara effektivare. Påstår du att det är tvärtom?


Om beteendet minskar så är det en effektiv bestraffning. Om det inte minskar så är det en dålig bestraffning. Prova och återkom gärna i ärendet.


Ja, man riskerar att slå ut korttidsminnet om obehaget är för kraftigt. Det är därför det är så svårt att arbeta med bestraffningar. Obehaget måste vara tillräckligt kraftigt för att beteendet ska upphöra för alltid, samtidigt som det inte får vara så kraftigt att hunden inte minns vad de faktiskt gjorde.

Det vore mycket lättare att bemöta dina påstående om du angav referenser. Du pratar tex om hundstudier där man inte tar hänsyn till relationsaspekten. Vilka studier syftar du på då?

Du kan i alla fall inte mena våra egna studier för där tar vi definitivt hänsyn till det. Jag tycker att den kritiken borde riktas till hundinstruktörerna på tv i stället och inte minst till CM som verkar ha till uppgift i livet att skapa rädda och osäkra hundägare. Man bygger inte relationer genom att mata hunden med godis, och man bygger inte heller upp den genom rycka i kopplet.


Operant betingning betyder att man lär sig att associera sitt beteende med konsekvensen av just det beteendet. Konsekvensen kan vara trevlig men den kan också innebära att man får en elchock eller att man får en stekpanna i huvudet. Du sysslar med operant betingning, CM sysslar med operant betingning, jag sysslar med operant betingning, oavsett om vi vill eller inte. Vi har däremot lite olika åsikter om vilka typer av konsekvenser vi vill använda.


Det du undrar över ang. experimentet om hundarna och godiset, står i artikeln. Jag kan skicka den till dig om du vill. Ett tips är att faktiskt läsa de studier som kommer ut om hundar. Det är inte så många men borde rimligen vara intressant för den som är hundintresserad. Dessutom innebär det att det blir lättare att diskutera och kritisera om man faktiskt har läst den...


Jag har massor att säga om CM men väljer att inte ge mig in mer specifikt i den diskussionen. Jag tycker, precis som i hundträningen, att det är bättre att erbjuda ett alternativ i stället.


Jag har tyvärr inte tid att följa diskussionen här men blir då och då tipsad om att någon ställt en fråga. Om jag inte svarar så betyder det alltså inte att jag struntar i det.


Min mailadress är gustavsson.tobias@yahoo.se

Hälsningar Tobias


Annika Månsson sa...

Tänk vad uppfriskande om denna diskussion kommit fram på AdventureDog´s "Hund i TV" i december i Stockholm - som var en rätt lam tillställning.Man kan aldrig veta vad som försiggår bakom kameran mellan tagningarna. Det enda man kan vara säker på är att vi blir lurade... Det som är positivt med CM är i alla fall att han förespråkar målet lugn förare och balanserad hund i sitt förhållningssätt. Och tvärtom vad någon tidigare skrev, så tror jag mycket på att hunden tar till sig vilken energi vi utstrålar. (Är vi frustrerade och rädda/osäkra så blir hunden olycklig - kanske mer vaktig mot omgivningen, är vi glada och avslappnade så blir hunden det också.)


Jag tror på att bygga upp en god relation med valpen. Då blir den lyhörd och faktiskt förstår ett "A-A" eller "Nej" även om den inte fått något "straff" kopplat. Är vi tydliga så kan hundar läsa oss väldigt ingående utan att vare sig straff eller annan förstärkning än vår samarbetskänsla med hunden behövs, och grunden är att vi har kul ihop på bådas villkor (självklart olika lätt beroende på individens mentalitet). Gäller alltså att bygga detta från grunden.De fall (läs "hundägare") som CM m fl problemlösare tar sig an saknar ju ovanstående så man kan inte alltid jämföra metoder. Det är därför det borde vara mycket mer intressant för hundägare att se hur man bygger upp ett bra förhållande till sin hund (såsom t ex Eva B:s presentation i "Godkväll" för några år sedan) istället för att proppa TV-kanalerna med mer eller mindre extrema hundproblem. Förstår inte att MyDog inte tar tillvara chansen att visa uppbyggande av relation via någon av landets duktiga instruktörer istället för att återigen spela på folks sensationslystnad att se hundar som t ex bits och gör utfall. Det är bara sorgligt att se alla osäkra hundar som inte känner trygghet i vår människovärld.Att vi går in i olika roller (trygghets-, samarbets- och bestämmanderoll) såsom Kent Svartberg beskriver i sin bok "Bra relation" tror jag mycket på!

Fran sa...

Oj vad stor debatt det blivit här!


Vi börja med att säga, Eva bra skrivet!


jag tänker inte säga så mkt mer än att: HUR tror ni hundens nacke mår av koppelryck, koppelkorrigeringar och att vi stryper dem? Sätt ett koppel på dig själv och be någon knycka till så mkt den bara kan?


Ta ett koppel och rappa dig själv över rumpan? ansiktet? få se hur skönt det känns!


eller varför inte sätta fast ett elhalsband och så får någon styra vad som är rätt och fel och ela dig?


man kan vara en tydlig och bestämd förare för sin hund utan att rappa den, strypa den, ela den eller skrämma den för händer.


En bra förare slår inte sin bästa vän. En hund gör aldrig något för att den "pekar finger" utan hundar har bara olika personligheter och är olika självständiga.


jag har tyvärr låtit min hund bli rejält korrigerad på en del jaktkurser av instruktörer och det ångrar jag sååååå mkt. Jag tackar bara min hund för att hon är så stark och inte tagit stor skada av detta. Jag hoppas hon förlåter mig, men hundar är ju förlåtande. Frågan är om jag kan förlåta mig själv för att jag inte stod på mig och visste bättre. MEN vi gröngölingar inom hundträning vi ser upp ju upp till dessa duktiga instruktörer och litar på dem. Men aldrig igen. Det ska vara rätt magskänsla.


håller med talaren innan mig som skriver så här :


Att vi går in i olika roller (trygghets-, samarbets- och bestämmanderoll) såsom Kent Svartberg beskriver i sin bok "Bra relation" tror jag mycket på!
Angelo sa...

Verkar fortfarande som de flesta blandar ihop "straffas" med "korrigera"! Korrigeringen är inte ett straff, utan ett sätt att visa/avleda, från ett beteende. Är beteendets intensitet låg typ 2-3a..,(skala 1-10), typ att din hund börjar snegla med fel kroppsspråk på en annan hund, så räcker det med en korrigering med intensitet 3-4a, vilket ibland kan räcka med bara ett sshcyy, ibland med ett litet kort och diskret koppel drag. Missar man denna "blick" från sin hund och intensiteten hinner stegra till en 5-6a, alltså att hunden morrar, skäller och drar mot den andra hunden, så får man korrigera med en 6-7a, för att det ska funka. Alltså ett tydligare kroppsspråk mot hunden, tydligare sschyy, och tydligare koppelkorrigering, och eventuell stanna helt och få hunden att sätta sig ner.., kanske med ryggen emot för att snabbare få hunden lugn. Ju snabbare man kommer på hundens felbeteende, desto mindre korrigering behövs.., det har alltså till stor del med timing och kunskapen att kunna se när ett "felbeteende" är på gång att uppstå!

Fran sa...

Men varför måste man korrigera att en hund sneglar på en annan hund? kan man inte avleda på andra sätt? Ge hunden en annan uppgift? skvallerträning?


jag vill INTE att min hund ska tänka "åhh jag ser en hund= nu får jag ett ryck i kopplet"


Korrigera något=rätta till ngt och att korrigera är inte fel så länge det inte är att göra hunden illa, vilket det faktiskt är för många. Korrigera betyder för mig att rätta ett felbeteende och det behöver jag inte göra genom att fysiskt ta i min hund hårt.

Annika Månsson sa...

Jag håller med dig, Angelo - kommentar 117, att en korrigering inte behöver likställas med "straff". Kan ju räcka med att jag rätar upp mig, intar ett bestämt kroppsspråk och blockerar framför hunden - "matte bestämmer över omgivningen framför oss". Resultatet beror självklart på om hunden respekterar min vilja. Skulle jag i det läget stoppa hunden med hjälp av ett koppel så kan jag inte vara säker på om den hejdat sig pga respekt för mattes vilja eller om det bara beror på att matte fysiskt varit tillräckligt stark - med eller utan extrahjälpmedel såsom uppdragna strypkoppel under öronen, grimmor etc...


Behöver straff utdelas såsom du beskriver (i min värld så är ett koppelryck som gör ont oavsett grad - ett straff) så kan jag tycka att man redan har misslyckats? Man blir en åtgärdare istället för en förebyggare - med resultat att beteendet inte tas bort. Hunden LÄR sig inte på korrigeringar, hunden LÄR sig på förstärkning/belöning av alternativt beteende - om förstärkningsalternativet står högre i kurs naturligtvis!


Många gånger så är det så lätt att förebygga t ex spända hundmöten genom att visa hunden att matte/husse "tar smällen/tar ansvar" genom att gå något framför hunden så den inte får chans att ta ögonkontakt och spänna mot den andra. Det är ju därför det funkar så bra när CM lär sina adepter att hela tiden ha hunden vid sidan i löst hängande koppel istället för att hunden ligger på och drar i kopplet framför föraren. Men stackel, grimmor och uppdragna strypkedjor är fusk! Hunden kan inte visa att den VÄLJER att samarbeta med/lita på dig.


Ännu bättre om hunden sätter mötet i samband med t ex rolig lek med matte/husse. En sådan hund kan man även tryggt ha lös framför sig på promenad då den självmant kommer att snabbt söka upp ägaren när den skymtar ett möte. - Jfr Evas "Skvallerträning". Många gånger är det just vår koppelhantering som triggar hunden till att göra utfall. - Och jag blir förvånad om någon inte skulle tycka att det senare alternativet gör hundinnehavet roligare?

Pernilla sa...

Ang "Jag tror på att bygga upp en god relation med valpen. Då blir den lyhörd och faktiskt förstår ett "A-A" eller "Nej" även om den inte fått något "straff" kopplat. "

Testa att säga nej eller A-a med en helt neutral röst till en valp, ingen valp skulle avbryta det den håller på med utom möjligen för att titta nyfiket på dig om den uppfattar att du pratar med den. De första gångerna måste man antingen visa hunden genom att fysiskt hindra den eller använda en röst som gör att hunden uppfattar att det inte är okej. Det har som allt annat med operant inlärning att göra, den lär sig förstå att vi vill att den blir passiv när vi säger åt den. Om alla som Tobias skrev läste lite mer fakta om hundar så slipper vi många diskussioner och kan hålla oss till ämnet (som aldrig har ett slut): vilka metoder fungerar bäst..

Annika Månsson sa...

Självklart anpassar jag mitt röstläge och kroppsspråk till den hundindivid jag har för att den ska lyssna och förstå ett "nej". Har inga problem med det, likaväl som att låta glad på rösten för att signalera det. Även ett litet barn på 1 år som ej förstår alla ord, uppfattar den skillnaden.

Tobias Gustavsson sa...

Gunilla!

Vi kan väl knappast hävda att detta är en vetenskaplig diskussion. Jag liksom alla andra som sysslar med forskning har åsikter. Den som påstår något annat ljuger. Åsikten ska vara väl underbyggd, men det ska ju å andra sidan allas åsikter vara kan man tycka. CM är däremot ett bra exempel på någon som sprider dåligt underbyggda åsikter. Ett exempel är hans sk. vargkunskaper som han av någon anledning sitter och berättar om som om de vore sanningar. För oss som arbetar med ämnet framstår hans resonemang som skrattretande. Den typen av resonemang tenderar att spä på något som redan är tillräckligt utbrett i hundvärlden, nämligen biologisk analfabetism. Man särskiljer hunden från alla övriga arter i betydligt fler avseenden än vad man borde. Principerna och mekanismerna för hur man lär sig saker skiljer sig inte så mycket som många tycks tro.

Nu när jag har tittat på betydligt fler avsnitt av hans program sitter jag och funderar på var alla de sk extrema hundarna är. Om man anser att det är extrema problem och extrema hundar så bör man kanske utöka sina referensramar något.

Med en väldigt förlegad syn på sociala strukturer, dominans, ledarskap och relationer så anser jag fortfarande att han skrämmer hundägarna. Hela principen bygger på att hävda och undertrycka. Om du inte gör så här så händer det här. Hundägare är tillräckligt rädda människor ändå tycker jag. Som man efter några avsnitt lätt kan konstatera så använder han den pedagogiken redan i det allra första samtalet med hundägaren. Flummiga och totalt intetsägande, ovetenskapligt prat om energier, dominans (med totalt fel betydelse) och underkastelse kan ju får vem som helst att se ett monster i vilken hund som helst.

Nej, detta får bli mitt slutinlägg i den här diskussionen. Nu har jag tittat på avsnitten hela helgen och kan konstatera att det han ägnar sig åt är inte hundträning. Det han sysslar med är att gå runt med tummen i ögat på hundarna och hindra dom från att göra saker. Det är inte inlärning. Att han dessutom lyckas bli biten av vissa av dom där hundarna är däremot nästan skickligt. Hans tv-serie får däremot högsta betyg som kursmaterial om man vill titta på konflikthandlingar och rädslebeteenden.

Hälsningar Tobias

Angela sa...

Att bjuda in Ceasar Milan och prata om hundträning är som att bjuda in Hitler att prata om mänskligarättigheter, ungefär lika trovärdigt.

Angelo sa...

#95 "Jag har inte sett många klipp på CM men de jag sett får mig ändå att ställa frågan. Främst till Gunilla och Angelo som verkar ha svaret:

Vad exakt har C M att tillföra svensk hundhållning/hundträning?"
Mitt svar är att.., det alla andra, som jag har sett, sysslar med är inte rehabilitering. Det har inte med att få en balanserad hund. Cesar tar bort oönskade beteenden. Inte dressyr, aggility, gå fot, hämta bollen,och andra "tränings lekar".., detta är olika sorts,( "skolor, eller dagisverksamheter"), i mina ögon. Vad C.M tillför är att hjälpa hundar med sina "problem", och träna människor att hundens balans stannar kvar, efter rehabiliteringen.

Agneta & Seven sa...

Spännande diskussion! Som nyutexad instruktör inom SBK så undrar jag lite hur organisationen tänker när man "tjatar" om vår dressyrpolicy och att den ska följas och vad man ska göra om man ser någon som inte följer den.


Vilket jag tycker är bra! Ja gillar att vi ska vara juste mot våra vänner!


Men när man officiellt stödjer en person som inte jobbar efter den policyn så gör dom inte vårt jobb lättare direkt!


Tycker CM gör bra saker för det amerikanska folket tex att dom ska motionera sin hund... som har en helt annan hundhållning och intresse av hund än vad dom flesta svenskar men ser inte riktigt vad han ska tillföra oss som har dressyrpolicyn att följa och vill följa den!


Eller ska SBK avveckla den? Har dom ångrat sig?


Hade haft mer förståelse om man tagit hit CM parallellt med någon duktig hundtränare som jobbar enligt policyn och haft en jämförelse med för och nackdelar enligt SBK´s sett att se på hundträning.


Finns absolut något att plocka av alla hundtränare (ja nästan i alla fall) men nu var ju inte det huvudfrågan utan hur kan man officiellt stödja någon som helt klart inte jobbar enligt de direktiv som organisationen säger att vi ska följa?

Inte förstår jag hur dom tänker!!

Catarina sa...

Angelo: det Cesar gör när han praktiskt tränar hundar är att korrigera hundens beteende, sk "quick-fix" metoder, han tar bort symtomet på ett problem. Han tränar också genom att lära dem att det inte lönar sig med utåtagerande beteendet, biter hunden så håller han kvar. För mig är det inte rehabilitering utan lika mycket dressyr som tex agility, hunden lär sig vilket beteende som fungerar och inte. Rehabilitering för mig är att ta bort orsaken till beteendet (rädsla/aggressivitet) för att problembeteendet ska försvinna för gott. Med quickfix försvinner beteendet i en viss situation, men orsaken finns ju kvar om man inte gör något åt den.

Angelo sa...

Det är en del av rehabiliteringen, den intressanta och svåra delen är att träna människor att vara den självklara, tydliga, lugna och självsäkra ledare som en hund ser upp till, respekterar och älskar. Att förändra hundens "beteende" är alltid lätt, då hunden egentligen bara väntar på att någon ska ta tag i händelserna så att hunden kan få slappna av genom att ge ansvaret till sin "flockledare"! Men då krävs det att vi som hundägare ger hunden vad den behöver för att vara balanserad. FYSISK/MENTAL UTMANING - REGLER,BEGRÄNSNINGAR,GRÄNSER OCH SIST ÖVERÖSER MAN HUNDEN MED KÄRLEK! Och alltid så måste man utstråla ett lugn och ett självförtroende, som en ledare måste göra för att massan ska respektera och lyssna på hans/hennes ord!

Angelo sa...

Tack för tipset, men min aahhhaaaaaa upplevelse har jag redan fått av C.M!!!;)

LIv sa...

Fast så värst mycket till aha uplevelse kan inte det ha varit.. Det är ju bara att ta vem som helst av den gamla stammen, så trycker de också ner hundar och dominerar dom.. Det är definitivt inget nytt med det.. Fast alla har ju inte dollargrin och kan marknadsföra sig förstås...

Angelo sa...

Tusentals hundägare vars hundar har blivit rehabiliterade och och själva tränade för att bibehålla balansen och harmonin mellan hund/ägare, har också fått aahhhaaa upplevelsen ska du veta! Miljontals andra också runt om i världen. ;)

Sanna sa...

#131

Vad menas med "den gamla stammen"?


Jag trodde inte CM höll på med ren hundträning utan lösa problem. Att lära hunden moment m.m. och att få borta dåliga, kanske rent av farliga, beteenden är inte riktigt samma sak.


I slutänden ska man inte glömma att felet att något går fel är oftast ägarens/tränarens. Det är då hunden som det blir synd om när den ska korrigeras (vilket någon nämnt ofta sker i ren frustration).


Det förvånar mig att det blivit en sån stor grej av att CM bjuds hit. För visst är vi väl intellegenta människor nog för att se vad vi kan använda och vad som är helt förkastligt?

Pierre Wahlström sa...

Bästa Eva!

Till att börja med får jag tacka för senast, Till skillnad från dig har jag tagit del av dina kunskaper, men du har aldrig tagit del av mina. Just därför kan jag uttala mig om ditt blogginlägg utan att förödmjuka någon.

Cesar Milan har definitivt en uppgift även här i Sverige.

Hade ni som försörjer er på att försöka hjälpa hundar och hundägare varit duktiga nog, då hade Cesar Milan aldrig kommit till Sverige.

Historien kommer alltid ikapp, det vet vi, så även inom "hunderiet", Den pedagogik och "Disneyfiering" av djuren som tillämpas har enligt mig skadat många hundar och hundägares relationer till sina hundar.

Man behöver inte som du gör ta till ytterligheter och anklaga, för att därmed ge tyngd åt sin egen uppfattning och verksamhet, Jag anser att man skall visa vad man går för och genom det påvisa ens egen kompetens.

Jag är helt övertygad om att även Eva fått stor succé i sin verksamhet, men fortsätt då och så länge inte ALLA blir nöjda med det, så måste det finnas dörrar öppna även för annat.


Vill passa på att önska er alla en God Fortsättning på det nya året.


Bästa hälsningar

Pierre Wahlström

Tjänstgörande Officer i hundtjänst under 21 år.

Världsmästare i IPO (för schäfer)

8 ggr deltagare vid VM

Flerfaldig Svenskmästare

Nordisk mästare

Uppfödare av 7 hundar som deltagit vid VM.


(möjligen har jag för lite erfarenhet & kunskaper för att uttala mig?..)

Angelo sa...

#134 Håller med dig till 100%.., och ok då, du har väl precis tillräckligt med erfarenhet och kunskap för att uttala dig då..hehe;)

LIv sa...

Problemet är att en del människor vill ha resultat direkt, en sk quick-fix. Jag tror inte, som Pierre, att de som tränar hund i Sverige inte är duktiga nog. Det finns ett flertal bevis på motsatsen. Resultatlistan i mondioring och lydnad är exempel på detta.

Det är tex hundägaren som har rottisblandningen och saknar tillräcklig kunskap som vill ha resultat fort, och inte anser sig ha tid med annan träning som vill ha quick-fix.

Jag anser inte att ändamålen helgar medlen. Det går väldigt bra att både fostra och träna hundar mjukt.

Faktum är att man tjänar på det i längden!

Liv, som tävlar ibland för att det är kul och föder upp hundar riktade mot tävling och tjänst.

(PS. Gamla stammen menas oftast det äldre gardet på BKna, som tränar med ryck och slit, och belöning är en dunk i sidan.)

Angelo sa...

Ni som gullar,kelar och leker sönder era hundar, och tränar "mjukt", kommer just behöva lååång tid om någonsin, för att få er hund att respektera er, och då även lyssna och lyda. En hund som respekterar sin ägare älskar även sin ägare. Det krävs respekt för att hunden ska se dig som "ledare", den ledare som ger trygghet,som utstrålar lugn och självförtroende, som bestämmer vad som ska göras och som har ansvar för "flocken".., den ledaren blir värd kärlek på riktigt. Annars ser hunden dig bara som en lek kompis som man kan utnyttja, busa och leka med, men inte behöver lyda så värst...

Angelo sa...

Ni som gullar,kelar och leker sönder era hundar, och tränar "mjukt", kommer just behöva lååång tid om någonsin, för att få er hund att respektera er, och då även lyssna och lyda. En hund som respekterar sin ägare älskar även sin ägare. Det krävs respekt för att hunden ska se dig som "ledare", den ledare som ger trygghet,som utstrålar lugn och självförtroende, som bestämmer vad som ska göras och som har ansvar för "flocken".., den ledaren blir värd kärlek på riktigt. Annars ser hunden dig bara som en lek kompis som man kan utnyttja, busa och leka med, men inte behöver lyda så värst...

Lina sa...

Oj vilken fart debatten tog här! Intressant att läsa så många synpunkter.

Jag är så glad att jag vet vart jag står i den här frågan (eller frågorna kanske man skulle säga). Jag har till skillnad från en del andra förhållandevis kort erfarenhet av hundar, men det jag lärt mig på de få åren är helt fantastiskt.

Jag har stor förståelse för dem som gillar Cesar Millan. Jag gjorde det själv. Men det var innan jag skaffade hund. Och nu vet jag bättre. Dvs, jag vet vad som är bättre för min mig och mina hundar, för vår träning, för vår vardag tillsammans, för våra tävlingsresultat, och framförallt, för vår relation.

Alla tycker som de vill. Och jag tycker att Cesar är ett stort marknadsföringsjippo (inom detta har jag betydligt längre professionell erfarenhet och vet definitivt vad jag pratar om). Och i övrigt att han är ungefär lika duktig som de flesta andra icke kända "traditionella" tränare. Inte mer, inte mindre. Men jäkligt mycket satsad på, och en enorm industri med en massa lönsamhet i idag.

Steffi sa...

Ojoj, vilken diskussion!

#139. Hur får du respekt från andra människor?
Har du lika mycket respekt mot din hund som du kräver att den ska ha för dig?

CM kan mycket väl vara duktig på problemhundar, men gör han problemhundar lyckliga?
Enligt mig har CM inget i Sverige att göra, enligt mig kunde de valt att ta hit en vettigare(ja!).

Angelo sa...

hhmmm, håll dig till marknadsföring om det är allt du tror C.M handlar om. Han har tagit fram ett helt nytt tänkande ang hundpsykologi och de tekniker som används vid rehabiliteringarna. Inget annat har lika snabb lösning och mera tydlig pedagogik till människan bakom hunden, som C.M. Jag har jobbat med många hundar vars husse/matte innan jag kommer säger att hunden är omöjlig med ditt och datt. När jag sen dyker upp så tar det ibland bara timmar, och så ser hundägaren en helt annan hund med helt andra beteenden än innan. Så länge jag är närvarande så går det bra, och sen när ägaren blir ensam med hunden, så återkommer besvären..., vad innebär detta tror du? Inte är det fel på hunden i alla fall, och verkligen inte på C.M´s sätt att jobba med hundar heller! Detta scenariot har jag upplevt flertalet gånger, vilket säger mig att C.m´s sätt är otroligt effektivt, snabbt och välbehövligt överallt där det finns obalanserade hundar! Och enligt min erfarenhet av alla hundar jag har träffat ute helt apropå, överhuvudtaget alla hundar jag sett eller läser om, även här inne, så är det flertalet hundar som behöver rehabiliteras och flertalet hundägare som behöver tränas!

LIv sa...

Jag tror inte att vi ska gå så långt att vi menar att vi vet hur hundar känner sig. Det är väldigt lätt att förmänskliga sina djur. En hund gör det som lönar sig. Du kan få effekten genom att belöna beteenden, både i allmänlydnad och "tävlingslydnad", och du kan få samma effekt om en hund undviker obehag.

Skillnaden märks i hur hunden förhåller sig till den som handhar den.

Eftersom jag både tävlar, avlar och lever med mina hundar nära mig i vardagen, så behöver jag ha hundar som lyssnar på mig.

Jag har aldrig riktigt förstått varför det skulle finnas något problem med det, och att träna/fostra sina hundar mjukt.

Nu vet jag förstås inte vad alla som skriver om ledarskap, menar med det. Det är ett ganska ogreppbart begrepp som var och varannan slänger sig med, men som inte säger så mycket.

Jag använder hellre ordet relation.

Och i min och mina hundars relation ingår inte CMs "tänk".

Och trots det så är mina hundar väluppfostrade och går bra på tävling!!

Det finns ett flertal bevis på att mjuk träning och framgång hänger ihop. Större delen av Sveriges lydnadselit tränar mjukt, och även allt fler inom brukset.

Det finns även de inom IPO som börjar se fördelarna med att träna mjukare, och med mer belöning.

jag har också träffat tjänstehundsfolk, som är på gång in som förare och som är aktiva med hund på sin fritid. Också de tränar mer belöningsbaserat och straffar/korrigerar mindre. Det är mycket tillfredsställande att se!!

sonja almqvist sa...

Håller med Pierre till hundra procent, sen har jag en fundering . hur kan det vara möjligt att kalla sig hundpsykolog då psykologi betyder läran om människans beteende.

Ingrid sa...

Angelo (kommentar 139). Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vem är det nu som förmänskligar hunden?

Jag kan också undra vad du har för bild av "mjuk" träning? Är det inlärning med belöning och utan fysiskt våld som du kallar "mjuk" träning? Och förespråkar du motsatsen? Jag tror inte det. bara det faktum att du utgår från att hunden gör det jag vill för att jag "bestämmer" är förbannat förlegat.


Det fanns en tid då barnen fick stryk om de inte kunde sin katekes. Och visst fan lärde de sig katekesen.


Det fanns en tid då vi lärde hundarna ligga på kommando genom att kasta ner dom med våld samtidigt som vi skrek "Ligg". Och visst tusan lade dom sig på kommando. Vi försökte "lura" dem och göra snabba högersvängar så att vi fick anledning att ge snabba ryck, så att hunddjävlarna skulle vara uppmärksamma.


I dag med det du kallar "mjuka" metoder har vi hundar som går på tårna och bara väntar på att deras förare ska ge dem ett kommando - för de tycker det är så förbaskat roligt!


Fattar du nu då?!!!

Angelo sa...

Ja dagens ungdomar är ju mycket bättre än de var förr!! Våldtar och hittar på skit som äldre generationer knappt visste var för något.., lite stryk hade nog behövts i vissa fall, både hemma och i skolorna!!! Det daltas för mycket med hundar och barn/ungdomar!! Vissa hundar behöver inte rehabiliteras, de är ganska balanserade och funktionsdugliga. Men de hundar jag talar om i rehabiliteringssyfte, är "problemhundar", precis som det finns "problembarn", och till dessa kan man inte bara fråga snällt och ge en leksak eller godis för att deras beteenden ska tas bort, då krävs det mera av allt! Fysisk/mental träning, disciplin och positiv förstärkning,(kärlek)! Det krävs också rätt man/kvinna som tar tag i problemen!

tm sa...

Som vanligt så ser vi bara ytterligheter diskuteras. alla metoder har sin fördel beroende på individ. Men den nya så kallade mjuka dressyren som jag sett en hel del varianter på, utmynnar för det mesta i ren psykisk tortyr. mycket modernt bland S.k. hundpsykologer.<br />Efter 30 års arbete med och tävlande i alla bruksgrenar samt lydnad så har jag lärt mig att varje individ kräver sitt sätt att tränas på.

Dressör sa...

Som vanligt så ser vi bara ytterligheter diskuteras. alla metoder har sin fördel beroende på individ. Men den nya så kallade mjuka dressyren som jag sett en hel del varianter på, utmynnar för det mesta i ren psykisk tortyr. mycket modernt bland S.k. hundpsykologer.
Efter 30 års arbete med och tävlande i alla bruksgrenar samt lydnad så har jag lärt mig att varje individ kräver sitt sätt att tränas på.

Githa sa...

Angelo 142. Hade inte tänkt kommentera CM:s metoder...men vad menar du med nedanstående "Han har tagit fram ett helt nytt tänkande ang hundpsykologi och de tekniker som används vid rehabiliteringarna. Inget annat har lika snabb lösning och mera tydlig pedagogik till människan bakom hunden, som C.M.".


Vad är den nytänkande hundpsykologin?


För mig är det nämligen allt annat än nytt...

LIv sa...

Jag undrar- har du någon hemsida där det går att se vad du gör?

Dra paralleller med ungar nu och då, tror jag inte ger så mycket...

Men när det gäller problemhundar kan jag ge svar på tal. Främst för att jag har en själv. han är tränad fostrad på det sätt jag anser att alla hundar ska tränas/fostras.

Det betyder inte att jag är kravlös-inte alls. Men det innebär att jag inte använder mig av metoder jag sett CM använda.

Inga koppel bakom öronen (faktum är att jag oftast använder breda polstrade tyghalsband), inga nyp eller ryck eller andra saker som gör ont.

Smärta ger ingen inlärning.

Jag har hundar med mycket egenskaper, mycket av allt kan man säga.

Och om man ska använda sig av metoder som gör ont på sån typ av hund, så bör man vara medveten om att man kan få svar. Tyvärr är det mer än en hund som avlivats för att de har ägare som väljer att sätta "hårt mot hårt".

Okunskap ställer till det på många sätt, och de som får lida för det är hundarna.

CM har, enligt min mening, liten kunskap om hur han ska hantera hundar och detta leder till att han med jämna mellanrum lyckas bli biten.

Om han hade läst hund bättre så hade han kunnat undvika de situationerna.

Ingrid sa...

Pierre (kommentar 134). Får börja med att gratulera till alla dina meriter. Det är stort! Men ganska ointressant i sakfrågan kan jag ju tycka. Nu har du ju egentligen inte skrivit så mycket i själva ämnet mer än att ge goda råd till Eva. Skulle vara mycket mer intressant att höra hur du ställer dig till SBK:s dressyrpolicy och om du tillämpar den i praktiken? För det är detta som tråden handlar om. Varför SKK och SBK ställer sig bakom att ta in en föreläsare/instruktör som inte jobbar i enlighet med den dressyrpolicy som antagits.


Tyvärr har tråden emellanåt (delvis med min egen hjälp) kommit att handla om vad som är effektivaste träningsmetoden och så snart detta dras upp så svarar "motsåndarna" till "mjuka" metoder att det ju kanske fungerar när det gäller lydnad och andra cirkuskonster. Och att rehabilitering av problemhundar är något helt annat. Underförstått att då får man bryta mot SBKS's dressyrpolicy? Att då är det ok att använda stackel och el? Och att hänga upp hunden i stryphalsbandet så den tappar andan. Är det korrekt uppfattat?

Aha sa...

Kan ju tillägga att till ovanstående talare att det finns en hel del människor inom sv lydnadseliten och sv bruks som ännu jobbar med korrigering , kanske att man jobbar mer i moment med positiv inlärning , men man skiljer på vardag och plan och det ser jag inga som helst fel med . Man måste ju givetvis anpassa metod efter individ och några fantastiska lösningar som fungerar på alla finns inte, sedan får jag hålla med P.W att lite väl mycket Disney är det på sina håll och någonting säger mig att han har lite mer erfarenhet än dom flesta här av hund , sedan är jag inte enig med honom i allt . Var och en blir salig på sin tro

Ingrid sa...

Ref till mitt föregående inlägg (kommentar 151) så kanske man skulle ta och strukturera det hela fråga för fråga.


Strukturen skulle kunna se ut som följer:

1. Följer CM SBK's dressyrpolicy?


2. Om svaret är nej (vilket jag förmodar) - är det då rätt att just SKK och SBK tar in CM? (Om någon anna gör det så tror jag aldrig denna tråden ens skulle startats)


3. Träning för tävling - vilka metoder är de effektivaste? Krävs det att man bryter mot SBK's dressyrpolicy för att få konkurrensmässiga/beständiga resultat? Eftersom jag vet att svaret på frågan är nej (annars skulle alla vi som startade vår hundträning på 60-talet, fortfarande tillämpa stackel, hårda ryck och managemnet by fear) så kan man gå till nästa punkt.


4. Om nu inlärning utan att bryta mot SBK's dressyrpolicy är tillämpbart vid elitträning med högt ställda mål på hundens vilja och intensitet att utföra det vi ber den att göra - gäller detsamma vi träning av problemhundar?


Det verkar som om vi fastnar i punkt 4. Om vi skulle bli överens om att fysiskt våld inte är nödvändigt eller ens effektivt för att komma långt på tävling - det finns bättre metoder. Varför fungerar inte detta vid träning av problemhundar?

Githa sa...

Pierre (kommentar 134).

Kul att någon med så mycket erfarenhet från skyddshundsträning skriver här.

Vad tycker du om grundfrågan (som jag uppfattar den), att hålla sig inom dressyrpolicyn?

Tycker du att alla duktiga/topptränare i Sverige håller sig inom den?

Om inte, ska vi ändra på dressyrpolicyn eller träningsmetoderna?


Mvh

Margitha Nordquist

Ingrid sa...

Svar till Aha (kommentar 152): Du nämner nog kärnan i alltiop och det som vi inte "talat ut" om. Du skriver att en hel del folk inom lydnad och svenskbrukest använder korrigering. Vem har sagt att det är förbjudet att korrigera sin hund? Jag korrigerar min hund. Även under inlärning.


Är det inte ordet korrigering vi borde definiera då? Hur ska en korrigering utföras för att vara effektiv? Hur får den inte utföras enligt SBK's dressyrpolicy?

Annika Månsson sa...

Angelo, i din kommentar nr 142 skriver du så här: "Inget annat har lika snabb lösning och mera tydlig pedagogik till människan bakom hunden, som C.M. Jag har jobbat med många hundar vars husse/matte innan jag kommer säger att hunden är omöjlig med ditt och datt. När jag sen dyker upp så tar det ibland bara timmar, och så ser hundägaren en helt annan hund med helt andra beteenden än innan. Så länge jag är närvarande så går det bra, och sen när ägaren blir ensam med hunden, så återkommer besvären..., vad innebär detta tror du?"


Jag kan tala om för dig vad detta innebär...;) Det innebär följande:


1. Du har gett dem värdelös, oengagerad och otydlig "pedagogik till människan bakom hunden" eftersom de sedan inte lyckas själva.


2. Du har använt dig av alla instruktörers smartaste trick genom tiderna - att själv ta hunden. Eftersom hunden inte har någon tidigare relation med dig så kommer den att vara "medgörlig". Detta fenomen händer alltid, oavsett om du ska komma åt ett dåligt beteende eller om du vill få upp hunden i hög aktivitet/samarbetsvilja vid t ex lydnads-/bruksträning. Jag lovar dig att alla instruktörer kan skriva under på det!


Ibland kan det vara bra att göra så för att visa hundägaren att fallet inte är hopplöst. Men en RIKTIG instruktör ser sedan till att människan bakom hunden lyckas själv. Vad betalar de annars för??


Det andra larvet orkar jag inte ens kommentera. Men mina hundar skulle nog tycka att du var en riktig glädjedödare, om du menar vad du har skrivit längre ner.

Ingrid sa...

Annika (kommentar 156). Bra! Exakt så är det.

Fanny sa...

143: Helt off topic, men var hittar du den definitionen av psykologi?

Annika & Lovis sa...

Bra!! Annika Månsson, #156. Tack!

Ingrid sa...

Annika, det missade jag helt. Såg det nu när jag läste länken. Ett bra ställningstagande av SBK. Hoppas de fortsätter att jobba med dressyrpolicyn. Jag har lite tips att ge dem hur de skulle kunna göra inom min gren

Annika Månsson sa...

Tack Annika (160). Ingrid (161), jag gissar/hoppas att SBK gärna tar emot tips. Allt engagemang och frivilliga insatser är värdefulla när det gäller föreningsliv.

Aha sa...

Till 155 det är ju lite det som problemet -vi har alla olika referensramar till vad en korrigering är För vissa är allt korrigering tom att säga nej för mig fungerar det inte , däremot så vill jag påpeka att jag anpassar vardagsfostran utifrån vilken hund jag har framför mig (och jag vill just trycka på det att den relationen löser man i vardagen så slipper man krångla på plan ) jag har haft hundar som har varit väldigt enkla där det absolut inte krävts mycket och jag har haft dom som krävt betydligt mera stramma tyglar så att säga .

Men det jag kanske ogillar mest är att det finns gott om ekipage som jobbar med korrigering ocg så att säga inte står upp för det, man följer så att säga strömmen när folk ser på och inte annars men jag kan även förstå det på ett visst sätt för idag så krävs det så ohyggligt lite på vissa håll i landet för att du skall få mobben på dig och det leder endast till att folk smyger .

StenS sa...

SKK och eller SBK har inte bjudit in CM.
Den gällande dressyrpolicyn är till för att skydda hundarna från övergrepp. Tyvärr är resultatet tveksamt.

B sa...

Tkr att Cesar är bra ibland, som det här med att man ska vara lugn. Men jag är definitivt för dom mjuka metoderna. På 2 dagar har den mjuka fungerat så mycket bättre (+ gladare hund) än den mer "tuffa" (inte så värst tuff) som vi har använt oss av i ca 1,5 år nu :)

Angelo sa...

Oj vilken batalj. Ok min tur nu då. Ja det brukar ta c.a 10 timmar av teori i hundpsykologi och tekniker,(indelat i 5 st 2,5 timmars sessioner), innan hundägaren kommer in i själva tänkandet och hittar sitt lugna och självsäkra jag. Sorry att jag inte lyckas efter 1:a sessionen.., jag är väl värdelös i pedagogik då;) Det händer att "svaga ledare" behöver återbesök, men det löser sig alltid till sist,(so far:)! Korrigering som jag ser det är; Tillrättavisande av ett beteende som skadar hunden! Att visa ett bättre alternativ. Varje gång C.M korrigerar en hund, så handlar det om att lugna ner hunden så han kan få "kontakt" med hundens sinne. Det går inte om hunden inte sitter still och är lugn, i alla fall lugn. Sen kommer inlärningen, som kan vara på 1000 tals sätt, både roliga och stimulerande och allt möjligt. C.M har levt och lever "på riktigt" med en 25-30 hund stor flock, från morgon till natt.., han kan hundars beteenden och språk bättre än någon annan. Varför är han alltid sista utvägen innan avlivning för hundratals hundar? Man blir inte så stor oavsett marknadsföring om man inte vet vad man sysslar med! Lägg ner fjanteriet med era hundar och ta kommandot över hushållet som så många hundar styr över idag. Hunden behöver en lugn och självsäker ledare som har ansvaret så hunden slipper stress av att alltid vakta,skälla,morra och ta första smällen vad som än händer. När hunden känner att människan är en tydlig ledare som den kan vila huvudet emot. Då kommer ett lugn smyga sig in i hunden och obalanserade beteenden kan försvinna bara av detta! Där är beviset för att ledarskap är viktigt bland flockdjur, jag ser den effekten hela tiden.., när klientens självkänsla och självförtroende ger ett lugn i sinnet. Detta känner alla djur av, och hunden speciellt, för den är inte van vid det med från ägare. Min hemsida kommer upp snart, öppnar rehabilitering för hundar i Malmö snart, så den är på gång. Men du som undrar hur jag jobbar. Titta på Cesar, jobbar som han.., försöker vara som han i alla fall, och än så länge har jag bara glada klienter och hundar:)

Anne Nerell sa...

Barnaga är förbjudet i Sverige men när det gäller våra fyrbenta vänner sträcker man sig inte längre än till förbud mot el och stackel. Borde inte vi högt stående intelligenta djur kunna klara oss utan att bestraffa våra hundar med aga och övergrepp?
Jag tycker att man ska tänka sig för mycket noga och bestämma sig för vilken etik och moral man vill ha i förhållande till sin hund. Korrigeringar utförda på rätt sätt är något helt annat. Det gäller även i barnuppfostran. Bygg upp ett förtroende, se till att vara en värdig ledare för din hund. Vi har väl köpt hund för att ha en vän och ett sällskap inte för att få ett verktyg där ändamålen helgar medlen?
Det vore ett underbetyg till en själv om man ska behöva ta till våld på sin vän.
Jag tycker att Evas inlägg var både modigt, tydligt och inget självändamål utan tvärt om en debattväckare som behövs!
Anne Nerell

sonja sa...

kommentar 158, i bl.a Wikipedia

Annika Månsson sa...

Håller helt med dig, Anne(168)! Det tråkiga med sådana här diskussioner är att det ofta drar iväg åt två extrema håll. Att vara en tydlig och lugn ledare som hunden kan lita på (och som även sätter ner bromsen emellanåt) är inte en motsättning till att träna/hantera hunden på lagligt sätt enligt SKK:s dressyrpolicy.Varför blir en hund ett problem för sin ägare? Kan ofta bero på att ägaren obehärskat tagit i med "hårdhandskarna" på okonsekvent sätt och genom det förhållningssättet faktiskt tipsat hunden hur man ska bete sig mot omgivningen. Antingen kanske hunden svarar tillbaka eller så blir den till en krypande stackare som fråntagits allt självförtroende och som därigenom blir värdelös att använda i "jobb".


Om hunden inte vågar bete sig likadant mot sin ägare, så kan dess beteende visa sig mot omgivningen istället genom överdrivet vaktande, ej tillåta att någon utomstående kommer in i dess närmaste kroppszon osv.


Ett argument som ofta används för att kunna bruka vilka metoder som helst, är att t ex CM eller dess förespråkare har räddat hundar från avlivning. Då kommer man till ytterligare ett avgörande. Ska alla hundar räddas till livet? Rent krasst så kanske en del inte ska behöva leva vidare i vår människovärld? Här ligger också ett stort ansvar på uppfödare som borde se till den mentala arvbarheten i mycket högre grad än till den exteriöra!


Förutom det självklara - etik och moral - så anser jag det därför mycket smartare att arbeta med POSITIV FÖRSTÄRKNING (alltså att förstärkning/belöning tillförs för att öka hundens lust att upprepa beteendet) och NEGATIVT STRAFF (alltså att förstärkning/belöning tas bort och därigenom släcker ett oönskat beteende).


Det motsatta - att arbeta med POSITIVT STRAFF (alltså att hunden påförs ett obehag) och NEGATIV FÖRSTÄRKNING (alltså att obehaget försvinner när hunden slutar göra det oönskade) känns helt enkelt inte lika effektivt i hundträningssammanhang - oavsett om det gäller "uppfostran" eller "momentträning" - och är dessutom inte något roligt sätt att behandla sin vän på.


Oavsett lagar så finns det alltid människor som överskrider dessa. Finns även psykiskt och fysiskt misshandlade barn oavsett att aga är förbjudet enligt lag.

Catarina sa...

Angelo det finns en stor skillnad mellan de metoder du försöker få andra att tycka om och det motsatta. Väldigt många av oss som tränar hundar på det "mjuka" sättet, dvs att ta bort orsaken till problemet, har haft en period i början av hundlivet då vi trott att det är som Cesar säger men sedan gått vidare när vi insett att det inte ligger så mycket fakta bakom hans metoder och att andra sätt fungerar bättre. Jag misstänker att du inte har någon utbildning och att du aldrig har tränat på vårat sätt. Har aldrig hört om någon som tvärtom har tränat med positiv förstärkning (på riktigt) men gått över till Cesars metoder. Då menar jag inte de som har hittat en medelväg mellan positiv och negativ förstärkning, utan de som precis som Cesar anser att de flesta av hundens problem har med dominans att göra. De som kan bli övertygade att Cesars metoder fungerar är nybörjare och vanliga hundägare som inte har så mycket kunskap än. Men misstänker att ditt syfte med inläggen inte är att övertyga andra utan att provocera och skapa diskussioner.

LIv sa...

Japp, så är det Catarina! Jag började också med ryck och slit modellen.. Med korrigeringar och straff.. Men jag ändrade metod när jag fick min väldigt problematiska mallehane. Där gick jag helt bet med såna metoder, och fick lov att utvärdera vad jag höll på med. det var med honom jag upptäckte hur mycket längre jag kom med belöningsträning! Att vara lugn och trygg med sin hund tycker jag självklart är bra, och det kan jag vara även om jag belöningstränar.

Jag undrar om Angelo skulle fixa att ro iland en riktigt besvärlig hund med brister här och där. Jag betvivlar det!!

Det är skillnad på hund och hund. Troligen lär även han få något nyp, precis som CM fått pga sin oförmåga att läsa av hund och respektera det dom visar.

CM är inget mer än en produkt som drar in pengar. Så värst mycket hundkunskap tycker jag inte att han har.

Karin Wallander sa...

Jag tror att alla hundägare borde läsa igenom dressyrpolicyn från SKK och utifrån den sätta sina egna regler och ramar runt hundträning.... Slutet av den sammanfattas så här

"Det är inte möjligt att dra en skarp skiljelinje mellan tillåtna och otillåtna sätt att tillrättavisa hund. I princip skall det i de flesta fall räcka med verbal tillrättavisning och/eller kroppsspråk."


Kanske vore det bra om dressyrpolicyn bifogades i "Välkommen valp" foldern så att budskapet kanske läses av fler nyblivna hundägare? Varför inte tydliggöra den bättre på SKK:s hemsida?

Det vore nog även bra att man diskuterar den vid starten av kurser eller träningsgäng så man kan se att man har en gemensam syn på det hela och därigenom tillsammans se till att man följer den. Under mina år som aktiv hundägare och tidigare instruktör måste jag skamset erkänna att jag alltid vetat om att den finns men faktiskt aldrig pratat om den med träningskompisar och kursdeltagare. Inte heller de jag gått kurs för har någonsin pratat om den.

Pratar vi mer om den är det nog mer naturligt för folk att tänka till.


Angelo sa...

Allt är ju nästan förbjudet i Sverige.., betyder det att det är rätt? Ingen som tänkt.., varför är det bara här hemma där så mycket är förbjudet och kontrollerat? Har alltid Sverige rätt och resten av världen fel?! Tydligen tror alla svenskar så! Ni tycker väl att svensk lagstiftning är bäst med.., 1 år för våldtäkt, om man har tur, flertalet grova våldsbrott utan större konsekvenser, men blåser man staten på lite skattepengar så blir det tuffa straff.., det är också rätt bara för att det är svenskt, eller?!!! Jag kan sitta här och berätta historier sedan jag var 11 år med hundar och mina erfarenheter av det men jag hoppar över det till en person som förändrat mitt liv, och jag ber om ursäkt om jag låter som en man från Jehovas Vittne som raggar folk till kyrkan, men jag har få gånger i mitt liv, om någonsin blivit så imponerad av en människas kunskap,karisma,intelligens...U name it, som jag har av Cesar Millan. Det jag har sett , läst och hört om vad han har gjort och dagligen gör för hundar OCH familjer, par eller ensamma människor, är verkligen imponerande. Med det i åtanken och att jag i c.a 2 år har praktiserat hans teorier och hans tekniker och hans sätt att tänka..., och att ett 20 tal klienter efter, så är resultaten av C.M´s sätt verkligen positivt. Det längsta jag har behövt jobba med en hund och deras ägare har varit 6st träningspass + 2 återbesök. C.a 2,5 timme per besök ca brukar det ta. Alltså 8 gånger 2,5 tim är 20 timmar. Dessa klienter har inte hört av sig på 4 veckor nu. I snitt behöver jag vara närvarande 5 sessioner. Därefter brukar hundägarna ha kommit in i tänket och kan köra på med de tekniker som har rekommenderats för det specifika fallet. När jag ser tillbaks på detta och har funderat i max 30 sekunder, så vet jag att jag har hittat den lättaste vägen för att nå hundar "på riktigt". Med de mest logiska verktyg och den mest logiska hundpsykologin jag sett, så blir det hela roligt, spännande och fascinerande. Nu pushar jag för något som jag tycker är hela källan för vad jag tycker om hundar och hundpsykologi.Alla åren innan jag trodde jag visste så mycket om hundar, har jag lagt bakom mig och försöker lära mig av hundar att leva för stunden och i nuet:) Viktigare än många kanske tror, är trygghetskänslan man som människa har bland djur. För att bli vass på hundar kan man aldrig vara det minsta orolig i vilken som helst situation man hamnar i..,djur och då även hundar känner det direkt. Jag har haft lätt med kontakt med djur hela mitt liv, och alltid dragits till djur, och de till mig. Men ändå så visste jag ingenting innan jag började med detta. En ny värld har öppnat sig och allt är tydligt. C.M´s hundpsykologi kommer från hunden själv. C.M säger själv att han har lärt sig det mesta från hundar... allt han gör och praktiserar har han att tacka sina hundar för. Han kopierar hundarnas beteenden. Kroppsspråket är MYCKET viktigt. Tonen i rösten. Kan du spela lugn om du är osäker och rädd för ett djur, en hund? Nej! Inför en människa..,? Ibland. Men aldrig djur. Hundar känner.."luktar" människans kemikalier som utsöndras i din hjärna,(som adrenalin exempelvis), hunden märker på din ton, ditt kroppsspråk och hur du rör dig om du är lugn och självsäker, rädd eller annat. Han har kopierat hundar och jag kopierar C.M. Så länge man hjälper familjer och framförallt stackars hundar så tycker jag det är ok..., eller? 80-90% av alla hundar jag har träffat sista 2 åren, hade i en låtsasvärld suttit på mentalsjukhus eller gått på lugnande och antidepressiv medicin. Kan det vara så illa, eller är det bara i storstäder som Malmö där folk inte vet bättre!!? Hoppas och tror att folk uppåt landet och i mindre städer och byar tar hand om hundens behov innan vi begär så mycket av hunden! mvh angelo

LIv sa...

Det var ett ruskigt osammanhängande inlägg... Och inte så speciellt "förklarande".. Jovisst kroppsspråk är viktigt, men lukter och om djur dras till en person eller inte... Nja..

För mig är det fullständigt ovidkommande om en person har utstrålning när det gäller hundkunskap. det är kunskapen jag är ute efter. Vill jag se någon med utstrålning, då går jag på bio..

Och ja, jag tycker att det är helt rätt att el och stackel är förbjudet i Sverige! Finns det NÅGON som tycker det är bra att det används utomlands?

Återigen, jag förstår inte parallellen med hund/människa..

Vad har lagar mot el/stackel med straffsatsen för våldtäkt att göra?

Angelo sa...

Där har vi problemet.., svårigheten att förstå.. och tyvärr är det hundarna som får lida! Teoretisk kunskap är en sak, att med rätt känsla och energi utöva tekniker och få kontakt med hundar, är en annan sak. Om du får ett notblad till ett musikaliskt stycke till en "svår" komposition, tror du då att du kommer att kunna spela detta stycke på rätt sätt och med rätt känsla om du är en nybörjare i det instrument som musiken är skriven till?
Var det också osammanhängande och svårbegripligt...?

LIv sa...

Nä, jag tränar inte hund efter känsla, jag tränar utifrån kunskap. Att jag känner FÖR mina hundar är inte samma sak, det har inget med träningen att göra.

Energier har inte heller något med hundträning att göra.

Det är flummigt, ospecifikt och säger inget om HUR träning går tillväga att säga att man ska ha rätt känsla och energi.

Betyder det att det kvittar vad man gör, bara man har rätt känsla och energi?

Personligen tror jag hundar lider tusan så mycket mer av koppelryck, stackel och el, än de någonsin kommer att göra av belöningsträning..

För övrigt undrar jag om du anser att svenska lagstiftningen är fel som förbjuder stackel och el?

Angelo sa...

#"Energier har inte heller något med hundträning att göra.
Det är flummigt, ospecifikt och säger inget om HUR träning går tillväga att säga att man ska ha rätt känsla och energi."
Detta är det största problemet jag har vid rehabilitering av en hund! Att få hundägaren att förstå och acceptera denna "flummiga" information. Tror du verkligen inte att energi är viktigt när man jobbar med djur, så är du lååångt ute och cyklar. Djur/hunden är hyperkänslig för vilken energi du sänder ut, om man är lugn,stressad,rädd,osäker,frustrerad,arg.., det är ofta dessa vibbar som sätter igång en hunds felbeteenden av hundägaren själv! Du kan kunna 100 bra tekniker för hundrehabilitering eller uppfostran, men har du inte rätt energi och kroppsspråk så lyssnar och respekterar inte hunden den information du vill förmedla på samma 100% -iga sätt. Det är därför man hör att vissa tränar sina hundar upp till ett år innan dom ser resultat.., jesus! Det behövs timmar om man har rätt hand med djuren, glöm inte att hunden är ett djur, inte din son eller dotter som många tror..;)

Gunilla Melkersson sa...

Håller ni på än?? Måste säga, bra kämpat Angelo! Ja, det är en ny värld som öppnar sig, som man kanske har anat men saknat ord för. Hundar är så otroligt känsliga för våra nyanser. De kan t ex bete sig helt olika beroende på vem du pratar med i telefon, eftersom den i andra änden av luren väcker olika känslor i dig, vilket hunden märker.


Själv tänker jag i termer av sinnesstämningar. Det finns flera, och undergivenhet är en av dem. Om en hund inte visar undergivenhet ibland mot sin ägare, så är ägaren ingen ledare, utan antingen bara kamrat eller rentav enbart mat-och-promenad-betjänt. Och en hund som inte visar undergivna signaler, den är inte så lydig att man tryggt kan ha den lös.


Jag gissar att inte en enda hundägare härinne som är oförstående till Cesars tänk, har god kontroll på sin hund som lös i olika situationer. Och jag tror också att hunden (om den inte är gammal och trött) drar i kopplet under den mesta tiden av promenaden när den inte går fot och tigger godis.


Under de senaste ca 10-15 åren har vi lärt oss om operant och klassisk inlärning, men samtidigt föll kunskap om hunden i glömska. Olika teoretiker hävdade rentav att ledarskap, dominans och underkastelse var en myt, eller inte behövdes. Allt går i vågor. Båda kunskaperna behövs, både inlärningskunskap och hundkunskap. Och Cesar HAR hundkunskap. Och man kan faktiskt köra både Cesar Millan OCH klicker! Fast inte samtidigt!


PS Jag upplever att starka aha-upplevelser kommer en i taget, då och då, och bara efter många erfarenheter och tankearbete, helt enkelt när eleven är redo.


Man kan läsa en bok och inte tycka att den ger någonting. Fem år senare läser man om samma bok och plötsligt förstår man vad författaren menar. Typ.


Man blir aldrig fullärd och ska alltid sträva efter att förstå mer. Det räcker långt att studera hundars beteende mot varandra, mot människor, mot omgivningen, och försöka förklara vad ni ser. Hundar är fantastiska.

Angelo sa...

Ja hehe, jag försöker ha tålamod och ge tips, men det verkar nästan som att det folk en gång lärt sig på någon "hundskola" inte vill släppa in ny information.., men det är ju skönt att se att någon inte har skygglappar på sig:), och förstår vad en hund behöver för att vara balanserad och nöjd med sitt liv! Håller med vad du skrev ovan;)

Aha sa...

Ny kunskap är alltid bra men vi skall inte förglömma att hunden är samma varelse som den alltid varit och i debattens höga vågor så måste vi skilja på äpplen och päron , nu har jag inte studerat CM alla program men några har jag sett och det han håller på med är ju INTE moment inlärning utan relation hund /människa och vardag. Sedan så är det så att alla länder har olika lagstifningar så jag förmodar att han har tänkt alla hålla sig till den svenska när han är här. Vi har ju utländska ekipage som tävlar här i sverige då o då ska vi stå vid gränsen och vägra släppa in dom i landet ?? För tänk om dom går och vinner och så har dom använt utrustning hemma som är olaglig här ??? Jag är ingen förespråkare av stackel eller el och anser att det är bra att det finns ett förbud i sverige , men vi måste inse att vi kan ju inte sätta oss till doms över andra länders lagstiftning - det vi däremot kan göra är ju att jobba och visa resultat med dressyr som inte innefattar dessa medel .

Camilla o Kito sa...

Bra att du tar upp detta Eva!

Angelo sa...

Dressyr och liknande är ingenting som C.M sysslar med alls. Han rehabiliterar hundar och tränar människor så att hund och ägare kan ha en balanserat och harmonisk relation, med varandra och alla andra! Stackel och el har använts i extrema fall då hundägare ej har kunnat hindra hunden från att skada sig i sitt beteende. Alltså på grund av en "svag" hundägare vars ända möjligheter att välja mellan, har varit avlivning eller dessa tvivelaktiga metoder!

Annika Månsson sa...

Bra Angelo (183) att du ändå håller med om att det då är tvivelaktiga metoder.

Annika C sa...

Nej Gunilla, min hund drar inte i kopplet trots att jag varken sagt tsscchhh, ryckt till den i nacken, ej petat in ett finger i sidan eller tvingat henne till undergivenhet.

Jag helt enkelt bara stannade varje gång hon drog i kopplet och hon lärde sig själv att det lönade sig inte att dra i kopplet för gjorde hon det så kom hon ingenstans. Krävde inte många upprepningar för att det "problemet" skulle lösa sig.

LIv sa...

*fniss* Nä mina hundar drar inte i koppel, springer inte fram till främmande och förvånande nog går allihop lösa med mig på promenaden.. Största problemet jag har med det, är att de kommer hela tiden och ska leka.. Och då har jag fyra hundar med mig: två mallehanar, en malletik och en corgitik.

LIv sa...

Och otroligt nog, mina hanar håller sams.. Och tikarna också.. trots mitt bristande ledarskap..

Angelo sa...

Vissa hundar har inga större problem, i alla fall inte i ägarens ögon.., och många hundar fungerar bra i de flesta situationer, då behövs ju ingen rehabilitering!

Catarina sa...

Vet faktiskt inte vad jag skulle föredra, gå hela livet och vara rädd för spikar i halsen och elchocker som kan komma när som helst när jag minst anar det eller avlivning. Förstår du vilken stress det innebär att gå hela livet och vara rädd för saker?? Det finns ALLTID andra sätt att testa och säger man att elchocker är enda vägen eller att det krävs stackel för att kunna ta hunden på promenad så beror det på att ägarna är för lata för att lägga ner energi på att träna hunden! Sjukt att försvara dessa tortyrredskap!

Och Gunilla, klicker och Cesar hör inte ihop. Klickerträning bygger på att hunden hela tiden aktivt ska bjuda på beteenden (i alla situationer) och Cesar bygger på att hunden ska vara passiv när inte ägaren bjuder in den (i alla situationer). Det går inte ihop, stackars hunden blir ju jätteförvirrad om den ena minuten blir belönad för aktivitet och nästa minut korrigerad för detsamma.

LIv sa...

Min ena mallehane hade stora problem. Han är miljökänslig, socialt reserverad, har hög försvarslust och skärpa. I det stora hela så är han inte särskilt lyckad mentalt. Han är i nuläget som vilken hund som helst. Jag ställer upp honom på bordet hos veterinären, och de kan göra vad de vill med honom, så länge jag är med. Han är tävlad/tränad i spår, sök och skydd.

Han är hunden som lärde mig att träna mjukt. En sån typ av hund går du inte på som främmande eller som familjemedlem med korrigeringar, och får ett hållbart resultat.

Jag prövade det, och det fungerade väldigt illa.

Det som fungerade var att belöna rätt beteenden, och lära honom alternativa beteenden.

Tex, istället för att stirra på människor och göra utfall så fick han titta på mig för att få belöning.

Idag går han lös när vi möter folk och hundar, och han tittar aldrig på dom. Faktum är att han numer är så säker att han agerar terapihund åt hundrädda hundar. Han svarar inte på andra hundars aggressiva signaler. Han är också den hund jag har med på kurs, som förevisningshund.

Han är en hund som jag blev rådd att avliva av tjänstehundsfolk och aktiva bruksmänniskor..

Den hunden har lärt mig hur det lönar sig att träna hund!!

Och på det viset tränar jag min nuvarande tävlings/avelstik också. Det är en dam med mycket humör, som inte heller är lämplig att träna med korrigeringar eller gå på fysiskt alltför hårt.

Hon är nu två år och tävlad i bruks med uppflytt, före sin två-årsdag.

Hon sköter sig också bra med hundar och folk, precis som mina hanar och lilla corgin.

Om jag har vägarna förbi Malmö (vilket är troligt) så ska jag höra av mig, så du får träffa mina hundar. Skriv in din mail bara!!!

Gunilla Melkersson sa...

Annika C, att stanna när hunden drar är en bra metod, även om den kräver en enorm konsekvens. Och du har regler och du sätter gränser. Känns "rules, boundries and limitations" igen?


Liv, då HAR du ett bra ledarskap, även om du kanske inte vill erkänna det? Med fyra lösa hundar måste du ha gjort klart för dem många gånger vad de får och inte får göra. Dina mallar har ju inga medfödda kunskaper att man inte ska till exempel gå till främmande. Eller de kanske är helt ointresserade av andra människor? Men jag slår vad om att jag kunde fresta dem med något, t ex boll eller godis, och du skulle då behöva kommunicera en gräns med bestämd röst. Och det är väl helt OK?


Catarina, när jag vill köra klicker/inlärning, då tar jag helt enkelt fram klickern, och då vet min hund vad som gäller! Det är en annan situation.


Om vi möter någon (jag är dagmatte och rastar andras hundar, så vi kan bli en liten grupp ibland) så är nummer ett att de inte får gå fram, det initiativet får de inte ta. Om någon försöker så säger jag nej. Men de hundar som kommer ihåg att skvallra, de får beröm och godis. Det går ju att lära hundar att "Inte göra A... men B går bra".

Men jag förstår vad du menar. Man får mer tveksamt skvaller, inga pisksnärtreaktioner direkt, eftersom grundidén är att "behärska sig". Tills jag säger "Varsågod". Då får de sticka iväg och känna sig fria. Men inte jaga, inte bråka och inte gå fram till folk. Det mesta annat är tillåtet.

Hunden blir varken bra på att vara kuvad eller bra på spontana initiativ, utan det blir något mittemellan ute på promenad.

Däremot kastar min hund beteenden på mig så som hon ska under en stund med klickerträning inomhus på kvällen.


Hundar anpassar sig fort efter olika situationer... Hunden behöver inte alls ALLTID vara "kuvad" eller ALLTID vara "gränslös", det tycker i alla fall jag...

LIv sa...

Jag har en bra relation med mina hundar. Uppnådd med belöningsträning. Ordet Nej för mina hundar betyder- Ta kontakt med mig, så ska jag säga vad du ska göra och så blir du belönad för det.

Mina hundar vill ha de resurser jag har och arbetar för det, även på promenaden.. Om du skulle dra upp en boll och kasta så skulle de inte springa, av den enkla anledningen att de har tränats att ha självbehärskning.

Sånt tränas in väldigt enkelt med en attraktiv leksak alt. gott godis och en inlärd frisignal. Hunden lär sig att vägen till det den vill ha går genom mig, och genom att vänta.

Jag vet inte hur många som haft roligt åt mig och mina hundar, när jag sagt "fri hund".. I det stora hela har de lärt sig att det ALLTID lönar sig att ta ögonkontakt med mig. Beteendet är så befäst att min tik kommer upp på promenaden och erbjuder det flera gånger, och blir belönad varje gång..

Den sortens träning är anledningen till att hundarna håller sig runt mig. Det är lönsamt!! Inte för att jag har något fenomenalt "ledarskap".

Gunilla Melkersson sa...

Liv, det låter som att du har gjort ett bra jobb och fått massor av erfarenheter på köpet. Är han också tränad i att främlingar är typer som kan ge honom godis, särskilt om de stirrar på honom... eller låter du bara ett fåtal, dem han känner, hälsa på honom?

LIv sa...

Eftersom vi tränat sök och skydd så är han tränad att få belöning av främmande. Men jag låter inte människor som inte kan hund hälsa på honom.. Inte heller barn. Det känns onödigt att utsätta honom, och andra för det.

Annika C sa...

Konsekvens är A och O för mig i min hundträning och uppfostran så länge det jag vill uppnå känns viktigt. Känns inte så betungande utan snarare utvecklande.

Ja, jag har regler och gränser, dock utan att min hund har ett undergivet beteende. Jag är stolt att kunna gå på mina promenader och visa upp en glad hund som bjuder på på beteenden som jag uppmuntrar, som har lärt sig att det jag inte gillar lönar sig inte. Dessutom har hon oftast (hon är inte felfri och det är inte jag heller)en on/off knapp.Angelo sa...

Mitt mail är;angelograziano@hotmail.com

LIv sa...

Jag tror det är oerhört viktigt att personer som tex Angelo, som ska "rehabilitera" hundar, är medvetna om att de kan råka på hundar som fungerar som min mallehane.

Går man in som främmande person med en sån hund, så kommer den ofelbart att bita. Och den kommer att bita HÅRT, inga små tillrättavisande nypningar.

Det är inte hundens fel, det är människans fel som inte avläst hunden och lämnat den ifred.

Träffar man på en sån hund, så bör man träna belöningsbaserat och träna in alternativa beteenden.

Det är ALLTID det som lönar sig!

Oavsett hur lugn man känner sig eller om man är fylld av positiv energi, så kommer en sån hund att försvara sig.

Gunilla Melkersson sa...

Tack för era svar, Liv och Annika C. Jag förstår. Det underlättar förstås alltid att ha en hund med inbyggt hög samarbetslust (vet inte vilken ras Annika C har). Jag kan inte se er träning, men det skulle förstås varit intressant att ses. Jag bor dock utanför Stockholm...

Gunilla Melkersson sa...

Tillägg: Jag var otydlig i inlägg 179 med "den som är oförstående till Cesars tänk"... Ska man gå efter hans koncept i ord eller hans handlingar? Jag tror att ni kör efter hans koncept, men inte efter hans handlingar.


Jag tror att ni alla kör mycket efter "gränser först, belöning sedan". Som att stanna varje gång hunden utan att kolla med er vill till något som inte ni vill till. Det är ju även det att straffa de initiativ som hunden tar som man inte vill ha. My way or no way.


Jag är också nyfiken på vad ni tycker om Anders Hallgrens dominans/underkastelsetest på sidan 67 i "Alfasyndromet", om ni har den boken. Det är elva frågor av typen: Kommer din hund för att bli klappad? Viftar din hund på svansen mot dig och lägger öronen bakåt och vill pussas? Puffar på dig? Ser undergiven ut när du låter arg? (Om ni någonsin låter arga). Om man kan svara ja på minst sju av frågorna så ser hunden dig som ledare, vilket alltså är eftersträvansvärt. Enligt Anders Hallgren år 2006 åtminstone.


Ja, vi vill väl också ha ett socialt samspel med vår hund, och att hunden då visar främst ranglåga signaler mot oss, inte ranghöga? Eller vill vi bara ha ett samspel om tillgång till resurser? Ledarskap handlar väl även om våra inre egenskaper, inte bara om hur tekniskt duktiga vi är på att ge hunden vad den vill ha enbart på våra villkor.


Men just när en ”arbetsnarkoman” som en malionis är i arbete och vill vinna godis eller leksak, då skickar den väl inte sociala/undergivna signaler till föraren. Då är öronen spetsade, inte bakåt, och den frågar bara efter vilka regler som gäller för hur den ska få det den vill ha – från vår ficka eller i omgivningen. Jag tror att brukshundar m fl är lätta att jobba med oavsett filosofi eftersom de är så föremålsinriktade och avlade på att vilja samarbeta med människan.


Man kan vinna ett ledarskap via träning om hunden är (sam)arbetsvillig. Cesar kör en annan väg. Träning är inte hans grej. Men han tog med en underaktiverad schäfer en gång till en instruktör som höll kurser, och denne började direkt dra en trasa i ett snöre till hunden. Cesar lär sig om träning just nu, så vi kanske kommer få höra honom säga lite annorlunda saker i framtiden?


Sedan tror jag, att om jag var en fluga på väggen hemma hos er, då kunde jag peka ut många gånger då ni säger ”Nej, inte jaga katten”, ”Nej, akta babyn”, ”Nej, inte vara i den soffan”, ”Nej, inte hoppa på mormor”… Det finns nog saker som er hund inte får göra även om den ber er om lov? (Men naturligtvis får hunden veta vad den får göra i stället).


Att sätta upp regler och gränser kommer man nog inte ifrån.


Jag har haft en tävlingsvillig och mot hundar lite dominant hund, en försvarsinställd och het hund – och nu har jag en otroligt social och undergiven hund. Det är väldigt lärorikt att ha hundar som är olika till sättet, och relationen till dem blir olika. Men alla måste ju lära sig att det är mina regler som gäller…


Funderar nog mest högt… Lite rörigt kanske det blev?

Aha sa...

Men jag tänker så som man en gång i forntiden blev lärd på instruktörsutb ledarskap = auktoritet INTE brutalitet , det är lederskap för mig och all dressyr måste anpassas efter individ .

Aha sa...

Men jag tänker så som man en gång i forntiden blev lärd på instruktörsutb ledarskap = auktoritet INTE brutalitet , det är lederskap för mig och all dressyr måste anpassas efter individ .

Annika Månsson sa...

Ja "Aha" (201), jag har även lärt mig att om man är en auktoritet så kan det likställas med en god ledare som hunden gärna och frivilligt följer. Likställt med en bra chef på jobbet som tar initiativ till vettiga grejer, en bra förälder o s v.

Handlar man däremot auktoritärt så har det en annan negativ betydelse.


Gunilla (199), jag har nyligen lärt mig att det gamla ordet "undergiven" är spolat av välinitierade kretsar och kallas numera istället "icke-konfrontativ". Tänker man på denna innebörd så behöver man inte ens dra in gammalt rangordningstänk och fundera på om hunden visar tillräckliga underkastelsesignaler.


Jag vill gärna upprepa mig och håller fortfarande på att Kent Svartberg har en mycket bra modell för hur vår relation med hunden bör vara för att alla vågskålar ska stämma, den s k TSB-modellen. Att vi kliver in i olika roller alltefter behov - trygghetsrollen, samarbetsrollen och bestämmanderollen. OCH att det ska vara lagom dos av varje ingrediens, t ex ca 3/4 mer samarbete än bestämmande för att det ska bli lagom med trygghet för hunden. Det tänket passar mig i alla fall perfekt och känns mest verklighetsförankrat.

Angelo sa...

Om man hälsar på en hund på rätt sätt, så kommer aldrig en hund att känna behovet av att skydda, vakta eller bita någon! Jag har träffat allt från, osäker/rädd, till dominanta och aggressiva hundar, och första "träffen" är mycket viktig! När jag träffar husse/matte tillsammans med hund gör jag följande;
Jag hälsar som vanligt på människorna och mer eller mindre nonchalerar hunden. Ingen direkt ögonkontakt, absolut inget klappande eller fysisk kontakt, om inte hunden skulle börja hoppa upp mot mig, för då korrigerar jag detta lite försiktigt. Sedan tar man plats i hemmet på en stol eller vad som bjuds. Jag låter alltid hunden i sin egen takt komma fram och hälsa, alltså lukta på mig och min energi. Det är därför viktigt att jag hela tiden koncentrerar mig på att vara lugn,harmonisk och självsäker, så att hunden känner att jag inte visar osäkerhet eller andra emotionella känslor, som annars kan få en hund att bli osäker... Vid detta laget, undertiden jag sitter och pratar med husse/matte, så känner hunden att "här finns inget hot", och på så sätt kommer förtroendet att byggas upp. När hunden "hälsar" så får jag läsa av när hunden talar om för mig att den är redo för att bli klappad. Om en hund kommer fram och sniffar på mig och sedan försiktigt vänder sig ifrån mig så hälsar jag ej på hunden, den undviker mig. Alltså är den inte redo än. Jag väntar på att hunden puffar på mig, antingen med nosen, eller annan del av sin kropp med rätt kroppsspråk och energi. Då där hunden visat att det är ok, så kan jag hälsa och visa hunden min uppmärksamhet. Därefter kan man börja rehabiliteringen genom att ta hunden på en 20 - 30 minuter lång promenad,(på rätt sätt), genom vilket man stärker bandet mellan sig och hunden. Sen är det bara att köra på med den träning som hunden i fråga behöver, och självklart hundägaren. Hunden brukar fatta galoppen ganska omedelbart, däremot hundägaren får man jobba lite mera med:)

Aha sa...

Nu har skk kommenterat inbjudan av CM och med en länk till policyn , och jag tycker att deras argument är bra o vettiga och policyn är lättbegriplig och jag skulle vilja tipsa alla som inte läst den att läsa den och inse att man utgår ifrån individ

TM sa...

Vilket liv för att CM kommer tänk att alla blir så rädda. Eller är det så att ni alla mjukisar och så kallade hundpsykologer är rädda att han ska avslöja er inkompetens. Var inte oroliga det har jag gjort för länge sen. vilket resulterar i att jag ständigt har mellan15 till 20 så kallade problemhundar att ta hand om efter att ni förstört dom.

Angelo sa...

HAHAHA...,205, jag skulle kunna säga exakt samma sak, men det är bra för affärerna om inte annat, men stackars hundar!!!

Ingrid sa...

Jag tror tyvärr fortfarande att vi/ni pratar förbi varandra genom att vi associerar till två olika världar. Vi som tränar och tävlar med hund har utvecklat relation och samarbete sedan valptiden. De hundar Angelo m fl refererar till saknar helt dessa erfarenheter. De är kanske inte i egentlig mening problemhundar, men deras beteende har blivit ett problem för deras ägare.


För att mötas måste man därför först bli överens om vilka metoder som är effektivast vid träning för tävling på elitnivå. Bestraffnings-eller belöningsfilosofi om man utrycker det förenklat. Först därefter en diskussion om vad som inte är tillämpbart av detta på en hund som saknar den grund som vi har gett våra hundar.Jag skulle också vilja be Angelo och TM beskriva exakt vad de lägger in i ordet "mjukismetoder" (kommentar 205 och 206) och hur vi som tränar på elitnivå i stället borde göra för att uppnå bättre samarbete, noggrannare och snabbare utföranden.Till Angelo (kommentar 174) så har jag poängterat det tidigare och säger det igen: Det är inte bara i Sverige som man reagerat på CM's metoder.


Vad gäller din kommentar 180, så är vi inte ovilliga att lära nytt, men fysiskt våld i samband med hundträning LÄMNADE vi för ett par decennier sedan. Inte för att vi helt plötsligt blivit blödiga, utan för att vi hittade effektivare metoder.


Gunilla, flera har redan svarat på din kommentar 179 och jag kan också göra det. Min hund drar inte i kopplet och jag är fullständigt avslappnad när hon är lös på våra promenader. Det må komma människor, hundar, ryttare, vilt - det finns inte i hennes sinnesvärld och inte i min heller att hon skulle sticka i från mig för det. Och jag har mycket sällan/nästan aldrig godis med mig på våra promenader. Ledarskapet baserar sig på att det är jag som bestämmer när aktivitet startar och stoppar. Det baserar sig inte på ett hot om repressalier utan hon är helt enkelt intresserad av vad jag som ledare kan tänkas hitta på.


Jag förstår heller inte varför du frågar om det är ok att korrigera. Klart att det är ok. Den springande punkten är snarare HUR korrigering görs.


Jag håller med både Angelo och Gunilla i delar av deras inlägg, men skulle vilja ha svar på var i den s.k. rehabiliteringen som stackel, el och kraftiga koppelryck och annat övervåld kommer in i bilden? Det är där någonstans som jag inte alls vill vara med på er "resa" längre.

Angelo sa...

"Jag håller med både Angelo och Gunilla i delar av deras inlägg, men skulle vilja ha svar på var i den s.k. rehabiliteringen som stackel, el och kraftiga koppelryck och annat övervåld kommer in i bilden? Det är där någonstans som jag inte alls vill vara med på er "resa" längre."

El och stackel är något som aldrig behövs så länge C.M är närvarande, finns ingen mening för han behöver inte det för att få den kontakt och respekt som behövs för att han ska kunna "tala" till hundens sinne. Problemet kommer när hundägare lämnas ensam med sin hund. "Svaga" hundägare har ibland som sista utväg för att kunna fortsätta rehabiliteringen av sin hund bara dessa verktyg för att kunna kontrollera att hunden inte skadar sig i sitt obalanserade beteende. Det är faktiskt många gånger ett val mellan avlivning eller dessa mindre populära metoder!

Ingrid sa...

Angelo, nu börjar vi komma någonstans. Du skriver att svaga hundägare kan behöva använda stackel och el "som verktyg för att kontrollera att hunden inte skadar sig i sitt obalanserade beteende".


Jag blir oerhört nyfiken. Kan du vara mer konkret och beskriva en sådan situation. Så som du formulerar det låter det ungefär som att hunden har fått typ ett epilepsianfall eller något liknande. Jag förstår att det inte är det du avser, men vad är det hunden gör för att den svaga ägaren ska behöva använda stackel och el?


Sedan svarade du inte på min fråga: vad lägger du in i ordet "mjukismetoder" och hur borde vi som tränar på elitnivå i stället göra för att uppnå bättre samarbete, noggrannare och snabbare utföranden?

«Äldst ‹Äldre   1 – 200 av 261   Nyare› Senaste»

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com