Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

måndag 6 december 2010

Gnäll inte!

Ingenting kan vara så enerverande som en hund som stirrar på oss och gnäller. Oavsett om vi sitter och jobbar framför datorn, tittar på tv eller aktivt tränar hunden att gå fot.

De flesta hundägare som aktivt tränar sin hund lär sig att belöna när hunden söker deras ögonkontakt. En ögonkontakt som i många fall även blir en signal för belöning. "-Titta på mig så får du någonting gott eller kul".

Med den grunden är det lätt hänt att det första som förstärker hundens gnällande, är att vi tittar på honom/henne. I princip kan alla förändringar som vi gör i samband med att hunden gnäller orsaka en positiv förstärkning av beteendet. Du tittar, lugnar med handen, ändrar din kroppshållning mm.

Gör inga förändringar utan fortsätt med exakt samma beteende som när hunden började gnälla.

Undvik i största allmänhet ritualiserade belöningar (likadana).

Undvik beteendekedjor! Du ska kunna räkna till fyra sekunder efter att din hund tystnat. Ge hunden därefter en blick som positiv förstärkning men ta bort blicken omedelbart. Variera sedan belöningen, men var noga med att inte ge uppmärksamhet direkt efter att hunden avbrutit gnällandet.

En neutral attityd är oftast en förutsättning för att beteendet ska släckas. I de fall hunden gnäller i fotgåendet bör du dessutom undvika halter och fotkommandot.

 

 

4 kommentarer:

maria sa...

Bra tips. Har du tips även vad man

gör med en hund som gnäller på väg till skogen och tystnar direkt vi kliver in i skogen? Han går oftast fint i kopplet men kan ibland bjuda på en överslagsgalopp. Har försökt belöna tystnad och det ger viss effekt. Hans fokus är framåt och när han kommer på att det kan bli belöning om man är tyst så brukar han både tystna och titta på mig, han brukar bli duktigare ju närmare skogen vi kommer. Vi har 20 min promenad till skogen. Beteendet är konstant oavsett hur mycket vi varit i skogen eller hur aktiverad han blivit med träning.
Hälsningar

maria

Åsa sa...

Varför är min tik arg på familjens andra tik när hon löper och är skendräktig? Vad gör man åt det? Hon är så go annars.

Marcella sa...

Hej, vad förvånad och glad jag blev över att se en så bra bild på Frecki . Mycket bra och tänkvärd text.


Hälsningar

Marcella

Anja o flock sa...

Ha, jag hade en liten lurvig utmaning på klickerkurs för ett tag sen. Van o inklickad, men rätt bekväm lite jycke. När det gällde att sätta en enda liten tass utanför "the bekämlighetsbox", så gjorde han inte det -nånsin. Istället ställde han sig uppfodrande framför matte och skällde. Och skällde och skällde.


Matte fick stränga order om att sänka kriterierna en liten liten aning och att omedelbart bryta ögonkontakten med hunden och bara tomt stirra rakt fram. Lilla hundens min var helt obetalbar! Först: "VOFF VOFF VOFF!!!!" Sen aningen villrådig: "Voff??? vo....? v....? Wh...? What the fuck???"


Och si! Lilla hunden marscherar iväg å utför TYST uppdraget! Flera ggr under tystnad, dessutom. Voilá!!

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com