Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 27 oktober 2010

Tävlingskurs på Hundudden för Maria Hagström

"Först med bra belöningar, fungerar uteblivna belöningar".
Mycket av Marias träningsfilosofi handlar om att bygga upp bra belöningar som håller i alla lägen.

"Lek med hunden överallt, i olika miljöer och situationer".

"Utveckla belöningar som håller i alla lägen".

Jag kan inte göra annat än att instämma. I de flesta fall beror hundarnas bristande intresse och koncentration på bristande intresse för våra belöningar.

Andra klokheter var följande frågeställningar; Vad klarar jag av att lära min hund? Vad klarar jag av att visa upp?

Maria menar att det största felet tävlingsaktiva förare gör är att slipa på detaljer medan vi är sämre på att träna helheten. Därför bör vi lära oss att mycket, mycket tidigt bygga kedjor, även med unga valpar. Det handlar inte om att sätta ihop färdiga moment. Det räcker gott med att kedja embryon av beteenden. din hund kanske söker ögonkontakt med dig? Kedja det med handtarget och kanske en ingång? Hitta på nonsenskedjor bara för att din hund ska lära sig att jobba längre innan belöning.

Maria avbryter kedjan om hunden har alltför låg motivation alternativt alltför hög aktivitetsnivå. Om däremot tekniken är felaktig i någon del av kedjan överser Maria med det. -Ska vi träna på den perfekta kedjan, blir det aldrig någon, säger Maria.

En annan sak som Maria tog upp är att våra kommandon ofta ges i en viss situation och miljö. När vi plötsligt ger hunden kommandot i en annan situation/social kontext förstår inte hunden vad den ska göra. Det är lätt av vi belastar hunden för att den struntar i vad vi säger, när det egentligen handlar om bristande generaliserings- och diskrimineringsträning.

Träningstips

Ställ en äggklocka på 3 minuter. Värm sedan upp din hund på samma sätt som du skulle göra innan det är ditt startnummer. När klockan ringer går du in omedelbart på appellplanen. Syftet med övningen är att träna sig själv att vara beredd. Det finns helt enkelt ingen tid att bara..........

Arbeta på ditt framträdande på planen. Var snygg, hel och ren. Se glad ut, dra på smilbanden!

Tänk på att i alla lägen försöka samarbeta med din hund. Händer det tokigheter, försök att agera på ett neutralt sätt. Behåll fattningen och låtsats inte om att det skett någonting oväntat. Ingenting har väl hänt?

Citat

" Man vinner inte på att ha bäst detaljer. Man vinner därför att man har minst missar. Sens moral! Det är lika viktigt att tidigt bygga kedjor som att slipa på detaljer.

"Vad är dagens kedja?", är frågan alla tävlingsaktiva bör ställa sig varje dag, enligt Maria.

Det har varit två intressanta, trevliga och lärorika dagar. Som vanligt så får man sig en spark i rumpan och ny inspiration. Och tänk vad härligt det är att få vara elev. Nyttigt är det också. Tanke och handling är sällan synkroniserade, utan det krävs ett par repetitioner innan man slutar slå sig på tummen. .

Maria, med Kaknästornet i bakgrunden.

En fantastisk collie!!! Följsam, stort föremålsintresse och en härlig attityd. Såna växer inte på träd!

Filosofiska stunden!

Caroline och Leia tittar ut genom det stora perspektivfönstret på Hundudden.

Zakk tränar platsliggning bland tuvorna.

Suzanne och det nya stjärnskottet Corinne. En schipperke med mycket ös i.

Maria och Tina i samspråk om träningen.

Jag och Zakk tränar rutan.

Marias hund Ylle är snabbare än blixten.

 

7 kommentarer:

Anita Weinius sa...

Tack för att du låter mig ta del av din dag med Maria! Många kloka tankar som man behöver påminna sig själv om ibland./ Anita W

Ulrica sa...

Håller med föregående talare! TACK för att vi fick ta del av din dag, så mycket nyttigt att tänka på som man ofta glömmer bort!

Camilla o Kito sa...

Så kul för er att gå på kurs med Maria :) Nåt jag drömmer om sen jag var på ett av hennes föredrag. Tack från oss också för att du delar med dig

Åse o Trolle sa...

Jag sällar mig till kören! TACK Eva för att du delar med dig så frikostigt av klokheter och erfarenheter!

Anna sa...

Vilket bra inlägg, intressant och tänkvärt!

Petra sa...

Hihi, kan inte annat än skratta! Det är ju min läxa från dig från förra gången! Haha! Kedja! Var inte så petig!

Marie & Wilda sa...

Brukar gå in på din sida och läsa din blogg med jämna mellanrum! Alltid så klokt och bra skrivet, säger som de andra här, TACK för att du delar med dig och inspirerar oss hundtränare ute i landet !!

Dax att ta nya tag i träningen!

Kram från Marie & Wilda

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com