Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 20 oktober 2010

Aktivera din hund genom miljöträning

För ett par dagar sedan promenerade jag och Zakk i Ulriksdals slottspark. En härlig park som inte är överbefolkad och som vi ofta promenerar och tränar i.

Av sommarens trädgårdsutställning finns inte många spår kvar. Vi hittade resterna av ett litet vattenfall som byggdes på en av Zakks favoritklätterstenar. Den lilla dammen fick den här sommaren en utsmyckning i form av en korslagd glasspång.

Naturligtvis kunde jag inte mostå frestelsen att se hur Zakk hanterade att gå på 50 cm spång som låg kant i kant med vattenytan. Jag gick ut på "vattnet" och ropade på Zakk. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men jag trodde kanske att jag åtminstone skulle få se en tappad haka.

Lite besviket men med stolthet kunde jag konstatera att det inte bekom Zakk ett smack. Istället gallopperade han friskt kors och tvärs på glasytan.

Vi pratar ofta om socialisering av valpar!  Lika  viktigt är det att låta den unga hunden på ett lugnt sätt vänja sig vid olika miljöer. Hala golv är tillexempel ett bekymmer för många hundar-  och det är vanligare inom vissa raser.  Hjälp den unga hunden genom att träna den att gå, springa och klättra på olika underlag. Dessutom blir det en naturlig och bra aktivering. Stimulera din hunds upptäckarglädje!

Miljöträning

 

 

9 kommentarer:

Inger sa...

jaa, det är verkligen otroligt viktigt! kan inte nog betonas!

Gudrun & Alfons sa...

Ja, det är faktiskt lite så jag tänker när jag tvingar Alfons ner i bassängen för att simma... Jag ser faktiskt att han stärks i sitt självförtroende varje gång han överlever sin näradödenupplevelse

Gabbe sa...

Det som oftast förvånar mej mest är att folk gör det så krångligt för sej helt i onödan. De ska gå på kurser och träna på klubben etc. Det är bara att gå på stan så är det utmärkt träning.

Vägverket har en dumpplats i närheten med diverse stenar och annat som är utmärkt att låta hunden skutta runt på. Kasta in en boll på lite krångligt ställe tycker de är superskoj samtidigt som de lär sej motorik och miljö. Lite elak får man vara som ägare tycker jag

Eva o Zakk sa...

Mmmm......fast en kurs är väl kanske mer en social träning och förhoppningsvis en möjlighet att ge hundägaren verktyg i sin fortsatta träning. Miljöbiten är däremot svårare att ge i kursform, annat än som agility och även det blir ju snabbt en vana.

Gabbe sa...

Jo det är ju klart menade mest det att många krånglar till det för sej i onödan

Eva & Zakk sa...

Hur menar du med att "många krånglar till det?". På vilket sätt?

Gabbe sa...

Att inte utnyttja vardagen. Istället för att ta bilen, gå och handla med hunden. Gå och sätta sej på en bänk och titta lite räcker ju. Gå utanför den vanliga rundan. Ser något spännande ut så gå dit och titta.

Inte överplanera saker utan ta det lugnt och passa på när man har tid.

Vet många som nästan känt ångerst för de måste miljöträna och vet inte var såna områden finns etc sen får de ett "Oj det har jag inte tänkt på" när jag säjer till dem att sätta sej på torget och titta på folk.

Förklarar jag tillräckligt tydligt? Jag har inte din pedagogiska erfarenhet

Laban sa...

Laban med husse känner sig lite träffade och förstår att de har en händelserik tid framför sig....

Eva o Zakk sa...

hahahhahah......


Jag förstår precis Gabbe!

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com