Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 23 september 2010

Lev som du lär!

Vilket innebär att min hund, med tanke på vad jag ständigt förespråkar, borde vara otroligt generaliseringstränad, dvs, tränad i en mängd olika miljöer, situationer mm. Är Zakk det då? Träningen idag på Botkyrka BK gav en del övrigt att önska.

Nja, jag måste säga att Zakks kära matte kunde ha gjort läxan bättre! Skotten som sker på platsliggning och dessutom bakom hunden, får effekten att den lille laabradååren plötsligt ser ut som en giraff där han ligger. - Var är dom?, ser han ut att högljutt gasta.

Dom, i det här fallet, syftar på fåglarna som lyser med sin frånvaro! Laabradååren suckar och gör ett diskret hopp framåt vid varje skott, ca 1 dm, dock utan att lyfta armbågarna från marken. Tillåtet? Näppeligen!

Lite blek och med en viss skam om nosen, tog jag laabradååren och begav mig hemåt. Jag borde ha..............

När jag kliver ur bilen, rusar hundtokiga Vera 6 år fram till mig. Mina fantastiska barn på gården är en outsinlig källa till glädje, kunskap och hjälp.

- Vera, vill du hjälpa mig?

Nej, existerar inte, när det är frågan om Zakk. Istället får jag ett glädjefyllt leende till svar. -Jaaaaaaaaaaa...........

Jag tar in Zakk vid min sida, kommenderar mig själv att lägga ned honom, och lägger ned Zakk efter att först slängt några godisar bakom honom. Veras uppgift är att gå bakom Zakk på fem -tio meters avstånd och med jämna mellarum slå på träd med en pinne, rassla i löven, slå på ett metallräcke och allt annat som en påhittig 6-åring kan komma på.

Träningen som vi upprepade 3-4 gånger under 30 minuter blev mycket bra. Det är drygt två dagar kvar och det krävs en tydlig plan för att jag inte ska begå det fatala misstaget att skapa en felaktig känsla och osäkerhet hos Zakk. Jag har heller ingen tid att enbart arbeta med positiv förstärkning utan måste på ett tydligt sätt korrigera honom när han rör på sig. Tack och lov har vi en bra kontakt och därför är Zakk lättkorrigerad.

Den gången Zakk rörde sig, gick jag snabbt fram till honom, utan ögonkontakt, tog tag i halsbandet och la om honom. För att det ska fungera måste det gå med blixtens hastighet. En snabb korrigering, ingen belöning, för att sedan omedelbart lämna honom på nytt. Tyst (förutom "lägg dig"), tydligt och utan ögonkontakt. OBS! Utan aggression eller irritation, men tydligt och snabbt!

Belöning, fick Zakk när han låg ner med huvudet och hade legat så i mer än en minut. Jag stämplade ut Zakk med "varsågod", vilket innebar att han fick resa sig, trots att jag stod på avstånd, och ta sin godbit. De följande dagarna kommer jag att träna på promenader, inte på appellplanen. sedan får vi hoppas att Zakks diskrimineringsförmåga är av den ädlare sorten. Platsliggning med skott betyder endast att vovven ska ligga stilla - inget annat! Hoppas bara att kråkorna lyser med sin frånvaro när det skjuts på söndag.

 

5 kommentarer:

Anita Weinius sa...

Skulle behöva låna dina grannbarn för träning! Vi har ett lägre spår framför oss och enda problemet är platsen med skott. Kanske vore ngt för en kursdag??

Anita, Aquila och Acke

Puma sa...

Om osäkerheten är framme: det går att få uppflyttningen utan plats. Marginalerna är goda i bruks.
Hälsar någon som har provat det (och blivit uppflyttat både utan plats och utan budföring på en och samma tävling)...

Ingrid o Tintin sa...

Det är så skönt att höra att inte du heller är perfekt, det ger en verkligen kraft att tro att det finns hopp för ens egen hundträning också.

Camilla o Kito sa...

Givande inlägg! Särskilt för mig som har platsliggningsproblem. Tycker också att det är bra att få läsa om exempel på hur man kan korrigera utan aggressivitet eller irritation. Tack!

Ingemar sa...

Visst generaliserar hunden....... först, men sedan diskriminerar den!
Trevlig Helg!
//Ingemar

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com