Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

fredag 13 augusti 2010

Tack för härliga dagar!

Vilken lyx att få sticka iväg, bo på hotell och "bara" träna sin egen hund tillsammans med goda vänner. Vi har varit ambitiösa, påhittiga, kluriga, kritiska och haft väldigt kul.

Kristina och Darwin jagar "rutan".

Zaffran i beredskap inför attacken mot matte.

Sofia, Eva och Barbro begrundar resultatet av lydnadspasset.

Zakk har fått träna ingångar på appellplanen för att på så sätt sudda ut övertygelsen om att människor som står vitt åtskilda i små grupper är liktydiga med jaktträning. Det sista passet idag gick galant. Jag och Zakk blev inkommenderade och det fanns inte en tillstymmelse till att "tänka jakt". Han gick fotgående likt en dansande lippizzaner (häst). Allt enligt Barbro!

Själv har jag ingen koll alls, eftersom jag sällan tittar på Zakk under fotgåendet. Istället använder jag mig av mitt hästtänk. När jag går rakt fram behåller jag blicken framåt och uppåt, inte ned mot Zakk. När jag gör en halt fortätter jag att hålla blicken framåt. Efter det att  Zakk satt sig ned, tittar jag och bedömer om det var värt beröm eller inte. Jag överser med det eventuellt sneda sättandet och belönar enbart raka sättanden. Jag rättar inte ett snett sättande!!! Det skapar i värsta fall överrörliga hundar i halterna.

När jag svänger till vänster eller höger vrider jag en aning på huvudet precis innan jag går in i svängen. Det är inget dubbelkommando, någonstans måste jag ju göra av huvudet; utan en signal till hunden om att det inom en sekund kommer en sväng åt något håll.

Många förare gör felet att titta på hunden när det svänger till höger eller gör helt om. Jag anser att det är mycket viktigt att vi tränar oss själva i den rena tävlingspositionen vilket inkluderar vår huvudhållning. Alla andra och felaktiga signaler i form av tillbakadragna axlar, klappar på benet, felaktiga vridningar av vårt eget huvud - kommer att skapa felaktiga signaler för hunden i fotgåendet.

Träna dig att torrgå utan hund och och lär dig att bli medveten om att du med din huvudriktning kan hjälpa din hund i fotgåendet. Jämför det gärna med en skicklig danspartner som med lätta tryck i handen eller i ryggen ger tydliga signaler om vad som ska ske härnäst.

 

 

5 kommentarer:

Inger sa...

Intressanta tankar. Ska tänka på det.

Helen Kjellander sa...

Jag torrgår på innegården o kommendera mig själv problemet är att grannarna har börjat titta lite lustigt på mig :)
Ha det så gott.
Kram Helen O Alice

Kristina o Darwin sa...

Tack själv Eva och alla härliga valpkursare!


Mannen här hemma undrar om jag plockar potatis på bilden... Men jag sa att jag gör något som ger mkt mer utdelning... Dvs har kul, lär mig massor och umgås med trevliga människor och hundar.

Kram Kristina & Darwin

Eva o Kasper sa...

Snart tittar väl grannarna underligt på mig också... ;)

Catha sa...

Nyfiken i en strut är jag, berätta mer om när de "jagar" rutan?!


Behöver insperation om hur vi kan göra den roligare!


Tack, bock o kram

Catha & Bissou

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com