Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 26 augusti 2010

På besök hos sjukgymnasten

Igår träffade jag och Zakk sjukgymnasten Anna Holmgren på Arninge Djurklinik.

Nej, det är inget fel på Zakk. Det var därför jag gick dit - i preventivt syfte! Han är och kommer att under många år framöver vara en tävlingshund. Det medför en annan typ av träning och större belastningar på muskler och leder. Anna gick igenom honom och hittade en gammal skade i ljumsken, höger bak. Någonting som jag observerade innan han fyllt 12 månader, men som inte upptäcktes av dåvarande massör.

Nåväl, några andra problem har inte hunnit uppstå ännu men som Anna vänligt upplyste mig: - vill du att Zakk ska hålla i många år så måste du stretcha honom dagligen. Hans sträckarmuskler och höftböjarmuskler är för korta.

Zakk behandlades med laser och akupunktur och jag så omedelbart en förändring i form av en förbättrad steglängd och större svikt i steget.

Zakk tycker kanske inte att det är Gröna Lund att låta sig dras i men han uthärdar det med ett stoiskt lugn och passivitet. Det är inte en tillfällighet, utan en medveten träning i hantering som gör att han accepterar situationen utan rädslor. Jag har skrivit mycket om hanteringsräning i Kontaktkontraktet men det verkar sitta långt inne hos många hundägare: att hanteringsträning är en nödvändighet för att hunden inte ska må dåligt vid veterinärbesök!

Hur fruktansvärt måste inte hunden uppleva ett veterinärbesök när man med tvång ska undersöka en livrädd och kanske aggressiv hund. Det är vår plikt att träna våra hundar så att de kan hanteras av andra människor. Både för hundens och veterinärens skull. Vi har ett stort ansvar gentemot både vår hund och veterinär.

Anna avslutade med att fundera över hur vi aktiva hundägare kan vara så naiva när vi släpper ihop stora hundar i vilda lekar. - Jag tillåter aldrig mina hundar att rasa runt i cirklar och mangla på varandra! DET orsakar skador!

Jaha! Jag vet, men slarvar! Nu får det vara slut med vilda lekar med andra hundar. Som Anna säger: hundarna kan hitta på nya och lugnare lekar om vi lär dem det.

Krutow med nylagt bandage efter en skärskada. - Får jag godis nu?

6 kommentarer:

Pia Krutov o Stiiiing sa...

Vad bra den bilden blev, Krutov skadad ligagndes framför en akutingång

Fran sa...

Jag har oxå varit hos Anna med lilla Aska. Stretchar henne alltid efter jaktträning och motion lös i skogen. Hon är MKT rörligare nu, då hon hade lite ont i karpalleden.


Anna sa exakt samma sak till mig angående leken med andra hundar och med tanke på hur vilt o galet aska leker så försöker jag oxå begränsa det!


härligt att höra att Zakk är så frisk ändå! kör hårt nu

Gudrun & Alfons sa...

Hmm, vore väldigt glad över en ingående beskrivning av hur de där nya och lugnare lekarna ser ut och hur man lär en ångvält att leka dem... Ska nog ta och ringa den där Anna...

Märta sa...

Det vilda lekandet uppstår väl oftast när ett gäng hundägare står passiva och pratar medan hundarna leker. Om man går på en promenad ihop tycker jag hundarna mest "minglar" och inte röjer så mycket. Det är säkert olika, men det är min erfarenhet i alla fall.

Tina sa...

Jag har en granne som skyller sin hunds övervikt på att hundens lekkompis var hallt så dom kunde inte leka längre. Då får den inte motion alltså.

Anna är bra, jag har henne att tacka att Sabina fortfarande efter 8 år inte har ont av sin osteochondros.

Petra Charlie Esther sa...

Esther undrar vad du nu har fått för galen idé? Lugna lekar????

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com