Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

tisdag 3 augusti 2010

Bra, bus, varsågod och slut

Visst kan man klicka sig igenom träningen även efter att hunden lärt sig beteendet men vi utvecklar både relationen och beteendet om vi istället använder oss av olika belöningsord som talar om för hunden vilken typ av belöning som den ska få.

Fotograf, Stefan Magnusson

Allting har bieffekter, så även klickerträning som lätt blir alltför teknisk om vi inte ser upp. Risken är att vi hastar fram genom belöningen och i vår iver prioriterar så många klick som möjligt. Istället kanske vi ska lägga en del av vår iver på vilka olika sätt vi belönar våra hundar på.

Jag menar inte enbart hur vi kastar godis, bollar, kamptrasor etc utan även vilken känsla som vi själva förmedlar till våra hundar. Tycker du själv att det är kul att leka? Vilka känslor hos dig själv under leken spelar du på? Har du provat någon gång att låta din hund känna sig så björnstark att han/hon lyckas dra omkull dig?  Har du berättat sagan om "Stora stygga Vargen" samtidigt som ni busar? Leker du tekniskt eller leker du på riktigt? Har du själv kul?

Social belöning - jag gillar dig!

Det finns en hel del hundar som inte besvarar våra klappar och smekningar. - Ge hit bollen, uttrycker de med all tydlighet samtidigt som de drar sig undan vår fysiska beröring. Samma hund kan en stund senare ligga och rapa i soffan och älska att bli kliad - men varför inte under lydnadsträning?

Tyvärr lågprioriterrar vi ofta den sociala kontakten och anser inte att det är en belöning. Men på samma sätt som vi ofta får lära hunden att ta ett föremål för att få en godis eller vice versa, kan vi lära hunden att kedja social kontakt med lek eller en godis. "Viftar du på svansen och ger mig en puss - så får du en godis".

Mina egna belöningsord är, "bra" = fortsätt så, men jag kan även använda "bra" som en kvalitetsäkrare, dvs jag testar hundens kunskap genom att berömma den. Ett enkel test är att låta hunden sitta ned. Släng ut en godis framför hunden som den inte får ta. Istället för att du säger "varsågod" säger du ett glatt "bra". Sitter hunden kvar?  prova i flera andra moment. Tål momentet ett glatt "bra" utan att hunden avbryter momentet?

Ytterligare ett belöningsord är "bus", som betyder att hunden ska rikta sin aktivitet mot mig och inom armlängdens avstånd. Jag kan leka både med eller utan föremål . "Bus" betyder däremot inte att hunden drar iväg och att hunden får lämna klassrummet.

"Varsågod" använder jag när hunden ska lämna mig och springa från mig, till en matskål eller en leksak. kanske en person som håller i matskålen eller leksaken.

Jag länkar belöningarna med varandra. "bra" kan leda till "varsågod" förutsatt att hunden besvarar min sociala kontakt. "Varsågod" kan länkas med "bus". "Bra" kan länkas med "bus". Fördelen med flera belöningssignaler, är att vi inte riskerar att ritualisera samma känsla och samma typ av belöning hos hunden. Gör det något då? Ja, därför att risken för bieffekter ökar om vi belönar på ett sterotypt sätt.

Dessutom är min erfarenhet att beteendet utvecklas snabbare genom att vi använder flera olika belöningssystem.

Ett "varsågod" är ofta en förutsättning för att hunden ska tillgodogöra sig störningsträning på ett bra sätt. En hund som lärt sig "varsågod" kommer inte heller behöva korrigeras för att den sticker. Hunden är trygg i vetskapen att om han/hon är följsam så kan det leda till "varsågod". Hunden behöver inte sticka sin väg.

"Slut" / "Gå och kissa" betyder att det ringer ut ur klassrummet. Hunden är fri att göra vad den vill.

Genom att vara noga med olika belöningssystem skapar du trygghet, variation och uppmärksamhet.

 

 

6 kommentarer:

Sandra sa...

Det här är en av de viktigaste och härligaste sakerna jag tog med mig från kursen med dig, du skall bara veta hur kul vi haft vid "Bus" efter att det lagts till vår belöningsrepetoar! Du är guld Eva... ;)

Heléne & Mick sa...

Halloj Eva! Jag tänker i stort sätt som du beskriver i din blogg (även om jag inte har exakt samma ord)
Men när det gäller klappar, smek och närhet som belöning på lydnadsplanen så fungerar det ganska dåligt i vårt fall. Min hund är inte heller i vardagen någon kelgris. Han kan komma en kort stund för att bli kilad och smekt, men det är inget som sker varje dag. Däremot kan han leka bra med mig, och han svarar fint på muntligt beröm i lydnadsträningen.

Jag kan exempelvis efter min belöningssignal säga "herrejäklar vad du är duktig" med en uppskattande röst vilket han gillar och tar till sig. Då lyser ögonen och svansen viftar vilt.
Skulle jag i det läget i stället klappa om honom (vilket jag under en period jobbade hårt med...) verkar han mest tycka det är jobbigt. Och även om han accepterar det så känns det inte som någon belöning.
Efter passet brukar jag försöka sätta mig med honom och ha en liten "nedvarvningsstund" med kel. Men det är nog mest för att jag själv tycker det är mysigt, ha ha!

Alltid intressant att läsa dina bloggar. Hoppas ni får en fortsatt bra kursvecka!

Anna o Grym sa...

Jag kan aldrig bli påmind om det här med social belöning för ofta. Jag får hela tiden gå tillbaka och värdeladda samvaron. Tack igen Eva!

Camilla o Kito sa...

Intressant och bra! Inte bara delen om att variera med sociala belöningar och hur man kan lägga upp det, utan också att tänka till om hur mycket man själv ger sig hän i leken och vilken känsla man har. För mig och säkert andra blir även leken under träningspassen lätt mekaniserad.

sanella sa...

Sen kursen "sikta mot stjärnorna har vi jobbat mycket med Bra, Bus, Varsågod och Slut . Hundarna är mycket mer förväntasfulla och nyfikna på mina belöningar än vad dem var förr. Dessutom får jag verkligen kontakt med Hela hunden. Kul kul kul

Annelie & Kevin sa...

Tack!!!

PS. jättefin bild på er!

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com