Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 14 juli 2010

Lev som du lär

Det är inte bara en fråga om inlärning och träning. Det gäller i högsta grad även hundens basala behov av motion.


Jag lider när jag ser aktiva hundägare släppa ut omusklade och ibland överviktiga hundar ur sina bilar, för att sedan plocka fram godis och klicker ur väskan!
Jag lider när människor fysiskt korrigerar sina hundar i en träningssituation i syfte att visa var skåpet ska stå, när det är vi som slarvat med att planeringen - så att hundens förväntningar på övningen skapar för hög aktivitet - och därmed felaktigheter i beteendet.

Ofta går vi in och försöker korrigera hunden för det felaktiga beteendet, istället för att ändra känslan hos hunden.

Därför, blir fallet stenhårt när jag misslyckas med det jag själv förespråkar.

Eftersom jag aldrig har trott på att hundar jävlas med oss eller att det existerar en linjär rangordning, kan jag inte heller gömma mig bakom argumentet att ”hunden jävlas med mig”.

Ett osakligt påstående, men som ger många hundägare ett legitimt skäl att bli förbannade och ta hunden i upptuktelse.  

Jag gjorde det ändå!

Jag har inga problem med korrigeringar - om de är planerade och genomtänkta! Då kan de absolut fylla sitt syfte och avbryta ett beteende så att vi istället kan förstärka det önskvärt beteendet.

Min korrigering var däremot sprungen ur en frustration. I en vanlig lydnadssituation hade den kunnat vara förödande. Nu får jag vara ”glad” över att det handlade om apporteringsträning. Dvs. hunden tål mer eftersom motivationen är så stark.

Jag satte för många år sedan upp en etisk gräns för mig själv när det gäller hundträning. En gräns som jag strävar hårt att inte överskrida. Därför blir jag så besviken på mig själv!


För övrigt var det som vanligt en trevlig, pedagogiskt suveränt upplagd träning av Anita Norrblom.Stenbury
l.


Anita fick mer än röda axlar igår. Det blåste en hel del

  


 


 


 


 


 


 


 


 

 

15 kommentarer:

sanella sa...

Starkt av dig att skriva detta, men glöm inte att vi är bara "människor" ibland.

Annelie & Kevin sa...

Oj vilken bra och nyttig läsning!!! Ibland brister det bara, gäller nog alla, vi är ju människor
Lycka till med all träning, tack för jättebra läsning

fina bilder på fiiiiiina Zakk

Anette & keesarna sa...

Eva!

Va´inte för hård mot dig själv!!!

Du är ju iallafall medveten om att du gjort lite tokigt och har dåligt samvete för det. Om du däremot hadde skyllt allt på Zakk ja då är det en helt annan femma

Vad mysigt ni har det, ser svalt och skönt ut

Kram & Vovfar

Charlie sa...

Hej Eva, det var ett tag sedan vi samtalade, men jag tror att det är dags att jag skriver någon rad. Jag är övertygad om att Zakk har överseende med dig och dina brister. Det har jag haft med matte i 14 år! Så ETT litet misstag av dig lär inte skada. Puss!

Gudrun & Alfons sa...

Vad säger du! Är du mänsklig? Sista gången jag går kurs för dig Skojade bara! Då är det värre att kalla sig hundälskare och posera på bild med sina hundar i stackelhalsband som Anna Anka gör i senaste Hundsport! Det är riktigt pinsamt det!

Madde sa...

Nix jag tror heller inte att hundar gör saker för att jäklas eller för att dom vill vara dumm Men det är förvånande hur ofta man ändå får höra seriösa tävlings förare som på allvar tror det

Att man av misstag korrigerar fel eller förhårt och lägger skulden i ren frustration i misslyckandet på hunden någon gång händer oss alla....Så länge man är tydligt medveten om det och inser misstaget är man riktigt bra hundförare iaf i mina ögon

Ha en bra sommar !!

Inger sa...

Fina bilder och din egen reflektion är imponerande ... är det bara "tjejer" med och lär sig?

Anna o Grym sa...

Så länge man är medveten om vad man gör och effekten av det går det alltid att rätta till Eva. Det är värre när folk skyller allt på hunden och vägrar se sin egen del i ett misstag!

Karin Wallander sa...

Har du en bra och trygg relation i grunden, och det har ju du och Zack, brukar det inte påverka långsiktigt ändå. Men jag lider med dig, vet precis hur det känns. "Been there done that" och inte är man stolt över det! Starkt av dig att skriva om det på bloggen.

PS Jag är superbra vattenträningsområden om du vill träna vattendirigeringar..

Ingrid sa...

Uj vilken trevlig miljö. Härliga bilder.


I bland gör vi såna grejer. Skillnaden är att vissa inte har vett att bli besvikna på sig själv efteråt...


Vad gäller det där med fysade hundar håller jag med dig. Första veckan i augusti kommer du dock att få möta en av de mest välmusklade schäfrar jag sett. När jag ser den hunden tröstar jag mig med att en rapporthund inte behöver se ut som en "belgian blue"...

Eva o Zakk sa...

Tack för alla klokheter!

Ingrid!

Jag träande Martina Garpsäter och Proffs Chrissie i lydnad för sådär ca 100 år sedan. Martina vann så vitt jag kommer ihåg SM i rapport vid tre tillfällen och ett NM. Chrissie var den mest fysade lilla räka jag sett. Så visst, det är inte alltid det syns. Titta på maratonlöparna.


Kicki sa...

Ja visst blir man förbannad på sig själv när man inte når upp till sin egen standard. Men jag försöker själv tänka att faktumet att jag blir förbannad på mig själv när jag klappar igenom är ett tecken på att den standard jag satt upp för mig själv är den rätta för mig, något jag fortfarande vill stå för. Man får göra om och göra rätt och tacka hunden för dess förlåtande inställning till sin människa!

Margareta sa...

Så underbart att även du kan fela. Jag tror att de flesta av oss strävar att "göra rätt" dvs ignorera fel, belöna det som är rätt, planera,utvärdera, träna ofta men korta pass, leka...Och många av oss lever titt som tätt inte upp till allt detta...

Fran sa...

som många andra skriver så är man ju bara mänsklig och felar ibland, men inte många kan erkänna det.


jag ångrar mig så starkt över hur jag låtit instruktörer behandla min hund på jaktkurser och hur jag oxå gjort felet men har idag kommit på bättre tankar. Förstår inte vad jag tänkt med innan....och jag håller med dig, jag tror inte hundar jävlas med oss, så smarta är inte hundar att de kan tänka i dom banorna att de gör saker för att göra oss besvikna och jävlas med oss.


fin bild på fin hund

Daniela sa...

Även solen har sina fläckar...
Tack för att Du delade med Dig av din mänskliga sidan! Vi är många som behöver veta att det kan hända även Dig. När det gäller Zakk, skulle jag tro att han har glömt för länge sedan. När man har så mycket på "sparkontot" som Du har i hans hjärtat, en liten skuld gör ingen skillnad.

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com