Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

söndag 6 juni 2010

Rangordning eller familjeliv?

Jag var ofta förundrad över att jag inte såg det jag borde se när jag läste om vargars beteende. Ganska snabbt efter min utbildning slutade jag att betrakta våra hundar ur ett vargperspektiv och intresserade mig mer för vad som sker mellan oss och våra hundar, utan jämförelser med hundens anfader vargen.

Idag är jag glad över att jag inte lät mig bevekas och falla i rangordningsfällan.

Några axplock ur Animals make us human.

"In the wild, wolfes don´t live in wolf packs, and they don´t have an alpha male who fights the other wolfes to maintain his dominance. Our whole image of wolf packs and alphas is completley wrong. Instead, wolfes live the way people do: in families made up of a mom, a dad, and their children",

"The mom and dad never stop being the mum and dad. The parents are always the parents and the pups don´t challenge their parents for dominance over the family". Animals make us human, Temple Grandin.

"The reason everyone thought wolfes live in packs led by an alpha, is that most researchs on the social life of wolfes has been done on wolfes in captivity, and wolfes living in captivity are almost never natural families. Animals make us human, Temple Grandin.

Jag undrar hur studier på "naturliga beteenden" hos människor fallit ut om vi gjort dem på inlåsta människor.

Tavla gjort av färgad sand Puerto de la Cruz.

12 kommentarer:

Elisabet sa...

Dessutom lär det finnas ytterligare en förklaring till varför myten om alfa-hannen är så seglivad. Forskningen lär ha bedrivits av manliga forskare som var lite selektiva i sin perception....


Snygga bilder!

Carolin sa...

Alla säger varg hit och dit men det finns olika arter av vargar, och det glömmer vi när vi pratar om det. Jag tycker folk pratar om det som om det vore vår gråvarg. När jag var på kurs hos Davis Selin så nämde han någon om att hunden kan vara mer besläktad med räv arten.

/Mvh Carro

Monica.Lorentsen sa...

Men,,jag har inte några "faktiska" belägg,,men "flocken" är alltid uppdelad i olika rangordningar-precis som det är ur hundens synvinkel i det vilda samt som vår familjemedlem. Var individ har sin ställning i flocken.

Kicki sa...

Är det inte så, att varje individ finns och har en uppgift som behövs. När vi säger rangordning, så lägger vi en värdering i det - högre upp är bra, längre ner är dåligt. Kanske det inte är så? Vargar kanske inte värderar de olika funktionerna som vi gör?

Lena Näslund sa...

Bra att du tar upp det här. Allt för många hundar trycks ner och domineras kraftigt för att många tror att det är så det fungerar i en vargflock. Att sedan vargarna i en famliljegrupp har olika uppgifter kan väl bero på att de är bra på olika saker? Vissa är bäst på att spåra, andra bäst på att springa eller att döda bytet.

Marre & Rasmus sa...

Varg är varg och hund är hund. Många säger att man bör vara ledare över sin hund för så är det i vargflocken. Personligen kommer jag aldrig att hålla med om detta då våra hundar aldrig kommer att se oss som vargledare, då vi inte är vargar. Vår uppgift med hela vårt hundägande är och kommer alltid att vara ömsesidigt med stor förståelse och en bra vägledning med konsekvens. Att försöka stå över sin hund förlorar man bara på i längden. Dessutom leder det bara till en nedtryckande maktkänsla och ett enormt förtryck för ens bästa vän “hunden“. Jag och min hund har ett ömsesidigt förhållande, ett eget språk kan man säga och det har vi kommit jättelångt med när det gäller förståelse för varandra. Men visst händer det att han ibland överraskar mig genom att vara smartare *S*


Sandtavlan var jättecool, däremot skulle det vara lite svårt att ha den i vardagsrummet

Den sista bilden får mig verklgien att minnas hur vacker Teneriffa är Ha det så gott. Kramiz

Annika sa...

Ett stort fel vi människor ofta gör är att förmänskliga hundarna. Vi förmänskligar ju inga andra djurarter utan accepterar dess beteende som de djur de är?

En annan fälla är just detta med alphaledare osv och det gammeldags dominansförhållandet som anses behövas.


Men om vi ändå tänker oss vargflocken som en familj (vilket den ju är i fritt tillstånd) och överför den domnisticerade hundens roll i vår egen familj? Hur behandlar vi våra barn? - Inte nu för tiden med skarp dominans och massor av förbud. Men vi försöker ju ändå uppfostra våra barn till att bli trevliga individer med oss som kärleksfulla och goda förebilder och lekkamrater och uppmuntrar deras positiva initiativtaganden i olika aktiviter. (Barn gör inte i första hand som du säger utan tar i första hand efter vårt eget uppträdande och agerande.) Av någon anledning så får vi ju våra barn att inte skrikande boxa gästerna i magen när de kommer innanför dörren eller rusa fram och hoppa på folk som vi möter i skogen. Likaså kan vi se att ju mer vi lär oss ju lättare och roligare är det att lära in mer. Under hög stress lär vi oss inget, vi behöver fokusera i lugn och ro för att ta till oss ny inlärning.

Kanske vi ska ska vara noggrannare med valpuppfostran för att slippa åtgärda en massa tonårsproblem? Kanske vi också ska utgå från att vi tillsammans med hunden är en familj, och inte krångla till det värre än så?

Annelie sa...

Superbra att du tar upp det. Jag bor i det nya vargreviret i stockholm. Och vargforskarna har informerat oss att i flocken är det föräldrardjur och valpar. Dom använder sej inte av alfabegreppen.

Pernilla sa...

Det jag ibland kan fastna på i tankarna är frågan om våra hundar lever i "fångenskap" och alltså kan jämföras med studier gjorda på vargar i fångenskap. Eller om hundens beteende när det gäller "rangordning" inte går att jämföra med vargar alls?

Carolin sa...

Rangordning?? Finns det i huvudtaget bland vilda djur, alltså som inte lever i fångenskap?

Kicki sa...

Den här boken ska jag definitivt läsa. Ibland tycker jag det är så svårt att sätta rätt ord på varför jag tränar som jag tränar och min syn på mitt förhållande till min hund - vilket gör det knepigt att få folk att förstå varför jag inte faller in i vargflocksledet när det talas om hundträning. Mer kött på benen är vad jag behöver! :)

Rita sa...

Forskning på "ville" hunder viser at de lager ikke flokker. De parer seg med hvem de vil og samarbeider ikke om valpene. De er semisolitære, altså de lever delvis alene. Se bl.a Ray og Lorna Coppingers bok "Dogs - A New Understanding of Canine Origin, Behavior and Evolution."

Det blir et nytt liv for hundene når vi mennesker endelig stopper med dette lederskapstullet

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com