Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

måndag 5 april 2010

Påskkul! Dirigering ur "Ryggsäcken"

Zakk har dragits med kennelhosta i en vecka. Den börjar sakta klinga av, men påsken har inte riktigt blivit den uppstart i spårträningen som jag hade planerat.

 

Istället övar vi "vänster, "höger" och "ut" med godbitar. Jag sitter på huk med Zakk i "ryggsäcken" dvs. mellan mina knän. Sedan säger jag vänster + "varsågod" och slänger ut en godis till vänster om honom i skulderhöjd som han omedelbart får ta de första två gångerna. Därefter gör jag likadant till höger. En kort paus på någon minut innan vi byter plats och upprepning ytterligare en gång åt vardera håll. Därefter lägger jag ut båda godbitarna i respektive riktning. När han tittar mot den högra godbiten säger jag "höger" och klickar och vice versa mot den vänstra..  Zakk får direkt på klicket ta godbiten. Det går naturligtvis att variera genom att ta upp godbiten och ge till "eleven".

Jag försvårar övningen efter ett par repetitioner. Nu är kriteriet för belöning att Zakk tittar i den riktning jag säger: Jag lägger ut båda godbitarna och Zakk tittar helst till höger. Jag säger "vänster" och väntar tills han börjar vrida huvudet från den högra godbiten och mot den vänstra. Klick + belöning.

Sedan tidigare kan Zakk "ut", dvs att det ligger en godbit rakt framför honom. Den heter "ut". Kriteriet för belöning är att Zakk tittar framåt mot godbiten för att jag ska säga "ut" och klicka. (ca 0.5 -1 meters avstånd från början) .

Just nu ligger samtliga godbitar utlagda och jag lär Zakk att diskriminera signalerna "ut, "vänster" och "höger" från varandra. Eftersom han sitter mellan mina knän är det lätt för mig att läsa honom och inte klicka förrän jag ser att han tittar i rätt riktning.

Jag tittar även på den skål jag skickar mot när jag ger kommandot. Jag riktar alltså inte mitt fokus mot Zakk!

Om Zakk inte direkt tittar i den anvisade riktningen väntar jag 5 sekunder innan jag ger kommandot på nytt. Klick + belöning.

Jag gör sex reptitioner. Sedan tar jag en paus och byter ställe. Var noga med att inte upprepa kommandot mer än en - två gånger om det inte lyckas direkt. Repetera istället inlärningen av kommandona på nytt genom klassisk betingning, "vänster" + släng godiset i den riktningen.

 Utvecka övningen genom att byta miljö, avstånd till godbitarna, ställ dig upp och backa även bakåt. I den här övningen kommer hunden sitta med ryggen mot dig och kan därför inte se dina handtecken. till skillnad från när hunden är riktad mot dig och ser vilken riktning du pekar åt.

*Till aktivering, skoj och nytta". Lycka till!

 

10 kommentarer:

Heléne & Eassa (& snart Vinna) sa...

Åhhh vilken rolig övning, den kommer att användas framigenom!

Heléne & Eassa (& snart Vinna) sa...

Åhhh vilken rolig övning, den kommer att användas framigenom!

Inger sa...

Låter som kul övning, det verkar praktiskt om hunden kan "höger" och "vänster". Är du noga med att han sitter rakt, d v s inte på ena skinkan?

Inger sa...

... och i fortsättningen - hur tänker du med "höger" och "vänster" när han är vänd mot dig?

Eva & Zakk sa...

Jag visste väl att fråga skulle dyka upp, det gör den alltid . Jag utgår från att allt till vänster från min näsrot är liktydigt med vänster, oavsett hur hunden befinner sig i förhållande till mig. Vice versa för höger.

Ja Inger!
Jag är noga med att han sitter rakt mot "ut". Inget "barhäng" med sned skinka. Rak i ryggen gäller!

Kicki sa...

Tack för en bra idé för denna skittrista dag Tänk att det bara är jag som kan få stopp i inspirationen, aldrig hunden. Nu ska vi kasta godbitar

Eva o Kasper sa...

Kanonbra idé, tack för den!

Merit å Cleo sa...

Jättebra inne aktivering nu när det är löp å karrantän för kennelhosta. Tänk vad mkt man kan göra. Tur att det finns sådana som du för oss som inte kan komma på det själv. Tack.

Sofia sa...

Hej!
Har provat den här övningen lite, men min hund verkar inte så sugen på att sitta i ryggsäcken, har du något kort tips? Min kontaktkontraktet är utlånad, ska försöka få tillbaka den så snart som möjligt!

Låtta sa...

Eva!

På HiK:s allmänlydnadskurs har vi precis döpt om Ryggsäcken till Tryggsäcken, för det är precis vad det är! På TVÅ kurstillfällen har hundarna förvandlats från (några) skälliga till tysta-trygga - tack för detta trollspö! (Att kursdeltagarna är duktiga och tränar flitigt på "läxorna" spelar förstås roll.) Men ändÅ!

Nöjda - nöjda - nöjda!

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com