Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 25 februari 2010

Ytterligare ett inlägg om skam

Tack Mia! Din fråga ledde till en massa diskussioner och frågeställningar. Varsågod, här kommer ett inlägg från en av mina goda vänner Karolina Westlund Friman.

Tja, om hundar kan jag ju inte så mycket men en reflektion från apfronten: Vill minnas att Frans de Waal (schimpans-Frans kan vi väl lite vanvördigt kalla honom) har diskuterat moralpaketet, dvs ett batteri med olika känslor som enligt honom har utvecklats hos socialt avancerade djurslag. Hos primater skulle evolutionen av samarbete gynnas av att man blir "glad" om någon samarbetar, "besviken" om någon inte samarbetar, samt att man "skäms" om man inte samarbetat.

På så vis så uppstår motivationen att bestraffa någon som inte samarbetat genom att inte samarbeta med den individen i fortsättningen (inom etologisk lingo brukar man kalla detta att man bestraffar "fuskare"). Även "fuskarna" uppvisar beteenden som man hos apor alltså väljer att kalla skam (vill jag minnas, det var väl en 12-14 år sen jag läste om just detta i Schimpans-Frans bok Good Natured). Man tror då att denna känsla motiverar fuskaren att skärpa sig och samarbeta bättre i framtiden. Man skulle ju kunna tänka sig att även andra djurslag med väl utvecklad socialitet har utvecklat liknande egenskaper - hundar, t ex?!

Vi människor har ju en tendens att antropomorfisera, dvs tolka in mänskliga känslor och strategier, i djurs beteenden. Men varför inte - vi får väl anta att eftersom vi delar så stora delar av vårt DNA så vore det ju konstigt om det bara vore "känslo-DNAt" som INTE var gemensamt. Känslor genererar ju beteenden, vilka i sin tur utsätts för selektion...


När man killar en schimpans så skrattar den, nästan ett kusligt människolikt skratt, så antropomorfisering ligger väl särskilt nära till hands här. Eftersom vi är särskilt nära släkt har vi lätt att tolka apors signaler, men det finns väl en del färsk forskning som visar på att hundar selekterats för just uttrycksfullhet, dvs att dagens hundar förmedlar mer (förmodade) stämningslägen än sin vilda förfader vargen?

 

Karolina Westlund Friman

Etolog

1 kommentar:

Carolin sa...

hej! Är det Karolina Westlund som hade en föreläsning på linköpingsuniversitet för kursen djurs beteende? Du pratade om träning?

/Carro

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com