Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 6 januari 2010

Svar 2, på förra bloggen från den 30 december

"Jag skulle gärna vilja att veta lite mer om "tänket" med där runt-kommandot och inkallningen. Har hört det (i tredje hand) förut, men fick inte hela tankekedjan klar för mig!"

Börja med att lära din hund  att gå runt ett träd eller en stolpe. Den knöligaste men roligaste vägen (för din egen utveckling som tränare) är att shejpa in beteendet. Den enklaste, är att du använder dig av hjälper.

Shejping,

Stå väldigt nära trädet, max 50 cm avstånd. Kriteriet för att du ska klicka är att din hund vänder bort blicken från dig i riktning mot trädet/stolpen.

Belöna blixtsnabbt, innan din hund vänder upp och tillbaka mot dig, i den riktning hunden ska, dvs framåt. Repetera inte mer än max 3 gånger. Låt därefter din hund vila.

Nästa kriterium kan vara att din hund tar flera steg innan du klickar och belönar.  Gå inte i fällan och inbilla dig att du måste mängdträna första kriteriet tusen gånger.Korta pass och mycket vila är ofta nyckeln till snabba framgångar.

Variera platserna (träden) så fort som möjligt. Byt sedan ut träden mot en stol, ett bord, en bil, ett hus osv. Signalen lägger jag på så tidigt som möjligt. Så fort jag ser att hunden vänder från mig och börjar att gå runt trädet.

Hjälper

Tycker du att det är svårt med shejping går det lika bra att hålla hunden kort i kopplet för att sedan sträcka ut en hand med en godibt i på motsatta sidan av trädet. Hunden "måste" välja rätt väg runt trädet för att på det viset komma åt godbiten. Sedan ökar du svårighetsgraden  genom att successivt banta bort hjälpen av din hand (håll in armen mer och mer mot din egen kropp). Ge kommandot när du ser att hunden börjar runda trädet så att han/hon inte felaktigt stannar upp istället för att fortsätta runt. Därefter ger du kommandot allt tidigare för att sedan prova när hunden befinner sig vid din sida.

7 kommentarer:

Lotta sa...

Tack, men jag var nog lite otydlig i min fråga. Hur ska detta sedan leda till ett snabbare ställande på inkallningen, vilket jag hört talas om att det ska kunna göra? Det är ungefär där min tankeförmåga tar slut. Vad är fördelen med att lära in inkallningen med ställande med den här metoden gentemot de traditionella metoderna? Hoppas du orkar utveckla lite till. :)

Kerstin sa...

Hej, jag har problem med min kelipe som är 3,5 år, när vi tränar så är hon bara intresserad av belöningen. Jag har jättesvårt att få henne att ta det lungt, och vara intreserad av mig om inte hon får belöning. Nu har jag provat din 1 minutersträning och sen belöna henne med klappar och röst. Så nu hoppar hon och försöker bita i mina händer för att få i gång mig. Hur gör jag?

Eva & Zakk sa...

Hej Lotta!

Fördelen med att lära hunden att springa runt ett föremål är att du slipper momentet att din hund inlednignsvis ska sitta/ligga stilla och invänta din inkallningssignal. Istället skapar du en skojig springlek där det kan halka in ett ställande, läggande på både ut-eller inväg, eller inte alls. Hundar tycker ofta att det är väldigt skojigt att runda olika föremål. det i sig blir en aktivitet som gynnar att vi slänger in ytterligare kommandon. Variationerna är oändligt mycket större än att alltid sätta/lägga hunden inför en inkallning. fråga på om jag är oklar.

Kerstin sa...

Jag skulle gärna komma på kurs hos dig men jag bor i Norra Jämtland så det är lite svårt att komma en kväll.

Skall testa det där med "slut" så får jag se, det är jättesvårt för vill hon bara är hon duktig, och ibland "försvinner" hon bara och är okontaktbar, går och tittar efter en belöning eller andra ljud eller fåglar.... Då brukar jag bara sluta, annars är risken att vi blir ovänner, och det vill jag inte.

Hanna sa...

Hej! Jag har oxå kelpies så jag känner igen Kerstin problem med belöningen. Det jag gör då mina kelpies blir för fixerade vid belöningen är att jag står helt stilla, fryser till is och vänder bort huvudet från dem. Då brukar de tycka jag är konstig och av nån anledning sätter de sig och tittar på mig och precis då ger jag dem lov att ta en extern belöning. De måste alltså va lugna för att få sin belöning. Externa belöningar är väldigt bra till heta kelpies. Hundarna måste titta på mej och va i rätt sinnesstämning för att få ta belöningen. Man kan träna detta som en lek. Blanda inte in lydnadsmoment i det i början utan gör det till en lek där hunden själv får lista ut vad den ska göra för att få ta belöningen. Kelpies älskar sån shejping för de får lösa problemen själva och kelpies är väldigt bra på problemlösning, oftast snabbare än sina ägare tyvärr...

Hanna sa...

Hej igen... Jag kom på en sak till som kanske kan hjälpa dej, Kerstin: ofta när man tränar kelpies och de börjar leta lukter eller titta på fåglar så gör de det för att de är uttråkade. Man kan inte "traggla" moment för mycket med en kelpie för då tröttnar de och "gör om" momentet. De lär sig så snabbt att man som förare hela tiden måste vara ett steg före och hela tiden göra övningen svårare eller annorlunda så de känner att det är en utmaning, annars tröttnar de.

Till Eva: Jag lärde mina jyckar gå runt en stol igår kväll - de tyckte det var skitkul!

Lotta sa...

OK, tack, nu är jag med – tror jag. Ytterligare ett projekt vi ska ta oss an då, med tanke på att vi har problem med just det momentet. Men detta kanske kan vara en väg.

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com