Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

lördag 23 januari 2010

Förakta inte grunderna i hundträning!

Hemkommen efter en dags undervisande om ämnet koncentration - orsaker och konsekvenser! En vanlig kommentar från mången hundägare är , "jag måste alltid backa tillbaka till grunderna".

Ett grundläggande feltänk! Få hundar är ordentligt grundtränade vilket visar sig senare i bristande koncentration och uthållighet i momenten. med grunder menar jag att hunden kan skilja på olika belöningssignaler såsom , "bra", "bus", "varsågod" och "slut!. Kan hunden dessa signaler i samband med stadgemomenten, stå, sitt och lägg samt grundläggande följsamhetsträning har vi etablerat tydliga ramar runt hunden. Ett väl genomtränat moment bör kunna belönas på vilket sätt som helst utan att hunden tappar koncentration på färdigheten. 

Att ständigt undvika vissa belöningar alternativt acceptera att hunden inte vill bli klappad/lekt med innebär begränsningar i möjligheten att använda varierade belöningar. Risken vi löper med alltför statiska belöningar är att hunden utvecklar alltför stora förväntningar på belöningen alternativt tröttnar. Jag får ofta frågan hur vi vi ska jobba bort belöningarna. Svaret blir att vi först bör variera belöningsmetoderna innan vi jobbar bort våra belöningar - för att  istället kedja inlärda beteenden.

 

9 kommentarer:

Fran sa...

tack eva för att du delar med dig av din kunskap. jag lärde mig massor på kursen idag och jag är jätte sugen på att testa o se hur det går för oss nu med lite nya infallsvinklar.


puss fina Zakk.

kram

Fran o askapaska

Jenny sa...

Tack för en jättebra dag!

Linnea & Laszo sa...

Tack för en väldigt inspirerande och givande kurs!

Petra sa...

Tack för en riktigt bra och rolig kurs. Jag fick en massa aha-upplevelser och inspiration så nu ska det bli riktigt kul att träna och testa det vi har lärt oss.

Och framförallt, tänka på att INTE ritualisera belöningarna

Ser fram emot fler kurser framöver


Petra och Aska

Eva & Zakk sa...

Tack allihopa!

Lycka till med träningen och hör av er och berätta hur det går.

Sofia & Elsa sa...

Tack Eva för en toppenkurs!

Jag fick så många aha-upplevelser och känner mig otroligt taggad nu att fortsätta träningen!

Jag kommer tillbaka på fler kurser!

Kicki sa...

Intressant detta med belöningar. Nessie vill egentligen bara ha godis, och det är ju oerhört bekvämt. Inga krav på kvalitet. Torrpluttar funkar hur bra som helst. Visst finns det annat som är kul, men det är som att det är själva träningen som är roligast. "Hit med belöningen så att vi kan fortsätta!" "Dragkamp? Visst matte, för din skull då, men låt oss fortsätta med det roliga vi höll på med." Fick hon välja på att springa efter en boll, eller fortsätta träna, så skulle hon utan tvekan fortsätta träna. Antagligen är jag en usel matte som inte lyckas liva upp henne med alternativa belöningar. MEN Jag har fyra superförstärkare, som får henne att överträffa sig själv: dammsugaren, snöspaden, sopkvasten och krattan Kan vara lite knöliga att släpa runt på bara

Missfostret sa...

Du har en väldigt trevlig och givande blogg

Anita Weinius sa...

Tack även från oss! Vi jobbar vidare med Carina tills vi ses på nästa kurs!

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com