Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 30 december 2009

Saknade hundfunderingar

Jag förstår att ni saknat lite mer köttiga bloggar. Jag tappade lite styrfart sedan i november. Det får bli ett nyårslöfte att återgå till de gamla vanorna med lite mer matnyttiga tips.

Zakk har ju kennelhosta just nu även om den är på bättringsvägen med ytterst få hostningar. Just nu tränar jag honom i "minutträning" som innebär att han får utföra olika moment under en minut utan belöning. Så kort stund att han inte alls vill sluta träna -  men inte så läng tid att han hinner tröttna.

Zakks kunskap består just nu av följande inlärda beteenden;

Fotgående; Stegförflyttningar och vändningar på stället och på signal.

Skall, framifrån och även gåendes rakt mot mig som backar bakåt. Det gör att han inte kan studsa med frambenen utan får vara mer simultan dvs gå och skälla.

Kryp; stegförflyttning till höger, bakåt, vänster om, höger om och vänster om på stälelt. Väldigt lite rakt fram eftersom jag eftersträvar följsamhet och korekt position.

Framåtsändande. Han klarar både fotgåendet och "före" kommandot bra. Springer ut till ca 15 meter då han stannar upp. Jag tillåter mig att vara experimentell fast det inte är den snabbaste vägen . Jag älskar att shejpa in framåtsändandet eftersom den skärper min koncentration. Just nu befinner vi oss på brytpunkten från avsaktning gallopp till trav. Zakk gallopperar ut, tvärnitar och står i ca 20 sekunder och stirrar på mig. Någon gång försöker han komma tillbaka men då lyfter jag handen i ett stopptecken. Han väntar och börjar sedan en krabbliknande gång åt sidan med blicken vänd mot mig. Jag följer efter!  Han måste rikta blicken framåt för att jag ska hiva iväg kongen i svansen på honom. Orsaken är att jag skickar den straxt bakom honom är att han annars  återigen kommer att starta i gallopp. Nu "segar" han igång eftersom kongen inte kommer framför honom.

Ingen metod jag rekommenderar eller skulle lära ut på kurs eftersom den kräver tålamod och kunskap, men vem har sagt att allting måste gå snabbt? Detta kan jag leka med själv för mitt eget höga nöjes skull!

Vi tränar även inkallning med ställande och läggande runt vardagsrumsbordet. Zakk förstår signalen "runt" vilket gör att det finns många tillfällen att kommendera honom att stanna, stå och lägga sig ned i rörelse. "Runt" betyder "spring runt det du ser" vilket kan betyda allting från ett bord till ett hus.

Apportering; Zakk kan nu hålla i apporten oavsett om jag slänger godis runt huvudet på honom, bollar med en boll, säger nonsensord (inte loss). Han släpper inte när jag tramsar med att säga "tomat", "vill du bada" osv. Inte förrän jag säger "loss" spottar han apporten!!

 Och som sagt: Just nu jobbar jag bort en del förväntade belöningar genom att bygga korta beteendekedjor med klapp och beröm som slut.

 Fråga gärna utifrån vad jag skrivit idag . Då kan vi ha en dialog runt olika moment under kommande vecka.

12 kommentarer:

Carro sa...

Precis den här typen av saker som jag saknat! Jublar och tar tacksamt emot ditt tänk kring träningen.

Eva & Zakk sa...

Tack! Behövde en spark i baken denna gång...och lite inspiration från er läsare.

Sofia sa...

En liten fråga bara...hur många moment gör du under den minuten. Det är klart att man kan klämma in massa om man vill och orkar men en liten fingervisning om hur många vore intressant att veta.

//Sofia

Lotta sa...

Jag skulle gärna vilja att veta lite mer om "tänket" med där runt-kommandot och inkallningen. Har hört det (i tredje hand) förut, men fick inte hela tankekedjan klar för mig!

Hoppas ni får en fin avslutning på det gamla året, och ett Gott Nytt!

Carina Larsson sa...

Gott Nytt År!!!

Härligt med lite inspirerande läsning . Bra när fantasin tryter och det är -20 ute

Ha det bäst och Zack, krya på dig.

Kram

/Carina & Nero

Anna H sa...

Ja! Kul att du är igång igen! Framåtsändandet är ju intressant och svårt, precs där du är nu. Använder du någon fysiskt markering, kon eller nåt där han ska sakta ner eller har han 15 m "i kroppen"?


Säger du loss och får släppandet oavsett om du håller i apporten eller inte?


Kram/Anna

Kristin og Cinco sa...

Hei:)Vil bare ønske deg et godt og framgangsrikt nytt år.Gleder oss til vi ser deg igjen.Stor nyttårsklem til deg:)

Eva o Kasper sa...

Hur har du lärt in Runt? har själv precis börjat med Cirkel (runt mig) men har där fortfarande en liten targetfingersignal, tror den kan åka bort snart. Det skulle ju kanske kunna utvidgas till runt andra saker också?

Maja & Selma sa...

Hej & God fortsättning! Kul att läsa om dig och Zakks träning! Själv håller jag också på med skall och framåtsändandet. I skallet gör jag nästan precis som du! Känner mig lite stolt nu)) Framåtsändandet går suuuperbra och just nu är jag lite hög från träningen tidigare idag Tog bort targeten för en tid sedan och vips, hon vänder sig inte om! Hoppas nu detta håller i sig...

Hoppas vi syns snart igen, har såklart nya saker som jag behöver din expertis för att lösa!

Tjing!

Kicki sa...

Tack för inspirationen! Jag och Nessie har utvecklat momentet "runt". Hon kunde sedan tidigare gå runt en stol på kommando, och det var därför inte svårt att få henne att generalisera till annat. Men tränar man inne, så är sakerna inte så stora Papperskorg, tvättställning, soffbord... Så jag började krympa sakerna. Vad förväntas man som hund göra med de små sakerna? Väldigt intressant! Man ställer ett bokstöd på papperskorgen - tar bort papperskorgen och hunden går runt bokstödet - ställer en mugg på bokstödet... Nu börjar det bli knepigt! Kanske till och med idiotiskt Är det en rolig utmaning att kunna alternera mellan att ett föremål är en target, ett objekt för apportering, eller något man ska gå runt?? Bra för hjärnan (hundens menar jag nu främst) eller en katastrof för träningen? Nä, KUL för oss båda tror jag

Inger sa...

Himmel, jag blir nästan yr i huvudet av allt ni gör! Douglas ska "bara" bli apportör, vi tränar mest avlämningar, att inte välja bland apporterna o s v!

Agneta & trubbnosarna sa...

Behövde lite inspiration så tack för det Har kommit av mig lite så nu blr jag i och för sig lite stressad till den 15:e...

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com