Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

söndag 8 november 2009

Milgrams lydnadsexperiment

Milgrams experiment, ägnar sig fortfarande vissa instruktörer åt. Kursdeltagare, som under överinseende av en auktoritär instruktör, misshandlar sina hundar - under täckmantel att det är en nödvändighet!

Milgrams lydnadsexperiment

 

10 kommentarer:

Petra sa...

Bra Eva!

Kicki sa...

Även om jag själv inte har sett de olika hundträningsprogram som visas på olika TV-kanaler, så har jag förstått att vissa av dem också använder denna princip. Om inte annat, så möter jag då och då hundägare som aningslöst och reservationslöst "lägger ner" sina hundar, eller demonstrerar sitt "ledarskap" på de mest hårresande sätt. De har nämligen sett på TV hur det ska gå till... Och det man ser på TV är ju som bekant alltid rätt. Vem har kunskap och makt att granska/förbjuda att vad skit som helst lärs ut på TV?

Camilla sa...

Bra att du tar upp detta. Fast jag hade önskat att du utvecklade ditt inlägg lite.
För den nyblivne hundägaren är instruktören en auktoritet, och visst känner varenda människa av grupptryck i större eller mindre grad. Jätteviktigt att känna efter inåt och tänka själv över hur man vill vara med sin hund!

Märta sa...

Det som jag tycker är synd är att det aldrig finns ett TV-program som visar hur man faktiskt bygger upp en helt normal valp till en helt normal hund. Och dom flesta hundar är väl trots allt ganska normala? Mer eller mindre lydiga så klart, men knappast vansinniga monster... Det är alltid ganska extrema problemhundar som visas, vilket förhoppningsvis inte är standard. Eller så bor jag i för skyddad miljö...

Eva & Zakk sa...

Absolut Camilla, och därför får vi auktoriteter aldrig glömma vilken makt vi har i våra händer.
Vi får aldrig glömma........

Annika & Lovis sa...

Bra Eva! Det här är viktigt att det tas upp av er instruktörer, vi behöver fler tränare som kan tänka "out of the box", vilket du visar att du gör och tack och lov en del andra också!!

Toppen!!

Suvi sa...

Åh, snälla, kan du inte utveckla detta?

Såg nyligen Cesar Millan vägleda en kvinna genom en nedläggning. Det såg (till slut) riktigt fridfullt ut.

Det var bara drygt någon vecka sedan min osäkra hund gjorde utfall mot en förbipasserande och jag fick höra att "hade jag varit du hade jag lagt ner hunden" och när jag försökte förklara att min hund skulle reagera oerhört negativt på det gick det liksom inte fram. För alla har ju sett på tv hur bra det ofelbart funkar...

Eva & Zakk sa...

Jag har utvecklat mina tankar redan. På 200 sidor i Kontaktkontraktet beskriver jag hur jag ser på relationen hund - människa.

Hälsningar

Eva

Lena sa...

Som instruktör är det viktigt att gång på gång påpeka för kursdeltagare att de endast ska göra de övningar som de tycker känns rätt för dem själva och deras hund. De behöver inte köpa allt jag säger!! Det viktigaste är att bygga upp en relation mellan hund och förare som bygger på tillit. Att "lägga ner" sin hund i en situation som man inte behärskar visar hunden att min matte/husse är inget att lita på när det blåser och raserar allt vad tillit heter. Viktigt att visa valpen redan från början att matte/husse tar alla beslut om hur man ska bete sig i olika situationer. Köp inte allt ni ser på TV. Tänk själv !

Maja & Selma sa...

Bra att du tar upp detta! Det är förvånansvärt många som gör som de blir tillsagda när det kommer till hundträning, istället för att själva tänka efter. Jag har själv fått berättat för mig vilken djup ångest viss träning framkallat, men att det på något oförklarligt sätt är nödvändigt om man ska kunna tävla hunden i högre klasser. Så fruktansvärt, så det vänder sig i magen

Jag tycker dock att ansvaret som hundägaren har är större, än ansvaret som "hundcoachen" har. Dumskallar som kallar sig proffs kommer alltid att finnas, det är upp till oss hundägare att inte göra nåt som vi inte tycker känns rätt.

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com