Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

fredag 2 oktober 2009

Aktivitetsnivåer i förhållande till belöningar

En belöning är någonting som får hunden att bjuda på ett beteende på nytt. De är våra verktyg i all inlärning och träning.

Därför är det viktigt vilken attityd hunden har till din tänkta belöning. Viftar hunden på svansen/blir glad när du klappar på honom/henne? Tycker hon/han om att leka? Tycker han/hon om mat/godis?

Med en alltför lugn hund gäller det att lära den att först slita för belöningen (mat/godis), vilket säkrast görs genom sökuppgifter. Att arbeta upp hundens uthållighet och aktivitet, handlar ofta när det gäller lugna/omotiverade hundar till en början om att lära dem slita för belöningen genom nosarbete. När så hunden har rätt förväntningar inför uppgiften, kan vi använda söket som belöning för lydnadsträning. Naturligtvis handlar det om extremt korta pass till en början, kanske 10 sekunder.

Jag rekommenderade att matte skulle börja lära in fotgående i dessa situationer. Då  är tiken redan aktiv och motiverad.  Till en början räcker det med att hunden tar kontakt med en stillastående ägare. Steg 2 kan vara att föraren backar med hunden framför sig. Rätt attityd leder till "varsågod" och sökuppgift. När detta fungerar så är det lättare att träna in fortgåendet vid vänster sida.

.

Nu bär det av till Göteborg med tiotåget för vidareutbildning av instruktörerna i Hundar i Kålltorp. Jag kommer att ha en clinic där jag arbetar praktiskt med hundar med olika problem. Zakk följer naturligtvis med på tåget till Götet.

 

 

2 kommentarer:

Madde sa...

Tack för en inspirerande kväll Kanon bra att få en kick i tankearbetet runt belöningar.....

Helt klart att Fejjan går runt och skickar några "SMS" på planen ibland


Ha en trevlig helg i Götet !!


Madde m dobbrar

Marion sa...

Jag vill också tacka för en inspirerande kväll!

Nu ska här finslipas på "grundfärdigheterna"! :)


Trevlig helg!


/Marion

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com