Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

söndag 27 september 2009

Sikta mot stjärnorna

I fredags startade min "Sikta mot stjärnorna" bestående av 8 stycken valpar/unghundar, bestående av tre schäfrar, en bearded collie, en doberman, en boxer, en tervueren och en tax. Kul blandning av jyckar!

På agendan för dagen stod specifika belöningssignaler för olika typer av belöningar. "Bus" står för lek inom armlängdens avstånd, "bra" för kontakt och en glad svans, "varsågod" för att sticka iväg till en belöning på avstånd och "slut" för att det ringer ut ur klassrummet. Målet är att hundarna inte ska "snöa" in på vissa belöningar och därmed rata andra typer av belöningar.

Dessa belöningar ska vi sedan använda oavsett beteende. Hundarna ska inte belöningsritualiseras utan bli överraskade. Det är lika viktigt att tänka igenom sina belöningar som den operanta delen i träningen. Klassisk och operant betingning samverkar alltid! Därför är det så viktigt att vi även planerar hur, var och med vad vi belönar. Det kräver lite planering med andra ord.

STCC banracing med fyrfoting i Ulriksdal

Cissi, Caroline, Ewa och jag träffades vid nio imorse för att spåra med fyrbeningarna. Det blåste kuling, vilket gjorde det lite besvärligt för både hundar och oss.

Jag måste skärpa mig med spårträningen, jag har ingen bra kontinuitet i träningen utan det blir lite hipp som happ. Zakk är fullkomligt överjäklig, på både gott och ont. Han tar vinklar som det värsta STCC racingbil med den påföljden att raksträckorna går i över tvåhunda knyck (ja, fortfarande). Båda tummarna blev skinnflådda och jag har en blåsa på lillfingret. Nu är det inte kul!!!! Jag har spårat med fem hundar och tycker att jag inte är helt obegåvad, men nu måste jag sätta mig ned och tänka.

Jag har ingen möjlighet att lösa det genom att vänta i fyra timmar - det är inte praktiskt genomförbart. Jag måste få hundskrället att gå lugnt trots att spåret är en timme gammalt. Idag sa jag faktiskt till honom vilket naturligtvis gör att han tappar lite fokus men han lugnade ned sig 20 % -  tillräckligt för att jag ska överleva i nedförsbackarna.

 

5 kommentarer:

mumlan sa...

Hoppas att det inte finns tràd i utfòrsbackarna fòr i sà fall màste du nog ha slaomteknik dà du hànger pà efterkàlken.Verkar som du fàtt den dàr dunderhunden du ville ha


fixa ett par skòna skinnhandskar som bara àr fòr dig och dina hànder...fòr hànder och fingrar àr otroligt viktiga att ha i ordning!!

Lollo sa...

Har haft lite liknande problem med Eddies.. viltspårning......Använde kort lina o stannande upp i spåret(vid högt tempo) o stod helt still utan att ta nån kontakt med honom..När han sen lugnade sig o med näsan i backen fick han belöning i ...att spåra vidare.....Körde oxå flera korta spår i stf ett längre....nu spårar han i perfekt tempo o blev SVCH i helgen

Francisca sa...

Jag har stora problem med Aska i spåret oxå, det går för fort och på så sätt kan vi inte ha det. Jag har försökt det mesta känner jag. Aska går ju att korrigera men det hjälper inte, för hon tar ju inte åt sig alls, utan är så blockerad i att spåra att hon bara skakar sig och vill fortsätta. Efter ett 200m spår är hon lika slut som om hon varit på jakt i 6 tim utan paus, tungan hänger långt ner och hon andas som om hon höll på att svimma...


Om du hittar lösningar för ert spårande så blir jag ju såklart tacksam, kanske dina lösningar kan hjälpa oss .


lycka till!

kram

Fran

Petra och Ozman sa...

Hej, det verkar som vi är flera som ser fram imot en lösning på att det går i 200 knyck i spåret. Så vi ser fram imot en lösning med spänning. Längtar redan till nästa kurstillfälle, men är ändå glad att det är ett tag kvar tills dess. Lagom fullmatad med info sen i fredags och mycket att träna på.

Kram

Eva & Zakk sa...

Grattis Lollo!

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com