Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 13 augusti 2009

Arbetande retrievers på kurs

Idag är det fjärde och näst sista dagen på den årliga retrieverveckan. Det här årets jyckar är yngre och mindre erfarna än förra årets hundar.....

....vilket jag tycker är så kul! Jag känner mig oändligt priviligierad som får möjligheten att arbeta med allt från förstagångshundägaren till tävlingsräven med sin senaste valp/hund och många fler. Jag tackar för ert förtroende!

Det är underbart att se hur Lasses Ollie från att hoppa och studsa och som inte hade en susning om att gå fot, på tio minuters träning med positiv förstärkning (matskålsträning) klarade av att Mathilde kunde störa Ollie utan att hon vek från Lasses sida. Hon har utvecklats otorligt mycket på två dagar (var inte med första dagen).

Vi har hittills tränat stadga i fotgåendet med olika typer av störningar och vi har tränat inkallning (utan apport) ur vattnet genom att:

1. Sätta en matskål/dummie en bit upp på land.

2. Visa att vi har godis i händerna.

3. Lura ut hundarna i vattnet utan att kasta någon apport, däremot en sten eller en torrfoderkula (köttbullar flyter en stund .

4. Kalla in hundarna när de "coolat" ner, eventuellt när de söker ögonkontakt (de självständiga).

5. Kriteriet för belöning är att hundarna snabbt kommer upp ur vattnet på inkallningsignalen -  utan att skaka sig.

6. Belöning ur handen.

7. Ta undan handen och säg "skaka", vilket voven omdelbart gör. Vem vill stå med rinnande päls?

8. Skicka hundarna på ett linjetag (rakt ut) till den först utsätta skålen/dummien.

Skakar sig hundarna när de kommer ur vattnet och innan de kommit fram till föraren får de snällt plumsa i och upprepa inkallningen. Bad luck!

En av lakritsnörena (jaktlabbe) Riva gnäller vid vattnet. Theresé tränar henne genom att placera en matskål på land innan de tu tågar ner till vattnet. Gnället försvann snabbt! Från att Riva hade en alltför stor dragning till vattnet blev balansen genast bättre. Matskål...bada....matskål....bada.....matskål...När Riva var tyst, berömde Theresé henne genom att göra helt om och skicka Riva upp i skogen mot matskålen, på ett linjetag "ut". Självklart kan man byta ut matskålen mot ett sök etc. Det viktiga är; att vi lär våra hundar att det inte alltid innebär ett vattenarbete bara för att vi närmar oss vattnet.

 

Carina och Nadal preparerar matskålen för ett blivande fotgående.

 

Mathilde utmanar Nemi genom att trycka henne framåt mot matskålen. Har Nemi trots utmaningen ändå stadga i fotgåendet?

 

....vet att det är modernt med rosa pipa. Tycker det är lite beige så jag kör med en hel outfit i rosa!

 

Jag visar koppelträning på Ollie som har en kängurugen. Hon får börja träningen med att hoppa av sig sin överskottsenergi mot en godis som jag håller ovanför hennes huvud. Lagom så hon inte kan nå den. Hopp.....hopp....hopp.....hopp....hopp....hopp.hopp...hopp...hopp....till slut tröttnade Ollie! Inte för att att jag tror att beteendet på något sätt är utsläckt, men med fortsatt träning lär sig den unga damen att det blir inga kul uppgifter så länge man leker känguru. - För böveln, du är ju ändå en labrador Ollie!!

 

Filosofiska stunden med Cissi, Adder och Caroline.

 

Ingela i färd med att preparera en av matskålarna med Kavli Baconost. Bra för glada unga hundar med mycket spring i benen. Det tar nämligen tid att slicka i sig smetet! Jaktlabbe? Nej då, bara en helt vanlig labrador som inte övergötts! Så underbart att se!

 

Maria och Abbe. Ingela visar mig foten .

 

Cissi, Lasse och känguru-Ollie.

 

 

 

 

 

 

 

5 kommentarer:

Inger sa...

Åh,vad kul - där är Lasse, som jag känner! (Sista bilden.) Har du en gul labrador nu?! Vad bra att du går kurs hos Eva, måste vara toppen. Hoppas kunna gå en kurs senare i höst med en självständig "herre".
Hmm, ursäkta det personliga tonfallet ...
Inger

Anna sa...

Åh vad roligt det låter!!! Vill så väldigt gärna gå retrieverkurs för dig men tyvärr ligger den fel i tiden. Kanske blir det fotkursen i oktober istället...

Kicki sa...

Det här med matskålsträningen vid fotgående ska jag prova omg. :) Det skulle vara härligt med lite tips på hur man kan använda matskålen även vid inkallningsträning med en unghund som tenderar att tycka att annat är mer spännande än att komma till matte (åtminstonde när andra hundar lockar)...

Märta & Jim sa...

Tänk att det redan är ett år sedan vi gick din retrieverkurs, det var så kul!

Ingrid sa...

Hmm skulle också behöva en retrieverkurs. Har hundraprocentig inkallning överallt....utom från vattnet. Då står hon som en ko och glor på mig med ögon som säger "snälla matte bara ett litet tag till". Å andra sidan har jag kanske uppmuntrat beteendet genom att fnissa. För lite kul har jag nog tyckt att det är...

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com