Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 6 maj 2009

Lär hunden skilja på beröm och varsågod

Alla hundnördar har nog under åren satt hunden framför sig och dragit i kopplet för att öka hundens kunskap om att sitta kvar under störning.

Ytterligare en variant som ökar hundens kunskap om att sitta stilla när saker händer är att;  sätta hunden, slänga ut en godbit (eller lägga i en matskål), glatt och aktivt klappa och berömma hunden för att, när hunden sitter kvar, belöna med ett "varsågod" eller "ut". I nästa steg brukar jag placera min ena hand på hundens manke och skjuta hunden framåt mot godbiten, samtidigt som jag berömmer. Hoppar hunden upp korrigerar jag snabbt och lite retsamt "gick du på den enkla....".

Kriteriet för "varsågod" eller "ut" är att hunden aktivt lutar sig tillbaka. Var noga med att belöna hunden omedelbart de första gångerna så att han/hon förstår att det är just det beteendet som är det önskvärda. Jag använde metoden dels igår när jag hade sex hundar från Agrosofens kennel på kurs i retrieverlydnad och idag på hundmöteskursen. Det är både en kul, enkel och tydlig stadgeövning där hunden lär sig att skilja på beröm och frisignal.

Det som skiljer retrieverträningen från vardagslydnaden är att vi gärna vill att "vardagshundarna" ska ta ögonkontakt medan vi i retrieverlydnaden vill att hundarna behåller blicken framåt. Kriteriet för "varsågod" respektive "ut" blir därför lite annorlunda beroende på vad hunden ska användas till. Vardag = ögonkontakt och dirigering = blicken framåt.

7 kommentarer:

Ulrika Högberg sa...

Denna övning ska testas. Vilket bra tips! Jag tror att min vovve kan skillnaden, men det lär ju visa sig. Skulle jag ha fel är det ju bara att träna vidare.

Eva o Kasper sa...

Men bara så jag inte missförstår: du tränar kontaktövningar i andra sammanhang än när retrievern sitter vid din sida?

Har ju en "vardagshund" och är kanske på väg att köpa en "retriever", så jag vill ju inte klanta till det där...

Johanna sa...

Ha ha! Jag tänkte först, men gud vad lik den där tjejen är mig, undrar vem det är... ;)


Sen såg jag att det var jag & Lucy.

Eva & Zakk sa...

Jag skiljer på lydnadsträningen och jaktträningen. I jaktlydnaden vill jag inte att hunden tittar på mig eftersom den riskerar att missa nedslagsplatsen för en nedfallande dummie eller fågel. I lydnaden däremot vill jag att hunden har fullt fokus på mig och ingenting annat. Det krävs med andra ord två olika kommandon för jaktfot och tävlingsfot. Ska hunden dirigeras från mig vill jag å andra sidan att hunden alltid tittar dit jag pekar.

Eva & Zakk sa...

Hej Johanna och Lucy!


Ja, ni är väldigt lika ekipaget på bilden.


Jill sa...

Var det något som fastnade på alla kurser vi varit på hos dig så var det att skilja på beröm och varsågod så det praktiserar vi flitigt Benny och jag. Vi har dagligen stor nytta av kunskaperna från tidigare Retriever och slyngelkurs och jag brukar varmt rekommendera dessa.


Såg man ju direkt att det var du Johanna

Carina sa...

Testade på våran vovve och det funkade! Hihi vad roligt=))

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com