Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 22 april 2009

Grabbarna grus på hunddagis

Min assistent annonserade återbud till dagens skvallerkurs. Jag ringde runt till mina pålitliga assistenter och fick napp hos en av mina trogna kursdeltagare, tillika ägare till en av Zakks bröder- Adder.

Frågan var bara: Var placerar vi två glada fyra månader labbar när vi ska undervisa? Zakk kan ju sitta på kontoret men tillsammans med sin bror? Knappast ett drömscenario för mig och Cissi.

Jag gick in till Louisa och Rebecca på Djurgymnasiets hunddagis och frågade om grabbarna grus möjligen kunde få gå på dagis mellan 10.00 - 15.00 när vi undervisade. Imorse vid 9.30 lämnade vi in illbattingarna. Tack för hjälpen!

Skvallerkursen bestod av en amstaffblandning, en rhodesian ridgeback, en aussie, två labbar och en golden. Vi började med inlärning av skvaller. Skvallerträning har en svaghet, den kräver att hunden är beredd att jobba för en belöning. Flera av hundarna var inte vana vid att leka (förutom med andra hundar). Vi fick därför börja med att jobba upp lekintresset.

Det var glada och urmysiga hundar men en del hade behov av att ramas in(Läs mer i Kontaktkontraktet, 2008) eftersom de var väl utåtagerande i sina ägare och min smak. Till en början fick de stå stilla utan att ha hundarna under något kommando. Sedan "tappades" en godbit eller leksak vid sidan av ägaren, på motsatt sida där hunden befann sig. Syftet med övningen var att lära hunden att den inte får korsa min väg. Naturligtvis provade hundarna att kasta sig framför benen för att komma åt godbiten. Då gällde det att snabbt blockera vägen för hunden så att ägaren hamnade mellan godbiten och sin hund. Rätt blockering ledde till att hunden tog kontakt och till en början även belönades med "varsågod".

Cissi och jag agerade sedan störningar, dvs vi smög upp längs sidan och försökte med vänlig röst få hundarna att slänga sig framför och förbi sin matte/husse för att komma fram till oss. På slutet gick det mycket bra. Speciellt en chokladbrun labbehane på 12 månader, som levde sitt eget lilla liv till en början, lyssnade uppmärksamt och framför allt - han lekte och tyckte att matte var både en kul typ och någon som var värd att respektera. Tack för en trevlig dag och lycka till med er fortsatta träning!

1 kommentar:

mumlan sa...

Sàà synd att ni inte undervisar skolbarn ocksà

kanske làrare skulle visa sig intresserade, med en viss fòràndring av tekniken....godis/......

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com