Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

tisdag 3 mars 2009

Zakk gjorde stora öron idag!

Jag skulle nästan vilja påstå att hans lilla värld ställdes på ända när han plötsligt stod nos mot nos med en liten fralla från hunddagiset.

Raggen stod från öron till svansspets men det berörde inte den lilla frallan det minsta, - ska vi leka? Så småningom, och med lite bistånd från goldentiken Leia som han är bästis med, tinade Zakk upp inför den trubbnosiga och lekfulla lilla frallan.

Imorgon kväll är det valpkurs med Frida. Zakk får gå själv för jag ska hålla ett föredrag för min egen brukshundklubb, So-Su BK. Ämnet är: Fyra vägar till en bra kommunikation. Riktigt själv får han inte gå utan Carina Persson min assistent och kollega, får förtroendet att "handla" honom.

Nu är Zakk duktig på att vänta på stolen som vi fick i läxa för två veckor sedan. Jag har dessutom börjat med att han ska hoppa genom luften till mig. Något som jag även lärde Kuling. Jag tycker det är en bra förtroendeövning och en annorlunda inkallningssituation .

Höger och vänster är han ganska duktig på, framför allt att sitta kvar. Jag lärde Zakk att trampa på en target för ett par dagar sedan, ett grönt glasunderlägg i plast. Idag gjorde han sitt första sorkhopp på targeten. Upp i luften för att landa rakt ned på raka framben på targeten. Tanken är att jag ska shejpa fram sorkhoppet för att sedan lägga på signalen "stå" precis som jag gjorde med Trix för elva år sedan.

Zakk förstår nu att han ska böja sig runt min hand, "stolpen". På det viset gör han en snygg ingång utan att jag behöver flytta handen ("Stolpen" är beskriven i ett tidigare blogginlägg). 

I läggandet  bjuder Zakk på höga frambenslyft innan han landar i liggande ställning. Det ser härligt ut! Han kan inte någonting på signal förutom sitt och vänta. "Stå" och "lägg" säger jag när han bjuder på beteendena(iq-övning).

Även en handtarget har jag tränat in, men tyvärr klickat fel ett par gånger. För närvarande försöker han felaktigt hugga mig i handen ! Jag får helt enkelt backa och börja om med handen på väldigt nära avstånd och klicka innan han nuddar min hand. Ett enkelt sätt att sudda bort felaktiga förstärkningar i shejpingen är att klicka innan felet uppstår - när beteendet fortfarande är korrekt.

För övrigt busar och gosar vi. Jag vrider och vänder på honom i lekens tecken. Det är viktigt att Zakk känner sig helt frimodig och trygg i all beröring. Och som sagt - jag tränar honom inte mer än ett par minuter ca tre gånger om dagen. Max två till tre repetitioner på varje övning. Syftet är framför allt att stimulera hans hjärna - inte att han ska kunna en massa saker på signal så tidigt som möjligt.

 

2 kommentarer:

Emma Willblad sa...

Sorkhoppen är gryyyma, körde in dom som stå på BC valpen!

Lina och Loke sa...

Någon får gärna förklara det där med "sorkhopp" för mig. Låter som en bra sak att lära in.

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com