Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

söndag 1 mars 2009

Måste ta en paus...

från pluggandet. Jag velade ju länge om jag skulle fortsätta min utbildning i England eller om jag skulle övergå till att börja skriva lydnadsboken.

Så nu sitter jag här och försöker redogöra för seratonin, glutamin, oxytocin och andra neurotransmittorsubstanser . Den andra uppgiten, förutom redogörelse av diverse transmittorsubstanser och deras emotionella påverkan, innefattar en redogörelse om fördelar och nackdelar med positiv och negativ förstärkning, positiv och negativ bestraffning ur överlevnadssynvinkel mm. 

Igår var jag hundvakt till getingen. Han (Krutow) gjorde stolt entrée med en leksak i munnen. Väl inomhus släpptes leksaken framför Zakk. Det var knappast en tillfällighet. Krutow talade vänligt  men tydligt om för den lille mannen att getingars leksaker låter man bli. Däremot var det fritt fram att hänga i leksaken när Krutow själv bar dyrgripen.

Nåja, slutet av dagen tillbringade Krutow i mitt knä, grundligt trött på den lille svarte terroristen. Då hade Zakk roat sig med att rusa in i Krutow, skälla honom i öronen och bete sig allmänt ohyfsat. Jag förundras över vuxna hundars oändliga tålamod och hur de i all evinnerlighet bara vänder bort huvudet, "- snälla, lägg av!"

Den här helgen har Zakk träffat en border collie valp, en liten kille på 14 veckor vid namn Otto. Jag vill lova att grabbarna hade kul tillsammans. I övrigt har det inte hänt så mycket. Zakk är fortfarande lite försiktig i kontakten med barnen på gården och jag tar in honom i "ryggsäcken", mellan mina knän när barnen vill hälsa på honom, då fungerar det bra både för barnen och honom. Sedan får de leka tillsammans. Just nu står Agnes vattenkanna överst på tio i topp listan .

En sak höll jag på att glömma, Zakk håller på att lära sig att skälla. Jag vet, han är redan begåvad inom det området, men nu lär jag honom att skälla på signal. Just nu består den tillfälliga retiningen/signalen av hans isbjörn. Jag sätter ned björnen i handfatet. Zakk väntar i spänd nyfikenhet nedanför. Sakta sträcker sig isbjörnen över handfatskanten, för att snabbt gömma sig i handfatet på nytt. Efter två repetitioner stormskällde den lilla svarta. Nu ska jag lära honom att göra det på rätt signal.  Vet inte om en isbjörn accepteras som signal för skall av domarna på en tävling. Tror inte det .

 

 

5 kommentarer:

Margareta Skaaret sa...

Åh Eva jag önskar så att jag hade en precis jämngammal valp att träna alla roliga bra saker du gör med Zakk. Jag hoppas jag hittar tillbaka till dessa sidor i din blogg när/om jag får en ny liten valp i huset.

Vänliga hälsningar

Margareta

Maria sa...

Håller med dej.. Vuxna hundar är alldeles för snälla.. :) Men när de börjar bli 5 - 6 månader börjar de få läre sej.. har märkt det nu.. ;) men hon behöver det den lilla.. :)

ha det gott..

Gitte sa...

Det är väldigt intressant område du studerar...tungt men mycket intressant. Har precis varit iväg i Danmark och fått ett smakprov om just detta med transmittorsubstans, nervceller m m kontra inlärning. Mysigt med ett "litet" knyte till hundvalp.

Kajsa sa...

Måste säga att jag tycker att det du läser verkar mycket intressant.
Lille Zakk är ju helt bedårande, man blir ju otroligt sugen på en liten vovve till när man läser

Eva o Kasper sa...

Håller med Margareta - de här sidorna måste man bokmärka väl.

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com