Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

fredag 6 februari 2009

Oh, alla dessa korrigeringar....

...som väcker så många känslor hos oss. Jag har aldrig påstått att jag inte korrigerar. Däremot är jag bedrövad över att debatten ofta är så inskränkt. Positiva bestraffningar är elaka, negativa bestraffningar är snälla.Vad är egentligen definitionen av en korrigering?

Är vi per automatik sjystare för att vi tar bort någonting positivt (negativ bestraffning) från hunden som den förväntar sig att få (boll, godis,kel etc) ? Är en time out snäll? Är verkligen dessa korrigeringar snällare än om vi tillför hunden ett knyck i kopplet (positiv bestraffning)?

Samtliga är korrigeringar av ett felaktigt beteende!!!! Det vi borde fokusera på, är med vilken inställning vi utför en korrigering. Irritation är den värsta relationsförstöraren av alla. Och hör och häpna, den drabbar oss alla ibland - oavsett korrigeringsmetod. Botemedlet heter; tänk, planera, träna! Lär dig att känna igen signalerna på irritation - avbryt träningen!13 kommentarer:

Linnea sa...

Så länge man ej tillför hunden smärta!


Smärta enligt mej är när man rycker i kopplet, genom ett knyck!..

Slå, sparka ja allt som medför smärta är för mej ej acceptabelt.

Maria sa...

Håller med dej helt och hållet... detta är en debatt som adlrig slutar tror jag.. Den kan diskuteras i det oändliga. Idag är det så att man nästan ska skämmas för att man erkänner att man korrigerar sin hund. Ordet korrigering betyder ju för alla väldigt mkt och olika. Varför förstöra ett bra ord. Jag använder mej av det när det behövs och ibland går folk i taket.. Jag vågar erkänna att jag kan ta tag i min hund, , uscha henne gör jag med, och jag råkar visst bli förbannad nån gång med när jag säger til henne, men jag är ingen robot.. inte mina hundar heller... Som tur är..

Så länge man är rättvis och konsekvent och inte rent av elak.

Ett knyck i kopplet gör inte ont.. Beroende på hur du gör, tar du kopplet och slår till allt vad du kan, tro f--n att det gör ont, men det som du beskriver som ett knyck tycker jag är skitbra.. nåt som får hunden uppmärksam!

det här med positiva och neg straff, gör bara folk förvirrade tyvärr... varför inte enkelt bara säga vad de betyder direkt.. istället för att använda speciella ord på det?? När ingen förstår innebörden.. Jag kunde innan inte begripa hur man kunde säga positivt straff. det fanns inget straff enligt mej som är positivt!!!! Nu vet jag vad det betyder.. men krånligt..

Ha en trevlig helg!

Maria sa...

Måste ju bara säga det med att min träning inte består av korringar... Jag vill träna positivt med min hund. Men i vissa lägen behövs det sägas till.. det är i vardagssituationer som det behövs. I träning av "cirkuskonster" är det annorlunda...

Britten sa...

Ja, det har gått troll i orden "Korrigering" och även "Ledarskap", det är sant, det är väl därför man försöker komma ifrån dessa ord?

"Korrigering" finns ju inte ens i klickerträningens ordlista och "Ledarskap" skriver ju Anders Hallgren på sin hemsida att han har bytt ut mot "Lärarskap".

Det är väl ett sätt att få hundägare att tänka i nya banor och komma bort från de traditionella hårda träningsmetoderna.

Att jämföra negativ bestraffning med ett ryck i kopplet är väl ändå lite missvisande, eftersom den bestraffningen bygger på positiva metoder!

Att ta bort en belöning som hunden vill jobba för, har ju på längre sikt också större effekt än "gamla korrigeringar".

Att vara sjyst mot hunden innebär för mig att lägga upp träningen så att hunden lyckas så många gånger som möjligt.

Tillfogar vi hunden smärta vid en korrigering så anser jag att man är elak oavsett sinnesstämning på föraren!

Dessutom är väl alla negativa beteenden från ägarens sida samarbetsförstörande!

Vem vill umgås med någon som är sur eller misshandlar en så fort man inte gör något som passar?

Om man på kurser får lära sig att rycka i kopplet, var går gränsen sen för hundägaren?

Och speciellt om Eva Bodfäldt har sagt eller skrivit i bloggen att man ska göra så!

En liten knyck, ett litet ryck eller ordentligt ryck?

Vad gör ont, vad gör inte ont? Är det någon som har frågat hunden?

Enligt Anders Hallgren finns det ju en undersökning på området. Läs den!

Det finns på hemsidan naturupplevelsermedkvalitet.se under Hundkurser, "Samspelsregler" som Pelle Agorelius, Saxhytte Gård, har formulerat och som man kan skicka efter.

Dessa tycker jag beskriver perfekt hur man bör samarbeta med sin hund.

Att "korrigera" ett felaktigt beteende kan man göra med andra metoder än de Du beskriver!

Ha en fortsatt trevlig helg!

pia sa...

Jodå,jag har gett mina hundar ett knyck i kopplet nångång. Lite som en påminnelse,att bryta ett tänkt beteende, dvs jag ser att det är på gång, alltså bryter jag det och alltid erbjuder jag ett alternativ och löser upp obehaget. AochO är att lära sig läsa sin hund.

Carina Larsson sa...

TACK Eva! För en superinspirerande "Sikta-mot-stjärnorna-kurs". Massor med kramar till dig och lycka till med valpen .

/Carina & "schäferkillen"

Petra & Charlie sa...

Britten, du skriver "En liten knyck, ett litet ryck eller ordentligt ryck?

Vad gör ont, vad gör inte ont? Är det någon som har frågat hunden?

Enligt Anders Hallgren finns det ju en undersökning på området. Läs den!

Det finns på hemsidan naturupplevelsermedkvalitet.se under Hundkurser, "Samspelsregler" som Pelle Agorelius, Saxhytte Gård, har formulerat och som man kan skicka efter."


Har man frågat hunden? Tja, den givna motfrågan är väl om man har frågat fasanerna, hjortarna, rådjuren och de andra invånarna av skogen vad de tycker om jakt som hobby?


Har man dödandet av andra varelser som hobby skall man nog inte slå sig för bröstet allt för mycket vad gäller etiska frågor.


Alla bör vi fundera över vad vi gör mot andra individer, inte bara våra egna hundar.


En sak är dock säker, har man träffat Eva och sett hennes hundar vet man att det är kärlek och respekt som är grunden.


Att hon knycker i kopplet är inte värre än att jag knuffar till min kompis lite skämtsamt, eller daskar till henne på armen, om hon inte lyssnar på vad jag säger. Visst kan man då fråga sig: hur hårt? Men i detta sammanhang tror jag att alla förstår att det inte är fråga om att Eva knycker så att det gör ont och att jag heller inte puttar omkull min kompis, utan att allt sker i vänskapens tecken.


(Dessutom jämförs inte knycket med negativ bestraffning utan med positiv, dvs något läggs till för att minska ett oönskat beteende.) Det har inget att göra med om det upplevs positivt eller negativt. Ha en trevlig helg!

johanna sa...

Jag skrev i förra inlägget:


"Efter ett antal kurser för Eva har jag fått lära mig att rycka och slita i min hund Och min hund ÄLSKAR när jag rycker i honom"


Vill poängtera att jag inte menade "rycka och slita"- bokstavligt.

Utan vad jag menade var att vi på kursen fick lära oss att betinga LÄTTA koppelryck med ngt som hunden ville ha.

Ingrid sa...

I den gamla traditionella träningen, så korrigerades hundarna fysiskt under inlärning. Som inlärningsmetod. Man kastade ner hundarna samtidigt som man sa "Ligg!". Man gjorde plötsliga högersvängar för att få möjlighet att ge ett kraftigt ryck så att hunden lärde sig att vara uppmärksam osv.


Jag är övertygad om att dagens metoder som bygger på kontakt och glädje är betydligt mer framgångsrika. Men det finns också något som heter ovillkorlighet. Jag tror att det är någonstans i det gränslandet som alla inte är överens om hur det ska hanteras.


Francisca sa...

Eva så bra du skriver och jag håller med dig!!!

jag är en positiv tränare anser jag!!!

men att korrigera skulle vara sååå hemskt så man läser hos vissa idag är så överdrivet.


Jag är så glad över att ha ett bra BRA och NEJ hos min hund och att hon förstår skillnaden och att ett NEJ är att göra fel, dvs ett beteende inte jag som förare vill ha, det behöver inte göra ont, men det är fel!!


håller med om att ordet korrigering har ett negativ klang, för så tränade man tävlingslydnad förut! idag är folk smartare och lär hundarna trix på ett bra och positivt sätt. Men för mig finns det oxå ett ovillkorligt och det är i vardagen!! där finns det ett NEJ, HIT, och ett STANNA och dessa kommandon är såååå viktiga!!! hur man lär in dom är upp till var o en!!!

men i vissa kretsar så lär man inte in dessa utan där anser man att hunden ska lära sig att skvallra konstant, dvs själv ta ansvar.

jag tror det är ett mkt bra sätt, men man måste faktiskt se till individen av hund, jag har två såna o att träna dom som individer snarare än metod gör dom till de hundar jag vill. Se till hunden inte så mkt till metoden!!!


ett knyck i kopplet kan göra jätte ont på en hund, men kan vara som ett klapp i baken på en annan!!!

ALLA är vi olika!!! inget är fel så länge man inte slår hunden!!

ordet korrigering har (tycker jag) fått så fel betydelse!!


men du skriver bra eva o jag håller med dig!!

//fran o labbarna


Sanella sa...

Hej Eva! Tack och lov att jag gick dina kurser till slut:) Det värsta man kan göra mot hunden är att jämt vara irriterad . Och det var jag typ jämt! Att nypa till hunden i rumpen eller i nacken när den totalt blockerar sig har jag gjort. Det är hemskt tycker många men är inte det värre att gå och vilja nypa till hunden jämt och stirra elakt???

Lena sa...

Ja det där med irritation, vi är ju bara människor så det kommer över en ibland. Det är då man ska har karaktären att säga till sig själv, "nu slutar jag, jag ska inte träna just nu" Gå in och mys i soffan, ta en skön promenad istället.

Om man ska lära ett barn att cykla, tänk om man tog det i örat om det ramlade? Nej istället hjälper man det upp, förklarar, stötta och motiverar. det är ju rätt enkelt, gör samma sak för din hund och den kommer göra tusenfalt tillbaka.

Tina sa...

Nej jag går inte i taket för att någon korrigerar sin hundpå ett schysst sätt. Men vad är ett schysst sätt? Att som man ofta ser en förare som just arg och irriterad går på sin hund för att man inte står ut längre med, gnällandet, taskiga fotgåendet eller vad det nu kan vara är inte schysst tycker jag. Eller som ajg såg häromdagen, den halvvuxna valpen som reste sig i platsliggningen och blev vänd på rygg med en åthutning. Tyvärr är det ju så med korrigeringar att det är få som utförs neutralt och med timing. Då tycker i alla fall jag att ett negativ straff är att föredra.

I fallet med valpen ett "hoppsan, reste du dig, va synd då blir det ingen belöning" sen gör man genast om så valpen får lyckas. Ser inget elakt i det.

Tina

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com