Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 8 januari 2009

Träning med flera hundar

Jag förvånar mig ibland över att många har problem med att träna fler än en hund samtidigt. En vanlig kommentarer är att det inte fungerar eftersom den andra hunden stör träningen och koncentrationen.

Starta med ren grundträning, företrädesvis i en dörröppning, sittande på tröskeln. På det viset kommer du att ha en hund framför dig och en hund bakom din rygg. En i aktivitet och den andra i passivitet. Engagera dig till en början på ett lugnt sätt med den hund som befinner sig framför dig. Om och när hunden bakom din rygg försöker träna sig förbi dig, leker du helt sonika väderkvarn "här kommer ingen förbi levande" . Vänd ryggen åt den ena hunden = passivitet och ägna dig aktivt åt hunden framför dig. Var noga med att du inte vrider dig om och tar kontakt med den oroliga hunden, utan först när han/hon är lugn och stilla.

Det är en lätt träning som du stegrar genom allt aktivare aktiviteter med hunden som befinner sig framför dig. När "tröskelträningen" fungerar så kan du prova att resa dig och gå någon meter in i rummet. Stannar den väntande hunden bakom din rygg kvar?

Det lönar sig, om du har flera hundar, att du lär dem att vänta på sin tur. På det viset kan du alltid be hundarna att vänta på sin tur medan du tränar en hund i taget - oavsett miljö. Fördelarna är många. Förutom att du lär dina hundar att lyda i grupp, lär du dem att om de inte är uppmärksamma på dig så övergår träningen till den andra hunden. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com