Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

fredag 7 november 2008

Ville vill inte klippa klorna - agera tyst och lugnt!

Varsågoda, ett klipp ur nya Kontaktkontraktet om ett stort och vanligt problem nämligen kloklippning. På bilden får dock en golden illustrera kloklippning.

Jag hade en söt liten jack russellterrier på valpkurs. Ville blev panikslagen så fort någon
andades kloklippning. Vi började med att lära honom ”ryggsäcken”. Jag satte mig ner på golvet och tränade in tekniken. Det tog inte lång stund förrän han förstod att han skulle hålla sig stilla mellan mina ben för att få sitt ”varsågod”. Jag avancerade träningen
genom att lägga ut flera godbitar på golvet framför mig så att jag lätt kunde belöna
honom. Jag tog upp Villes högra framtass. Genast blev han orolig och försökte dra till sig den.
Jag följde med i rörelsen men släppte inte taget om tassen. I den stund han slutade att dra till sig tassen och blev stilla, släppte jag den och gav honom en av godbitarna. Sedan repeterade jag övningen. Hundar lär sig snabbt att förstå sammanhang. Ville förstod att han kunde påverka mig genom att vara passiv. Nu blev han stilla så fort jag rörde vid hans tass.

      Nästa steg var att jag pillade på hans klor. Han började med att försöka dra åt sig tassen. Jag följde med i rörelsen men släppte taget om tassen först när Ville själv blev lugn. Sedan var det dags för den svåraste utmaningen, klotången. Jag tog upp tassen med ena handen och klotången med den andra och kände oron i Villes lilla kropp. Han drog till sig tassen, jag följde med men släppte inte taget. Omedelbart när Ville höll tassen stilla, släppte jag den och gav honom en godbit. Jag repeterade övningen tills han var helt lugn. Nästa steg var att lägga klotången mot Villes tass.

      En kvart senare kunde jag klippa hans klor. Ville hade lärt sig att arbeta sig ur
obehaget genom att bli lugn och stilla. En märklig bieffekt var att Ville skakade mer när han satt mellan mina ben, innan jag skulle klippa hans klor, än när jag tog i hans tass. Då blev han alldeles lugn. Följande vecka tränade husse och matte hemma. När vi sågs en vecka senare var Ville helt trygg i hanteringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com