Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

tisdag 5 augusti 2008

Hundväder

Allting kan vara värre, vi kunde haft kurs igår. Idag strilade regnet stillsamt men beständigt över mattar och hundar. Tur att det inte var en kurs för taxar. Vilka sura miner det hade blivit. Nåväl, vi hann göra mycket.

Gita från Östersund har en cool inställning till Stockholmstrafiken. Igår kom hon för sent ca 30 minuter och idag 50 minuter pga av en olycka på Essingleden. "Jag ska fakturera Vägverket för min uteblivna timme", säger hon lugnt när hon sent omsider kliver in i kurslokalen. Det ska vara en norrlänning till det! Ingen hets utan bara ett sakligt konstaterande att den här stan kan man ju inte bo i.

Dagens träning har gått jättebra. De två golden syskonen har under dagens träning börjat förstå att man inte ska hänga över apporten. Nästan samtliga hundar börjar förstå att de måste söka position vid vänster sida innan de får sticka till en belöning. Duktiga Saras labrador Izi kan vi dessutom utmana ordentligt med att springa framför henne med slangbellor med tennisbollar utan att hon sticker iväg. Visst har hon stuckit fram till den person som stört henne men eftersom allting har "dött" och blivit tråkigt  när hon stuckit iväg så har hon på eget bevåg sprungit tillbaka till Sara.

Omedelbart Izi har sökt upp vänster sida har störningen startat på nytt med lock och pock för att få henne att sticka iväg. Tillåtelsen att sticka iväg och äta godis, leka eller hämta en apport får hon endast när hon trots störningen bibehåller sin position vid Saras vänstra sida. Det är en hjärngympainlärning som heter duga  - ingen curling här inte! Hundarna får själva räkna ut vad som leder till att belöningen blir åtkomlig för dem, nämligen rätt position trots störning. Till skillnad från mången annan inlärning av fotgående som bygger på att vi ska hålla koll på hunden med lock, pock och diverse korrigeringar får hundarna med den här metoden lära sig genom trial and error. Det var ett gäng mycket trötta labradorer med min lilla guddotter Pop (border collie) som intresserad åskådare.

Vi tränade även apportering och dirigering men uppdelat var för sig. Dirigering mot matskålar, och apportering med störning. Märta och Jim tränade på att han skulle ta upp apporten trots att det låg godis intill honom. Märta har lärt Jim att om han tar upp apporten så får han en godis. Nu generaliserade vi hans färdigheter genom att godis placerades på marken istället för som tidigare i Märtas hand. Jim tänkte så det knakade men löste sedan uppgiften utan hjälp från Märta.

Apporten plockades upp och han fick ta sin godbit. Sedan provade Märta med att lägga ut en tennisboll. Tog Jim apporten fick han tennisbollen som belöning. Om han försökte sno tennisbollen la Märta helt sonika handen över tennisbollen. Det största eldprovet var när Märta lade ut en minkbit, då fick Jim något beslöjat över blicken "ska jag behöva ta upp den där j-a dummien för att få min mink". Det tog en stund men Jim lösta uppgiften alldeles själv. I morgon lämnar vi Ryttis och ska träna i Ursvik i sundbyberg i en ny miljö och förhoppningsvis utan regnkläder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com