Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 30 juli 2008

Följsamhet en förutsättning för fotgående

Jag smög upp idag vid 07.00 för att inte väcka Mamma som är på sitt årliga besök i Sverige. Satte mig i hundkorgen efter att ha ställt klockan på en timme. Fiskmåsen lyste med sin frånvaro och jag var fokuserad som en border collie. Tyckte dock att timmen kändes väl lång men vågade inte bryta meditationen förrän en lång stund senare. Klockan hade inte ringt och jag hade suttit i 90 minuter!!

Lätt imponerad av mig själv högg jag in på frukosten och morgontidningen. Lennart och Wilse kom förbi vid 11-snåret. Vi kollade på fria följet och ändrade kriteriet för belöning i samband med vänstersvängar. Endast vänstersvängar som börjar med att Wilse vrider huvudet till vänster i samband med att han flyttar bakdelen förstärks.

Wilse har haft lite problem i samband med nedläggandet inför platsliggning och inkallning. Han blir orolig i samband med kommenderingen från tävlingsledaren. Om ni under veckan hör en lätt förvirrad man med schäfer som pratar för sig själv  så behöver ni inte oroa er, det är bara Lennart som går omkring med Wilse vid sidan och kommenderar sig själv. "Ställ upp på punkten där borta", "är föraren klar?", "lägg ned hunden". Det kommer inte att ställas upp på någon punkt förrän Wilse spontant söker upp Lennarts vänstra sida. Syftet är att det i alla lägen är Wilse som ska vara aktiv mot Lennart - aldrig tvärtom. Följsamhet grundar sig alltid på att hunden själv söker upp vänster sida utan föregående signal från föraren. Därefter kommer fotgåendet. Tappar vi den spontana viljan hos hunden att själv söka sig till vår vänstra sida kommer momentet aldrig att bli helt tryggt och tillförlitligt. Följsamhet består inte av hjälper och signaler utan på att hunden spontant vill följa dig.

Pia ringde när Mamma och jag var på Nationalmuseum. Viskande pratade vi med varandra tills Pia plötsligt utbrast; "vad viskar jag för, jag står ju i tunnelbanan". Jag lyckades med att lura till mig Krutow på lördag när Pia ska döma belgarmästerskapen. Har även lagt ut krokarna hos Lennart om att få låna Wilse då och då. Jag måste få leka lite!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com