Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

måndag 14 april 2008

Vanliga hälsningar fungerar inte på reserverade hundar

Reserverade hundar vill inte gulla med människor. De vill inte höra att de är söta. De vill sällan blyga barn heller. I de flesta fall är det så enkelt att etablera en kontakt - bara vi ställer oss frågan vad de själva är intresserade av. Både barn och hundar samlas runt aktiviteter som de tycker är roligt - så uppstår också kommunikation och inte bara genom våra konventionella hälsningsritualer.

Jag sätter mig aldrig ned till en reserverad hund. Hunden vill inte ha min kontakt och jag kan själv råka illa ut om jag har otur. Istället tränar jag "ping-pong" med hunden. Jag säger hans/hennes namn och slänger iväg en godbit (kyckling) som hunden sticker iväg och tar. Omedelbart han ätit upp godbiten ropar jag på nytt hundens namn och slänger iväg gobiten förbi mig själv men nu åt motsatt håll. Likt en stolpe står jag i mitten , kallar på hunden samtidigt som jag slänger iväg godbiten - om och om igen. Hunden passerar mig utan att stanna upp - i jakt på godsaken. För varje inkallning blir hunden allt tryggare, mötet mellan mig och hunden resulterar bara i en rolig nosövning. Ibland när hunden inte hittar sin godbit hjälper jag till genom att peka på den men jag tar aldrig kontakt med hunden - jag pekar bara ut godisbiten.

När hunden frimodigt springer förbi mig utan problem vänder jag och går ifrån hunden och när han/hon kommer upp invid min sida småpratar jag en stund, för att sedan slänga iväg godbiten och vända åt motsatt håll. Efter en kort stunds träning med att slänga iväg godis och vända på klacken har jag en hund som går "fot" i avvaktan på att jag ska slänga nästa godbit. Ofta är isen bruten efter en introduktion som bygger på en aktivitet, ibland tar det väldigt kort tid och ibland lite längre.

Alla människor är inte lämpliga och kunniga att bli kompisar med reserverade hundar. Lär dig att ta ansvar för om du och hunden vinner på att introducera en ny människa för din hund eller om du bara är artig mot personen ifråga. Om inte -  se till att din hund är trygg hos dig eller stoppa in hunden i ett annat rum med ett gott märben att tugga på. Var inte så artig mot alla nya människor - det vinner ingen på!

 

Ps. Självklart kan du använda den här metoden till att "bara" träna inkallning och "fot". Enkel och kul inlärning/aktivering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com