Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

tisdag 29 april 2008

Kryp, kryp och mera kryp

Hej Hopp!

Läser din blogg regelbundet med stor behållning

MEN, nu väntar jag otåligt på kåserandet runt kryp - till vardags och tävling. Du blev ju distraherad av YouTube sist!!

Ha det bäst! 

Ok Carina, Per och alla ni andra som undrat över var det blev av blogginslaget om kryp. Varsågoda! Här kommer början.

Jag har alltid provat mig fram och jag gillar att experimentera med nya inlärningsmodeller. De senaste åren har det naturligtvis resulterat i att jag klickat in krypet och använt mig av en target pinne. Fördelen är att jag redan från början kunnat stå upprätt och träna, när hunden väl förstått principen med att han ska röra sig efter pinnen. Men....jag har återgått till min favorit - utan klicker och pinne. Jag upplever att jag med den här inlärningsmodellen får en hund som kryper avslappnat och lugnt med bra teknik.

1. Sätt dig ned framför hunden. Lägg ned din hund med hjälp av en godbit. Jag sitter ca en halv hundlängd mittemot och framför hunden. Undvik att lägga hunden på kommando eftersom det inte är viktigt i sammanhanget. Jag bryr mig inte heller ett skvatt om hunden ligger snett på ena skinkan. Det jagar oftast upp hunden mera om jag ska tjafsa om hur den ska ligga inför krypet.

2. Den högra handen belönar, den vänstra stoppar - den är bromsen. Jag sitter på huk, visar att jag har godis i höger hand och knyter därefter snabbt handen på mitt högra lår. Kastar sig hunden efter godishanden, motar jag den milt och tyst med vänster hand på nosen. Det är ingen korrigering utan mer ett stopp - hunden ska inte lyckas nå fram till den högra handen. Undvik att säga någonting eftersom hunden felaktigt söker din ögonkontakt om du säger "nej".

3. Första kriteriet för belöning. När hunden ligger stilla med blicken fäst på högra handen - belönar du direkt med att sträcka fram godbiten mellan hundens framben, nära bröstkorgen.

4. När hunden förstår att den ska titta på din hand och inte i din blick, övergår du till att fånga flera beteenden beroende på vad hunden har lätt för att göra. Jag vill att hunden inledningsvis ska förstå att alla beteenden som görs liggande är ok, bara den inte reser sig upp eller kastar sig framåt. - dessa beteenden belönas inte. Hunden får med andra ord, innan den kommer så långt som att krypa framåt, lära sig att röra på ett bakben, göra en huvudrörelse.åt ett elelr flera håll Det har jag nytta av inför fortsättningen, när hunden ska lära sig vilken teknik den ska röra sig framåt med.

Nåväl, kanske rör hunden på ett bakben - det belönar jag. Kanske sträcker den huvudet en aning framåt - det belönar jag! Kanske vrids huvudet till vänster- det belönar jag också. Ganska snabbt lär sig hunden att den inte kan ta sig framåt genom att snabbt kasta sig mot höger hand. Istället provar den att bjuda "små", lugna beteenden. Belöna varje intention att hunden rör sig lugnt, oavsett om det är en huvudrörelse eller en spark med ena bakbenet. Det skapar trygghet och vilja att prova igen. Ett framben? Perfekt - belöna! Det är viktigt att hunden förstår att den ska prova sig fram när du sitter helt stilla och att godbiten alltid levereras i position - det är aldrig fråga om en belöning hunden själv får krypa fram mot.

5. Efter varje belöningstillfälle drar du tillbaka handen och låter den vila helt stilla mot ditt lår; din passiva position ska signalera till hunden att börja agera. Försöker din hund  att följa belöningshanden när du drar tillbaka den tll ditt lår motar du lugnt med vänster hand, bromshanden.

Din hund behöver kunna detta inför fortsättningen;

Hunden har förstått att den ska vara aktiv - inte du.

Hunden har förstått att belöningen sker mellan frambenen.

 Hunden har förstått att flera beteenden belönas förutom att resa sig eller kasta sig famåt. Tveksamma huvudrörelser framåt blir dock belönade.

Jag skriver mera imorgon. Uppstår det frågor om det här blogginslaget så maila mig gärna på info@hundkonsulten.se så ska jag klargöra eventuella frågetecken.

 

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com