Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

onsdag 30 april 2008

Fortsättning av inlärning av kryp - del två

Din hund behöver kunna detta inför fortsättningen:

Hunden har förstått att den ska vara aktiv - inte du.

Hunden har förstått att belöningen sker mellan frambenen.

Hunden har förstått att flera beteenden belönas förutom att resa sig eller kasta sig famåt. Lugna huvudrörelser framåt blir dock belönade.

   • Vänsterhanden bromsar om det går för fort.

  • Signalen till ny aktivitet är att du sitter stilla med händerna i knäet. Inte att hunden följer dina händers rörelse.

  • Högerhanden signalerar att en belöning är på väg.

  • Vänsterhanden bromsar och stoppar för hög aktivitet

  • Hunden lär sig att krypa framför dig - inte vid vänster sida.


Det är oerhört viktigt att din hund är lugn och att du alltid lugnt bromsar för hög aktivitet med din vänstra hand. Tänk på din magkänsla, du ska förmedla ett träningslugn där hunden lär sig att själv agera inom ramen  för rätt aktivitet.

Börja även att lägga in sociala belöningar före och efter du givit godbiten. Hoppa över godbiten då och då så att du får en variation i dina belöningar. Det är viktigt att du tidigt börjar variera belöningen.

Öka avståndet mellan dig och hunden

Nästa steg är att du ökar avståndet mellan dig och hunden. Ge hunden en godbit samtidigt som du flyttar dig en eller två decimeter tillbaka. När du nu drar åt dig belöningshanden kommer hunden ligga på ett större avstånd i förhållande till dig. Belöna återigen någon form av rörelse med huvudet eller en tass. Därefter belönar du bara de gånger hunden sträcker fram huvudet i lagom hastighet. För hög hastighet motas med vänster handen. Öka  gradvis avståndet mellan dig och hunden genom att kasta istället för att ge belöningen till hunden, fortfarande mellan frambenen. Ta blixtsnabbt bort belöningen om hunden reser sig eller du missar.

Störning före tid

När hunden kan krypa lugnt och någon enstaka hundlängd, är det dags för störningsträning. Det innebär att du kommer att utveckla hundens kunskap om vad som är rätt och fel genom att förändra var belöningen finns. Du generaliserar hundens kunskap genom förändringar. Det är viktigt att du backar tillbaka till enkla beteenden, återigen en sträckning eller vridning av huvudet eller en rörelse med ett ben. Var beredd på att din hund kanske reser sig eller störtar mot belöningen. Arbeta lugnt med vänsterhanden utan otrevliga förbud. Det viktiga är att hunden får tid att tänka och prova utan att den blir osäker  - tankegympa helt enkelt.

Istället för att du håller handen knuten på ditt lår, provar du att lägga godbitarna i en skål intill dig - bjuder din hund på beteendet då? Det är en helt ny situation för hunden, det räcker med en liten rörelse med tass eller huvud utan att hunden rör sig framåt, för belöning. Efter någon eller några belönignar har ofta poletten trillar ned - att det är samma beteende som tidgare fast belöningen plötsligt nu blir till en störning för hunden. Låt hunden krypa längre. Variera var du sätter skålen men låt den vara nära dig till en början innan du flyttar den längre bort. Kriteriet för belöning är lugn aktivitet mot dig med korrekta bakben. Gör hunden fel, tar du bort skålen och hunden får lägga sig igen. Det är ok att det blir fel två gånger men sedan får du tänka om. Blir det ett tredje fel på raken skapar du osäkerhet. Hunden slutar att bjuda på beteenden eller blir kanske överaktiv och börjar gnälla. Planering, planering!

Variera platsen för belöning - använd din fantasi. Kan hunden krypa när du håller matskålen ovanför hundens huvud? Den behööver fortfarande inte kunna beteendet på signal. Det viktiga är att den provar. Blir det fel tar du bort skålen så att hunden lägger sig ned igen.

Nu har din hund lärt sig att belöningen kan vara placerad lite hur som helst - och att den oavsett placering ändå provar att krypa. Kan du resa dig upp på knä? Kan du resa dig upp helt och hållet? Vad händer om du sitter på en stol två meter från hunden? Prova dig fram, variationen ökar hundens kunskap.

 När hunden kan och förstår vad den ska göra trots störning, så är det ytterst sällan ett problem att hunden ska krypa längre sträckor.

 Pauser, pauser, pauser

Vi har en enorm tilltro till att hunden lär sig i den aktiva fasen av inlärningen vilket jag inte tror är riktigt sant. Om vi låter hunden vila en liten stund, belönar en - tre gånger, pausar, belönar en till tre gånger, utvecklas momentet mycket snabbare. Jag är övertygad om att vilan, liksom hos människor, får poletten att trilla ned och inte bara den aktiva fasen. Skapa balans mellan aktivitet - vila. Hur mycket orkar din hund?

När lägger jag in signalen?

Jag lägger in signalen när jag ser att hunden arbetar på ett korrekt sätt med bakbenen. Jag vill att den kryper så lågt som möjligt, med bröstkorgen i marken och med benen antingen under sig, med ett ben i taget och inte hoppande som en hare. Alternativet är att hunden skjuter ifrån med ett bakben i taget, bakom sig. Oavsett teknik, är det viktigt att hunden lär sig att den inte får "hoppa jämfota". Konsekvent säger jag "kryp" och belönar med en godbit när jag ser att hunden har rätt teknik. Jag kan belöna även ett annat beteende t.ex en huvudrörelse i början men då säger jag inte "kryp".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com