Eva Bodfält Education
Eva Bodfält Education
Eva Bodfäldt och Jacken
Eva Bodfäldt och Jacken

torsdag 17 januari 2008

Senaste nytt om grabbarna Wilse och Krutow

Jag träffade Lennart och Wilse idag. Lennart fick ju i uppgift att ta upp och ned händerna i fickorna eftersom Wilse gnällde så fort Lennart signalerade att det var en belöning på gång. Gnäll i momenten under tävling drar ner momentet till sju från tio som är maxpoäng, oavsett hur bra momentet än är. Det kostar med andra ord väldigt mycket poäng. Det finns väldigt många orsaker bakom gnäll, men från allra första början är det ofta förknippat med en alltför stor förväntan på belöning och arbete. Problemet drabbar i princip aldrig lugna hundar utan det är ofta baksidan med temperade och arbetsvilliga hundarna. Därför är det viktigt att inte förringa den sociala belöningen med den här typen av hundar.

Det är lätt att bli fartblind eftersom de är lättbelönade med godis och leksaker. Vi glömmer helt enkelt bort betydelsen av lugna och lite längre belöningar - det tar tid från träningen. Det var kul att se förändringen på en vecka. Wilse var helt tyst och koncentrerad när Lennart plockade i sina fickor. Då och då kom ett klick och en belöning. Att Wilse gillar sina leksaker är en underskattning - han är fullkomligt galen i dem. Därför var det en fröjd att se att Wilse lutade sig mot Lennart och mös av den sociala kontakten. Det är så lätt att vi glömmer den biten när vi leker med hundarna. Där har vi mycket lärdom att hämta från retrievervärlden, som tar emot hundarna med social kontakt istället för att direkt dra igång en draglek med hunden. Vi började att gå, kvar stod Wilse. Efter en stund kom han rusande efter oss och gjorde ett elegant lufthopp bredvid Lennart liksom för att stoppa honom. Sedan stod han återigen kvar innan han kom farande med ett nytt lufthopp. Bieffekten av att Lennart stått stilla och tränat,  var att Wilse försökte påverka Lennart till en ny träning genom att stå still. Ibland lär vi våra hundar fler beteenden än vad vi tänkt oss. Därför är det så viktigt att snabbt variera situationen så att vi inte riskerar att hunden dessutom lär sig ett annat beteende, i det här fallet att stå stilla.

Nytt om Krutow är att han fått en nyinköpt  krypmatta eftersom han börjar bli kal om armbågarna efter allt krypande på köksgolvet. Idag stod Pia i köket, helt stilla med en godis i handen. Krutow tittade på henne, vände och gick och satte sig utanför köket, la sig ner och började krypa baklänges. Den enda signalen var att Pia stod stilla med en godis i handen. Ett roligt exempel på att hundar snabbt lär sig sammanhang och inte bara enstaka beteenden förutsatt att de tycker träningen är kul. För vem vill prova om man får skäll?  Krutow hade  lite blandteknik på sitt bakåtkryp när vi tränade förra veckan. Ibland startade han med ett jämfotahopp bakåt och ibland startade han korrekt med ett ben i taget. Nu förstärker Pia bara när Krutow gör rätt, kaninskutten ger ingen utdelning. Få se hur det går om ett par dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarEva Bodfäldt Education
Elektravägen 31
126 30 Hägersten
Tel 08 - 571 447 00
info@evabodfaldt.com